Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne inteligentné hodinky Huawei Watch 3 vydržia fungovať aj najmenej 2 týždne

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
30. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa v roku 2015 objavili prvé inteligentné hodinky od čínskeho výrobcu Huawei, prekvapili viacerými vyspelými funkciami, a to aj športovcov. Samotný koncept týchto nositeľných zariadení sa za tie roky stal veľmi obľúbeným, a tak inžinieri pokračovali a hodinky zlepšovali. Vďaka tomu tu dnes máme už ich tretiu generáciu. Tá oproti predchodcom dokáže, v špecifickom režime, fungovať dokonca najmenej 2 týždne na jedno nabitie. No opäť si prináša množstvo inovatívnych funkcií aj pre športovcov.

Ešte začiatkom júna 2021 technologickým svetom zarezonovala správa o tom, že prichádza už tretia generácia smart hodiniek Huawei Watch 3. Do rodiny týchto nositeľných zariadení sa dostali dva modely Watch 3 a Watch 3 Pro. Oba pritom spája operačný systém HARMONY OS 2, ktorý vyvinuli priamo inžinieri z Huawei ako náhradu za Android, a tak je súčasťou ich mobilov, tabletov a už aj hodiniek.

„Harmony OS 2 prináša nový otvorený interface pre AppGalery pre developerov, aby mohli vyvíjať viac aplikácií pre hodinky. Takto môže hodinkám pribudnúť množstvo nových funkcií. Systém prináša aj nové aplikačné menu v tvare mriežky, s intuitívnejším ovládaním pre používateľov,“ hovorí Leo Peng, riaditeľ slovenskej pobočky, Huawei.

Inžinieri sa povenovali aj zlepšeniu ovládania prstami. Watch 3 tak majú mimoriadne presné rozpoznanie pohybu prstov. Používateľ môže preto jednoducho zväčšovať a zmenšovať obrázky, či pohybovať sa v menu. K dispozícii je aj známa AppGalery, odkiaľ sa dajú sťahovať aplikácie tretích strán a rovnako aj rôzne digitálne ciferníky.

„S AppGalery sme začali pracovať už pred 2 rokmi, chceme cez ňu prinášať množstvo nových aplikácií pre mobilné zariadenia. Teraz sme však AppGalery integrovali aj do nositeľných zariadení, ktoré zastupujú naše nové SMART hodinky. Používatelia si tu nájdu aplikácie od nás, ale aj od rôznych developerov. Vďaka tomu sa už dnes dajú v hodinkách využiť aj navigačné funkcie a do budúcnosti pripravujeme aj mobile banking. Všetko je pritom prehľadne zobrazované na takmer jeden a pol palcovom AMOLED displeji.“

Samotné telo hodiniek je z nehrdzavejúcej ocele pri modeli Watch 3 a pri verzii PRO z titánu, no a ciferník pokrýva ultra zakrivené 3D zafírové sklíčko. Watch 3 sú pritom prvé smart hodinky od Huawei s 3D otočnou korunkou, ktorá si prináša hmatovú odozvu na dotyk.

„Pomocou nej oveľa jednoduchšie a rýchlejšie prechádzame cez menu. Dokážeme ňou aj približovať a vzďaľovať obsah na displeji, či už je to mapa alebo obrázky.“

Súčasťou hodiniek je aj bezdrôtová technológia Bluetooth a tak je zariadenie, po spojení s telefónom, pripravené aj na telefonovanie a prijímanie hovorov. Stačí na to pritom jednoduché gesto: „zatvoriť päsť a následne ju len uvoľniť“.

Po spojení s Bluetooth slúchadlami si používateľ dokáže púšťať aj hudobné sklady, uložené priamo v hodinkách. Pre komunikáciu s ďalšími Huawei zariadeniami je pritom k dispozícii aj aplikácia MeeTime. Jednoducho hodinky by nám mali vo viacerých oblastiach uľahčiť život.

„S novými aplikáciami, nainštalovanými v hodinkách, si môžeme pomôcť aj pri cestovaní. Môžem si takto zistiť informácie o taxíku, privolať si ho, či sledovať informácie o svojom lete. Nemusím hľadať po vreckách smartfón, stačí mi zdvihnúť zápästie a pozrieť sa na hodinky,“ dopĺňa Leo Peng, riaditeľ slovenskej pobočky, Huawei.

Hodinky spoľahlivo zastanú aj rolu profesionálneho športového asistenta. V rámci 100 tréningových režimov v nich nájdete napríklad aj beh, bicyklovanie, plávanie, lyžovanie, ale aj obľúbený golf.

„Hodinky pomáhajú golfistom tým, že im krásne vedia merať tempo, čo je veľmi dôležitá časť golfového švihu a takisto je tam aj funkcia, ktorá im meria rýchlosť toho švihu. To znamená, že ak nejaký hráč sa chce zdokonaľovať v dĺžke svojich rán, tak si týmto spôsobom merať svoju výkonnosť. Či tie veci, ktoré robí pri tom švihu, či mu naozaj reálne zvyšujú tú rýchlosť toho daného švihu,“ hovorí Pavol Bielik, profesionálny golfový tréner.

Už samozrejmosťou je monitorovanie zdravotného stavu. Huawei ho v nových hodinkách ešte viac zlepšil. K dispozícii je detekcia teploty pokožky, pomocou nového vysoko presného teplotného senzora, detekcia pádu, či SOS funkcie.

„S vylepšenými algoritmami a s novými senzormi získavame dnes oveľa viac presných dát o našom tele. Napríklad úroveň okysličenie krvi, údaj o krvnom tlaku, o kvalite nášho spánku a tiež informácie o teplote tela. Pri všetkom pomáha najmä aplikácia Huawei Health. Takto má používateľ okamžite informácie o svojom zdravotnom stave,“ dodáva Leo Peng, riaditeľ slovenskej pobočky, Huawei.

No a nezabudlo sa ani na poriadnu výdrž batérie. Model Watch 3 tak dokáže fungovať, na jedno nabitie, v režime dlhej výdrže, až 14 dní a vybavenejší z dvojice, model Watch 3 Pro, až 21 dní. Jednoducho technológie a ľudský rozum dokázali obľúbené nositeľné zariadenie v podobe hodiniek opäť posunúť na novú úroveň. Rozhodne to tak ocenia používatelia z rôznych oblastí nášho života.