Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Po elektronickom recepte sa Union púšťa aj do projektu telemedicíny

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
8. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Základom technologického napredovania zdravotníctva je rozhodne aj digitalizácia. Slovensko má v tomto smere ešte značné medzery, no napriek tomu je tu aj významný projekt, ktorý sa stal príkladom aj pre iné krajiny. Je ním elektronický recept. Znamená to, že v rámci bezpapierovej komunikácie dokáže lekár predpísať lieky aj bez toho, aby sme museli navštevovať ambulanciu. Znie to síce jednoducho, no v pozadí sa o to, aj v zdravotných poisťovniach, stará nemalé množstvo technológií. Union sa pritom rozhodol, že v rámci ďalšieho technologického pokroku sa po úspešnom elektronickom recepte pustí aj do telemedicíny.

Monitorovanie zdravotného stavu pacientov v domácom prostredí je hlavným cieľom ďalšieho projektu poisťovne Union.

„Pacient opúšťa nemocnicu a dostane kufrík, ktorý je plný zariadení, ako EKG monitor, váha, tlakomer, teplomer a oxymeter. Zároveň tam je mobilný hub, ktorý je vlastne neustále napojený na tieto zariadenia. Čiže vytiahne si tlakomer, odmeria sa, a to vlastne cloudom ide rovno do portálu, na ktorý je napojený lekár. A ten v podstate blízko real time-u vidí okamžite tie hodnoty,“ hovorí Peter Smolík, riaditeľ zdravotných produktov a služieb, UNION zdravotná poisťovňa.

Lekár tak vidí ako sa hodnoty pacienta vyvíjajú v čase a môže tak efektívnejšie meniť liečbu oveľa skôr ako pri bežných fyzických prehliadkach.

„Ide vlastne o dlhodobý monitoring chronických pacientov, kedy vlastne my znižujeme pravdepodobnosť vzniku opakovanej hospitalizácie. Čiže naším cieľom je vlastne držať tých pacientov čo najviac v zdraví, aby trávili čo najmenej času v nemocnici, čo najviac času doma.“

Viac času pacientom zrejme ušetril aj projekt elektronického receptu, ktorý nám závidia aj iné krajiny.

„Elektronické recepty sú výkladnou skriňou slovenskej digitalizácie. A mnohé európske krajiny by sa tešili, keby boli na tom tak ako my, že máme 98 percent receptov elektronických a sto percent výdajov máme elektronických.“

Navzájom sú tak prepojené systémy zdravotných poisťovní s lekárenskými ako aj s výdajňami zdravotníckych pomôcok a samozrejme s ambulanciami a nemocnicami.

„eRecept je jedna veľká sústava webových služieb, ktorá v podstate funguje real time-ovo s veľmi nízkymi odozvami. My napríklad priamo v lekárni už kontrolujeme ten recept na mnohé podmienky a tým aj predchádzame mnohým nekalým činnostiam alebo aj obyčajným chybám,“ dodáva Peter Smolík, riaditeľ zdravotných produktov a služieb, UNION zdravotná poisťovňa.

eRecept pritom kontroluje aj to, či sa niektoré lieky navzájom negatívne neovplyvňujú a teda v istej miere stráži aj bezpečnosť pacienta.