Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bosch debutuje s ľahkou HUD technológiou pre okuliare

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Bosch predstaví na výstave CES 2020 novú technológiu Light Drive navrhnutú pre použitie v inteligentných okuliaroch, ktorá poskytne nositeľovi súkromný head-up displej (HUD) a vyznačuje sa veľmi nízkou váhou. Okuliare s Light Drive sú pritom takmer nerozoznateľné od bežných okuliarov.

Celý vysoko efektívny systém HUD váži menej ako 10 gramov a pomocou mikro elektromechanického skenera odráža svetlo z holografického prvku zabudovaného do šošovky priamo na sietnicu nositeľa. Okuliare sú po vypnutí úplne priehľadné a môžu fungovať aj s dioptrickými šošovkami na lekársky predpis. Premietaný obraz by mal byť ostrý, jasný a vždy v centre pozornosti. Jas sa automaticky prispôsobuje okolitému osvetleniu, takže by informácie mali byť dobre čitateľné aj za slnečného dňa.

Technológia Light Drive od spoločnosti Bosch dokáže cez inteligentné okuliare vytvoriť HUD displej.

Súkromný HUD dokáže priamo pred vaše oči zobraziť rôzne správy, upozornenia, nákupné zoznamy, navigačné výzvy alebo čokoľvek iné. Inteligentné okuliare s technológiou Light Drive sa dajú tak použiť namiesto inteligentných hodiniek, no Bosch sľubuje, že ich používanie je oveľa pohodlnejšie. Okuliare by mohli prísť vhod napríklad aj pri jazdne na aute, motocykli či bicykli.

Je však nepravdepodobné, že by spoločnosť Bosch začala tieto veci vyrábať. Je skôr dodávateľom OEM riešení a preto sa bude snažiť predávať technológiu Light Drive výrobcom okuliarov. Tí si potom môžu zvoliť úroveň špecifikácií a možností ovládania a navrhnúť svoje vlastné používateľské rozhranie.

Technológia Light Drive od spoločnosti Bosch dokáže cez inteligentné okuliare vytvoriť HUD displej.

Bosch môže tento HUD displej integrovať s celým radom svojich inteligentných senzorov, medzi ktoré môžu patriť napríklad senzory barometrického tlaku, kompasy a akcelerometre. Okuliare budú potrebovať tieto senzory, aby mohli prijímať príkazy poklepaním prsta na rám alebo gestikuláciou ruky a poskytli presné navigačné pokyny. Ďalší vývoj technológie by mohol inteligentným okuliarom umožniť presnejšie snímať okolie a umožniť zobrazenie založené na rozšírenej realite. Technológia Light Drive by sa pritom mala začať zavádzať v roku 2021.

Technológia Light Drive od spoločnosti Bosch dokáže cez inteligentné okuliare vytvoriť HUD displej.