Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský telemedicínsky softvér sa zlepšuje aj pomocou umelej inteligencie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
4. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa povie telemedicína, niektorým sa v mysli vybavia aj také smart náramky, ktoré merajú tep, prípadne saturáciu alebo teplotu. No toto odvetvie zďaleka netvoria len senzory, ktoré merajú vitálne funkcie ľudí, ako je aj EKG. Za všetkým je totiž najmä prenos získaných údajov, i v reálnom čase, na správne miesto, napríklad aj priamo k lekárovi. No a druhou významnou podmienkou pre telemedicínu je aj dôležité spracovanie a vyhodnotenie získaných údajov. Ide pritom o odvetvie, ktorého sa už tiež začína vo väčšej miere dotýkať aj umelá inteligencia.

Nové možnosti práce s pacientami otvára lekárom aj telemedicínske riešenie Telemon, z dielne slovenského Goldmann Systems. Aplikácia, ktorá premení mobilný telefón, na zdravotnícke centrum, zbiera údaje vitálnych funkcií. Telefón sa pritom spája so zariadeniami, ktoré merajú teplotu, váhu, ale aj EKG, tlak, či okysličenie, prípadne cukor v krvi.

„Aktuálne v našich aplikáciách, či už v tých, ktoré sa dajú stiahnuť cez aplikačné obchody Google Play alebo Apple Store, podporujeme niekde cez 50 rôznych zariadení, čiže tá škála sa nám medziročne zväčšila,“ hovorí Ľuboš Petrík, predseda predstavenstva, Goldmann Systems.

Namerané údaje môže mať k dispozícii aj ošetrujúci lekár, opäť cez manažment aplikácie Telemon, čím získa lepšiu predstavu o stave pacienta. Novinkou pri slovenskom systéme je najmä to, že sa už stal plnohodnotným pomocníkom zdravotníkov.

„Získal medzinárodný certifikát zdravotníckej pomôcky, čo je pomerne významný míľnik. To znamená, že vieme sa presunúť z prostredia od projektov o použití vo forme klinických štúdií do úplne tradičného, štandardného používania tejto zdravotníckej pomôcky, tohto softvéru, týchto aplikácií.“

Telemon nie je len úložiskom nameraných údajov. Pridaná hodnota prichádza v inteligencii, ktorú mu chcú vývojári stále zvyšovať, v budúcnosti aj cez experimentálny vývoj nadstavbového modulu.

„Budeme implementovať algoritmy, ktoré budú vyhľadávať v kombinácii dát rôznych vitálnych funkcií. Len tieto, akoby, pomerne jednoduché vitálne funkcie, alebo fyziologické funkcie, vo vzájomnej, akoby súvislostí, umožňujú vytvárať nové paterny a hľadať nejaké rizikové oblasti, zhoršujúce sa trendy. A práve sem bude mierený vývoj umelej inteligencie,“ dodáva Ľuboš Petrík, predseda predstavenstva, Goldmann Systems.

Telemonu sa otvárajú nové možnosti využitia telemedicíny i v zahraničí, keďže už získal medzinárodný certifikát, uznávaný v Európskej únii a rešpektovaný v globálnom svete. Môže sa tak stať naozaj silným a uznávaným nástrojom v starostlivosti o zdravie.