Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aspirín by mohol zastaviť rast a šírenie kolorektálneho karcinómu

Aspirín by mohol zastaviť rast a šírenie kolorektálneho karcinómu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Množstvo ľudí užíva dennú dávku aspirínu ako preventívne opatrenie proti kardiovaskulárnym ochoreniam. A teraz sa aspirín formuje ako niečo, čo môže byť ešte prospešnejšie pri spúšťaní imunitného systému, ktorý pomáha zbaviť sa niektorých druhov rakoviny.

Rastie množstvo výskumov, ktoré ukazujú, že pravidelné, dlhodobé užívanie nízkych dávok aspirínu bolo spojené s lepšími výsledkami kolorektálneho karcinómu (KRK). Vedci si však neboli úplne istí, prečo by bežný voľne predajný liek mal mať výrazný a zdanlivo cielený účinok na rast a šírenie KRK a zhromažďovanie dlhodobých údajov o tejto oblasti používania aspirínu bolo náročné.

Táto skoršia štúdia vedená Harvardovou univerzitou zistila, že pravidelný režim s užívaním aspirínu môže zabrániť takmer 11 % kolorektálneho karcinómu a 8 % gastrointestinálnych karcinómov diagnostikovaných v USA každý rok. Talianski vedci z Padovskej univerzity sa teraz pozreli na klinické a patologické záznamy všetkých pacientov s KRK operovaných na chirurgickom oddelení Generale v Padove v Taliansku v rokoch 2015 až 2019. Z týchto 238 pacientov bolo 31 (13 %) považovaných za užívateľov aspirínu, tých, ktorí užívali 100 mg nesteroidného protizápalového liečiva denne.

Týchto 238 pacientov, známych ako kohorta METACCRE, podstúpilo histologickú analýzu, pričom vedci skúmali tumor-infiltrujúce lymfocyty (TIL), imunochémiu a údaje o mutáciách. Podskupina pacientov bola zaradená do kohorty IMMUNOREACT1, ktorá sa špecificky zameriavala na imunohistochémiu a prietokovú cytometriu.

Zjednodušene povedané, vedci zistili, že pravidelné užívanie aspirínu zrejme obmedzuje uzlové metastázy (šírenie rakoviny) a produkuje vyšší počet lymfocytov infiltrujúcich nádor – T a B bunky, ktoré dokážu rozpoznať rakovinové bunky a zabiť ich. V kohorte IMMUNOREACT1 130 pacientov (14 alebo 22 % užívateľov aspirínu) analýza zdravej rektálnej sliznice zistila, že tí, ktorí užívali aspirín, mali oveľa vyššiu expresiu epitelového CD80, čiže proteínu, ktorý hrá dôležitú úlohu pri aktivácii protirakovinových imunitných buniek.

„Naša štúdia ukazuje doplnkový mechanizmus prevencie rakoviny alebo terapie s aspirínom okrem jeho klasického liečivého mechanizmu zahŕňajúceho inhibíciu zápalu,“ povedal hlavný výskumník Dr. Marco Scarpa z Padovskej univerzity.

Je zaujímavé, že sa skúmala podskupina pacientov IMMUNOREACT1, pretože v porovnaní s KRK je rektálne tkanivo najďalej od ovplyvnenia aspirínom. Vidieť pozitívnu odozvu v zdravej rektálnej sliznici naznačuje, že napriek nízkej biologickej dostupnosti aspirínu sa zdá, že stále existuje podobná odozva imunitného dozoru.

Celkovo bol u pacientov užívajúcich aspirín pozorovaný nižší pomer neutrofilov k lymfocytom, čím nižší, tým lepší, pre zníženie chorobnosti a zlepšenie výsledkov liečby v prípadoch rakoviny. Aj keď nie sú známe všetky mechanizmy, zdá sa, že schopnosť aspirínu pomôcť imunitnému systému rozpoznať a napadnúť bunky KRK a bojovať proti šíreniu nádoru, čo by z neho mohlo urobiť nielen preventívny, ale aj praktický nástroj imunoterapie pri liečbe rakoviny.

Môže to tiež vyžadovať prehodnotenie toho, ako čo najefektívnejšie dostať liek do cieľovej oblasti.

„Aspirín sa do značnej miery absorbuje v hrubom čreve pasívnou difúziou,“ povedal Scarpa. „Jeho absorpcia je lineárna a závisí od koncentrácie pozdĺž čreva a v konečníku môže byť koncentrácia perorálne podávaného aspirínu oveľa nižšia ako v zvyšok hrubého čreva. Ak teda chceme využiť jeho účinky proti rakovine hrubého čreva a konečníka, mali by sme sa zamyslieť nad tým, ako zaručiť, že sa aspirín dostane do kolorektálneho traktu v primeraných dávkach, aby bol účinný.“

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Cancer.