Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológie pomáhajú lôžkovým oddeleniam riešiť nedostatok zdravotných sestier

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
8. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Starostlivosť o pacientov v lôžkových častiach nemocnice si nepochybne vyžaduje aj pravidelné obchôdzky zdravotných sestier. Či už kontrola životných funkcií, prípadne i dávkovanie liekov. No objaviť sa môžu aj nečakané situácie, pri ktorých môže pacient z postele padnúť a nevie si zavolať pomoc. Práve pre tieto prípady prichádzajú na pomoc technológie spoločnosti Konica Minolta. Ich špeciálne kamery s umelou inteligenciou dokážu totiž kritické situácie vyhodnotiť a okamžite privolajú pomoc. Takto dokážu nemocnice istým spôsobom riešiť aj nedostatok zdravotných sestier.

Umelá inteligencia je už nejaký ten čas aj súčasťou bezpečnostných kamier. Svoje vie to tom aj Konica Minolta, ktorej dcérska spoločnosť Mobotix sa nimi zaoberá. Z dielne tejto nemeckej firmy sa tak na svetlo sveta dostal aj model C71 a ten sám rozpoznáva niektoré situácie.

„Funguje v podstate ako senzor, nie ako kamera, ktorý vyhodnotí udalosti, ktoré sa v tom obraze alebo v tej miestnosti dejú. Rozpoznáva pokiaľ je pacient v pokoji, pokiaľ je v posteli alebo pokiaľ napríklad spadol z postele a leží na zemi,“ hovorí Michal Šotek, Konica Minolta Business Solutions Czech.

C71tka je teda nástroj, ktorý neustále kontroluje bezpečnosť pacienta namiesto zdravotnej sestry a v prípade kritickej situácie všetko ohlási kompetentným.

„Zaznamenáva tie jednotlivé stavy a vlastne tie dokáže zasielať potom cez nejaký komunikačný protokol do pracovne sestier napríklad, kde to prijímajú na nejako dashboarde. Alebo to môžu prijímať cez mobilný telefón, cez aplikáciu a môžu si zobrazovať aký je aktuálny stav toho pacienta. To znamená, je v posteli, nie je v posteli, je na zemi a tak ďalej.“

Keďže ide o zariadenie, ktoré je nainštalované na izbách v nemocniciach, kde chcú samozrejme pacienti spať v tme, musel sa výrobca popasovať s detekciou aj pri takmer žiadnom osvetlení.

„Svetelné podmienky sú určite dôležité, ale kamera je vybavená prísvitom pre to, aby práve v noci, keď je napríklad v izbe zhasnuté, dokázala aj takto vyhodnocovať.“

Zaujímavosťou pri modeli C71 je aj to, že hoci zariadenie vyzerá ako kamera, nevytvára nijaký kamerový záznam. Pre ochranu identity pacientov slúži totiž len ako senzor.

„Pracuje s metadátami, ktoré načíta z toho z tej scény a tá sestra vlastne, ktorá prijíma poplach, tak ona ten obraz vôbec nevidí. Na tej kamere sa aktivuje takzvaný privacy mode,“ dodáva Michal Šotek, Konica Minolta Business Solutions Czech.

Doménou Mobotix C71 je teda výhradne starostlivosť o bezpečnosť pacientov. A vďaka tomu môže nemocniciam pomôcť aj s neustálym nedostatkom zdravotných sestier.