Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Be Lenka: Praktické a pohodlné barefoot topánky zo Slovenska

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
13. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zrejme mnohí z nás už majú skúsenosti s otlakom na nohe od topánok. Obuv však môže spôsobiť aj oveľa nepríjemnejšie veci ako je napríklad spadnutá klenba či dokonca až vybočené palce. No a to netreba ani hovoriť, že niekedy má vplyv aj na bolesti chrbtice, kĺbov a zlé držanie tela.

Najlepšie by bolo keby sme chodili bosí, kedy je noha voľná a má kontakt s prostredím. To bola výzva aj pre mladých ľudí zo Žiliny, ktorí práve, kontakt nohy s prostredím a jej voľnosť, preniesli pomocou technológií, do netypických topánok. A nás zaujímalo ako vznikajú.

Bosá noha, alebo v preklade Barefoot, jeden z najnovších štýlov v obuvníckom priemysle, ktorý ľuďom prináša pohodlné nosenie a zároveň aj väčší kontakt s prostredím.

„Môže sa zdať že barefoot je nový pojem, ale vôbec to tak nie je. Stačí si spomenúť na históriu a už naši predkovia nosili takýto podobný druh topánok. Stačí si iba spomenúť na známe krpce,“ hovorí Lenka Cenigová, zakladateľka, Be Lenka.

Oproti tradičnej obuvi si pritom novodobé topánky prinášajú okrem pohodlia aj viacero výhod.

„Základom barefootu je vlastne to, že sa neprispôsobuje vaša noha topánke ale topánka nohe. A tým, že budete chodiť v barefoot topánkach po rôznych povrchoch, tak vlastne stimulujete senzomotorické body na vašich chodidlách. A toto prospieva alebo teda prispieva k tomu, aby človek si zlepšil aj držanie tela.“

Nie vždy však musí byť všetko praktické aj pekné. Rozhodne ale tento mýtus vyvracia jedna zo zakladateľov novej slovenskej obuvníckej firmy, v ktorej modely Be Lenka vznikajú.

„Pri tvorbe dizajnu našich topánok dbáme na to, aby boli zachované hlavné atribúty barefootu. A to je špička, ktorá poskytuje dostatočný priestor pre vaše prsty, aby ich nijakým spôsobom neobmedzovala a to, aby bola päta a prsty v rovnakej rovine.“

Všetko sa začína návrhom, ktorý sa najprv prekreslí ručne na papier a následne ho grafik spracuje do digitálneho prostredia.

„Podklady od nášho grafika putujú k našim modelárom a technológom, ktorí pomocou špeciálneho počítačového programu dotvoria topánku do posledného detailu.“

Potom ako je digitálny dizajn hotový, nastupujú ďalšie moderné technológie.

„Potrebujeme vidieť fyzický prototyp topánky, ktorý nám vytvorí vzorková dielňa, aby sme ho mohli kvalitatívne a kvantitatívne otestovať,“ vysvetľuje Lenka Cenigová, zakladateľka, Be Lenka.

„Pokiaľ vytvárame úplne nové kopyto, novú podrážku a úplne nový špecifický model, ktorý sme nemali, spolu s testovaním, môže trvať uvedenie nového modelu aj jeden rok,“ dopĺňa Juraj Fehervari, CEO, Be Lenka.

No a keď slovenský tím Be Lenky kompletne odhlasuje uvedenie nového modelu, treba všetko pripraviť pre výrobu.

„Rozhodli sme sa podporiť ručnú výrobu, nakoľko v našich regiónoch má obuvnícka tradícia veľkú históriu. Stavili sme na kvalitnú slovenskú a českú výrobu, takže topánky sa robia výlučne u nás z prémiových materiálov z Európskej únie.“

Keď už sú všetky komponenty, ako je koža z koželužne, či podrážka z odlievarne, nachystané, prichádza na rad kompletizácia topánky.

„Tu je tá najväčšia ručná práca. Sekáči vysekávajú kožené vrchné, spodkové dielce, ktoré potom na kompletážnej linke v šijacej dielni zošívame na zvršok topánky. Keď je tento zvršok topánky urobený, navlieka sa na kopyto a skúsení odborníci vo finálnej fáze na spodkovej dielni zmontujú kompletnú topánku.“

Jeden z najdôležitejších komponentov topánok je podrážka. Tá udáva mieru kontaktu nohy s prostredím, po ktorom kráča.

„Naozaj kladieme veľký dôraz na testovanie. Testuje sa flexibilita podrážky, testuje sa jej stálosť a jej odernosť.“

Po tom, ako sa po krátkom čase, dostalo meno slovenských netypických topánok do uší mnohých ľudí, musel team produkciu vo výrobe zvýšiť. A tak sa už dnes z ich kuchyne distribuuje do celého sveta, najmä prostredníctvom internetu, niekoľko desiatok tisíc párov topánok.

„Zameriavame sa na pánsku, dámsku aj detskú kolekciu. Snažíme sa inovovať vo všetkých segmentoch. Za minulý rok sme priniesli 13 nových modelov, pričom každý mal 5 až 7 farebných variácií. Najpredávanejšie modely robíme v päť cifernom náklade, ale vieme robiť aj limitované edície od 300 párov. Tento rok to vyzerá tak, že predáme viac než 60 tisíc párov barefootovej obuvi,“ uzatvára Juraj Fehervari, CEO, Be Lenka.

Slovenský tím Be Lenka rozhodne sleduje aj trendy, no pomáha ich aj zavádzať. Vďaka nim sa tak na trh dostávajú nielen barefootové topánky pre športové aktivity, ale aj pre spoločenský život. V každom prípade je inovatívny už len nápad takúto obuv tvoriť a keď sa k tomu pridajú aj technológie, vzniknú pomerne zaujímavé, prepracované kúsky, ktoré ľudskej nohe prinášajú prirodzený kontakt s prostredím a zároveň posielajú na druhu koľaj i viaceré ochorenia.