Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologická obuv s podrážkou a vymeniteľným vrchom na zips

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je pekné mať k dispozícii niekoľko štýlov obuvi, každá z topánok má zvyčajne veľkú gumovú podrážku, ktorá nakoniec skončí na skládke. Nové topánky Made2Share sa líšia v tom, že sa skladajú z jedinej súpravy podrážok, na ktoré sa dajú pomocou zipsu pridať zvršky v rôznych štýloch.

Každé nastavenie nových topánok Made2Share, ktoré vyvinula talianska spoločnosť ACBC, pozostáva z jedného páru gumených podrážok a viacerých súprav zvrškov, ktoré sa nazývajú ako „kože“. Tieto dve zložky sa potom jednoducho spolu spoja pomocou zipsu. Používatelia tak môžu rýchlo vymeniť jeden štýl „kože“ za iný, kedykoľvek má na to náladu, alebo potrebuje topánky vyladiť s oblečením.

Ekologické topánky s vymeniteľným zvrškom Made2Share.

V závislosti od modelu sa zvršky vyrábajú buď výlučne z materiálu pochádzajúceho z bukového dreva známeho ako Tencel, alebo z kombinácie Tencelu a materiálu podobného koži, nazývaného ako Piñatex, ktorý sa získava prevažne z poľnohospodárskeho odpadu z ananásu. Tvrdí sa, že oba materiály sú silné a priedušné.

Ako náhle sa „kože“ opotrebujú, používateľ odreže ich plastové zipsy a zvyšok môže recyklovať. V prípade kože typu Tencel sa môže zvyšok materiálu jednoducho hodiť do kompostu, kde sa úplne biologicky rozloží. Piñatex v súčasnosti nie je úplne biologicky rozložiteľný, hoci jeho tvorcovia údajne pracujú na zmene jeho vlastností.

Ekologické topánky s vymeniteľným zvrškom Made2Share.

Na druhej strane sú podrážky vyrobené zo zmesi kaučuku, ktorý pochádza z bambusu, z peny na báze rias, z korku (pre vložky) a z materiálu s názvom BioVeg. Ten pozostáva z odpadu z kukuričného priemyslu a recyklovaného polyetylén tereftalátu (PET) plastu na báze bio. Keď sa tieto podrážky opotrebujú, používatelia ich odošlú späť spoločnosti ACBC, kde sa pomelú a použijú sa na podlahové dosky absorbujúce otrasy.

Ekologické topánky s vymeniteľným zvrškom Made2Share sú ponúkané prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za cenu 199 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena je o 30 percent vyššia. Podporovatelia si môžu vybrať medzi štyrmi farbami a tromi v súčasnosti dostupnými štýlmi „kože“: Sneaker, Jogger a Chukka. Distribúcia prvých kusov by sa mala začať niekedy v auguste 2020.

Ekologické topánky s vymeniteľným zvrškom Made2Share.