Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AR okuliare Cognixion ONE sa dajú ovládať myšlienkami

AR okuliare Cognixion ONE sa dajú ovládať myšlienkami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koncom tohto roka prinesie náhlavná súprava Cognixion ONE niečo navyše k zážitku z bežnej rozšírenej reality (AR – Augmented reality), a to rozhranie mozgového počítača (BCI), ktoré dokáže premeniť myšlienky používateľa na príkazy pre toto zariadenie.

Zatiaľ čo tieto AR okuliare sú zamerané predovšetkým na používateľov s ochorením, ako je mozgová obrna alebo amyotrofická laterálna skleróza, či ktokoľvek, kto už pri komunikácii používa kontrolu zraku alebo BCI, táto technológia bude dostupná každému, kto si ju bude chcieť vyskúšať .

Náhlavnú súpravu Cognixion ONE od roku 2017 vyvíjal tím neurológov, biosignálnych inžinierov, expertov na jazykovú reč a ďalších odborníkov, aby čo najlepšie vyhoveli potrebám ľudí s poruchami komunikácie. Okrem technológie BCI sa dajú nové AR okuliare ovládať aj pohybmi hlavy, hlasovými príkazmi a ovládacími spínačmi.

AR okuliare Cognixion ONE s ovládaním pomocou snímania mozgovej aktivity.

Zariadenie Cognixion ONE funguje podobným spôsobom ako súčasná technológia rozhrania mozgového počítača, aj keď tieto systémy nie sú dosť inteligentné na to, aby fungovali presne, keď niekto na niečo myslí, no dokážu identifikovať mozgové aktivity spojené s pozeraním a ukazovaním. To stačí na výber položiek v ponuke alebo na nasmerovanie sa na písmená na virtuálnej klávesnici.

Komunikáciu mozgom pomocou technológie BCI funguje prostredníctvom šiestich neinvazívnych elektród bez nutnosti oholenia hlavy alebo použitia špeciálnych gélov. Používateľ si len jednoducho nasadí AR okuliare a už fungujú. Podľa vývojárov je zariadenie schopné sa adaptovať na akýkoľvek mozog a akýkoľvek tvar hlavy, pričom používa algoritmy strojového učenia na optimalizáciu rýchlosti BCI.

AR okuliare Cognixion ONE s ovládaním pomocou snímania mozgovej aktivity.

Jednotka je úplne samostatná, takže môže pracovať bez pripojenia k počítaču alebo zdroju napájania. Je tu dokonca zabudované aj pripojenie 4G LTE, takže zariadenie dokáže zostať online aj mimo dosahu Wi-Fi siete. Tím tiež sľubuje integrovaného asistenta umelej inteligencie pre funkcie, ako je napríklad inteligentné ovládanie domácnosti.

Aplikácie AR okuliarov pokrývajú filmy, hudbu, hry, komunikáciu a diaľkové ovládanie počítača. Očakávať sa dá digitálna grafika, ako sú klávesnice a výberové ponuky, ktoré sa budú prekrývať s fyzickým svetom.

AR okuliare Cognixion ONE s ovládaním pomocou snímania mozgovej aktivity.

Stále však treba potvrdiť veľa špecifík okolo tohto zariadenia, najmä ako presne funguje ovládanie pomocou BCI. Spoločnosť Cognixion zatiaľ neprezradila, koľko budú AR okuliare Cognixion ONE stáť alebo kedy sa začnú predávať, okrem neistej informácie „niekedy v roku 2021“. No výrobca vyzýva prípadných záujemcov, aby sa prihlásili do programu beta testovania.

AR okuliare Cognixion ONE s ovládaním pomocou snímania mozgovej aktivity.