Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Medicínska platforma mladých Slovákov odhalí srdcovocievne ochorenia

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
7. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno nie každý tuší, že kardiovaskulárne ochorenia sú, spolu s rakovinou, hlavnou príčinou úmrtí v Európe. Je len na každom z nás, či všetko necháme na náhodu alebo si predsa len do života zaradíme preventívne prehliadky u lekára. Práve zdravotníkom sa pritom s kardiovaskulárnou starostlivosťou rozhodli pomôcť aj šikovní vývojári zo slovenského Powerful Medical. Ich digitálny nástroj sa spoľahol na umelú inteligenciu a tá dokáže okrem iného odhaliť aj riziko infarktu, ktoré môže aj odborník nechtiac prehliadnuť. O tom, že ide o naozaj silný medicínsky nástroj svedčí aj to, že pilotnú verziu aplikácie už teraz využíva viac ako 12 tisíc zdravotníkov v 122och krajinách sveta.

Pri dnešnom hektickom životnom štýle často zabúdame na svoje zdravie. Zanedbávanie príznakov rôznych ochorení, vrátane kardiovaskulárnych, môže pritom viesť až k smrteľným následkom.

„Srdcovo-cievne ochorenia spôsobujú rôzne faktory. Môže to byť napríklad zlá životospráva, alkohol, cigarety, ale aj vrodená predispozícia. Ak ich ale zachytíme včas, vieme predísť fatálnym alebo trvalým následkom,“ hovorí Robert Herman, hlavný lekár, Powerful Medical.

Za všetkým sú pritom signály nášho tela, ktoré dokážu zaznamenať EKG zariadenia. Je až neuveriteľné, že história tejto metódy siaha až do roku 1906.No samotný EKG záznam ešte nemusí znamenať výhru nad ochorením. Až následná dôkladná analýza a komplexné zhodnotenie predstavuje cestu k úspechu.

„Kardiológovia vedia interpretovať EKG záznamy s veľmi vysokou presnosťou. No aby sa k nim pacient dostal, musí najprv prejsť cez zdravotníkov prvého kontaktu a tým je všeobecný lekár alebo záchranár. Tí majú veľmi široký záber a na kardiológiu sa nešpecializujú. S našou aplikáciou akýkoľvek zdravotník dokáže vyhodnotiť EKG záznamy na úrovni špičkového kardiológa,“ dopĺňa Robert Herman, hlavný lekár, Powerful Medical.

Slovenská spoločnosť Powerful Medical tak vytvorila pre zdravotníkov platformu PMcardio. Ide o systém, v ktorom hrajú hlavnú úlohu práve algoritmy na báze strojového učenia. Vďaka nim sa aplikácia neustále učí a zdokonaľuje v interpretácii výsledkov z EKG. Mladý tím ich dokáže previesť na dáta, cez kameru mobilného telefónu, či tabletu, priamo z papiera, a to aj v prípadoch, ak má papierový graf EKG, známky opotrebenia, je horšie čitateľný, či dokonca poliaty kávou.

„Dáta z EKG najskôr zdigitalizujeme a následne ich podrobne zanalyzuje naša umelá inteligencia. Využíva pri tom poznatky z milióna EKG záznamov a výsledkov pacientov. Pre porovnanie, skúsený lekár, ktorý za deň vidí 10 až 20 EKG záznamov, by na dosiahnutie podobného počtu potreboval zopár životov. Naše klinické skúšania ukázali, že naša PMcardio aplikácia je vo vyhodnocovaní EKG záznamov výrazne presnejšia ako zdravotníci prvého kontaktu,“ hovorí Michal Martoňák, vedúci dátového oddelenia, Powerful Medical.

Nie je nič nové, že práve umelá inteligencia je budúcnosťou medicíny. Aj preto sa chce mnoho lekárov, z rôznych kútov sveta, na vývoji platformy mladých Slovákov podieľať a byť jeho vedeckou súčasťou. Záujem potvrdzujú aj multicentrické klinické štúdie, ktoré slúžia ako klinický dôkaz práce šikovných našincov.

„Našu digitálnu kardiologickú platformu spúšťame už na jar 2023 a začíname na veľkých trhoch, ako je Veľká Británia a Nemecko. Ale v priebehu roku 2023 ju spustíme aj na Slovensku a v iných európskych krajinách. Najväčší potenciál samozrejme vidíme v tom, že pomôžeme zefektívniť liečbu a manažment kardiologického pacienta, čo v podstate znamená, že sa dostane rýchlejšie k lekárovi a k adekvátnej liečbe,“ hovorí Martin Herman, generálny riaditeľ, Powerful Medical.

Platforma PMcardio môže pomôcť aj zdravotným poisťovniam. Slovenskí vývojári chcú totiž znížiť počet nesprávne odporučených pacientov ku kardiológom, čo pomôže uvoľniť miesto pre takých pacientov, ktorí starostlivosť kardiológa naozaj potrebujú. A keďže ide aj o zdravie Slovákov, mnohé výhody platformy zaujali i našu krajinu a myšlienke sa rozhodla pomôcť cez podporu spoločnosti Venture to Future Fund.

„Keďže sme slovenská firma, veľmi sa tešíme, že podpora prišla aj zo Slovenska, ako napríklad od fondov, akým je Venture to Future Fond. A peniaze z tejto investície budú využité na ďalší rast firmy a ďalšie inovácie. Už dnes pracujeme totiž na produktoch, ktoré umožnia lekárom diagnostikovať ochorenia, ktoré oni ešte diagnostikovať dnes nevedia. A zároveň pracujeme aj na produktoch, ktoré túto technológiu dokážu priblížiť aj samotným pacientom. Napríklad tým, že si budú vedieť svoj zdravotný stav monitorovať aj doma,“ dodáva Martin Herman, generálny riaditeľ, Powerful Medical.

Powerful Medical má už za sebou aj niektoré svetové zdravotnícke certifikácie a pracuje na ďalších. No so svojou digitálnou platformou nechce zostať len pri kardiológii. Cieľom je komplexne integrované zdravotníctvo, na báze umelej inteligencie.

„Naše technológie vyvíjame tak, aby sa mohli hlbšie integrovať do zdravotného systému a umožnili tak celkový prehľad o zdravotnom stave, ako aj komplexný manažment pacienta. Okrem EKG chceme naše vstupy rozšíriť aj o ďalšie dáta zo zdravotných záznamov, ako sú napríklad rôzne krvné testy a zhromažďovať tieto údaje z rôznych zdravotníckych zariadení a rozličných medicínskych odvetví,“ uzatvára Michal Martoňák, vedúci dátového oddelenia, Powerful Medical.

Umelá inteligencia, v službách medicíny, má teda určite obrovský význam. Jej využitie v kardiológii tak rozhodne zviditeľní celé Slovensko. Platforma PMcardio si totiž trúfa predpovedať riziko úmrtia a posúdiť najefektívnejší liečebný postup, pri pacientoch so zlyhávaním srdca. Rovnako by mohla z EKG predpovedať riziko akútneho infarktu. Jedným slovom, jej poslaním je jeden z najušľachtilejších cieľov, zachrániť ľudský život.