Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovácie posúvajú zdravotnícke zariadenie v banskobystrickej nemocnici

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
4. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sú to nepochybne aj technológie, ktoré posúvajú úroveň zdravotníctva vpred. Nové systémy diagnostiky, či robotické pracoviská chirurgie. Aj takéto inovácie už fungujú i na Slovensku. Pomerne skoro s nimi začala aj Roosveltova nemocnica v Banskej Bystrici. No rozhodne tam neskončila. Zdravotnícke zariadenie ráta s modernými technológiami aj do ďalších rokov a okrem iného plánuje i zaujímavú novinku v podobe inovačného centra. Podrobnosti prezradila našej redakcii priamo riaditeľka nemocnice.

Nemocnicu v Banskej Bystrici čaká premena na technologicky inovatívne zdravotnícke zariadenie. No technológie sú súčasťou už aj projektovania. Použitá digitálna metóda BIM, čiže informačný model budovy, zjednodušuje prípadné úpravy v projekte. No využívať ju bude aj prevádzka novej nemocnice.

„Prípravou projektu novej nemocnice sa snažíme vytvoriť, nazvime to, digitálne dvojča nemocnici, ktoré bude plniť viacero funkcií. Všetky technológie, ktoré majú akýkoľvek digitálny reťazec budú zapojené do systému a v tom velíne, to je to jadro tej nemocnice, budú operátori, ktorí budú vidieť akýkoľvek výkyv, akúkoľvek zmenu, ktorá sa kdekoľvek v nemocnici stane. Čiže tá efektívnosť sa bude zvyšovať aj v tomto prípade,“ hovorí Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka, Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta.

Do budúcnosti však Roosveltova nemocnica plánuje aj s výstavbou inovačného centra. V rámci neho chce prepojiť svoje znalosti a prostredie, spolu s nadnárodnými korporáciami, ktoré chcú veci v zdravotníctve vyvíjať a inovovať.

„Budú testovať a vyvíjať spoločne technológie, akékoľvek formy inovácií, ktoré môžu byť prospešné nielen pre toho konkrétneho poskytovateľa, ale môžu byť aj zdrojom príjmov do budúcna toho subjektu, ktorý sa rozhodol toto partnerstvo poskytnúť nemocnici. A môže to byť zdrojom ďalších príjmov pre všetkých a aj veľkým benefitom pre danú nemocnicu, lebo bude môcť používať tú novú inováciu,“ dodáva Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka, Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta.

Jednou z tém inovačného centra bude aj telemedicína. V Banskej Bystrici chcú pracovať na zlepšení prepojenia informačných systémov, aby sa logistika dát zo zdravotných senzorov zefektívnila. No už dnes odborníci z nemocnice veci inovujú. Vyvíjajú algoritmy umelej inteligencie, ktoré budú odhaľovať rôzne ochorenia. Príkladom je detegovanie karcinómu močového mechúra. Aj vďaka takému prístupu sa môže zdravotníctvo, i na Slovensku, dostať významne vpred.