Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TS Intel: Nový systém nielen pre Stephena Hawkinga

TS Intel: Nový systém nielen pre Stephena Hawkinga
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Intel ponúka výskumníkom otvorený prístup k novej platforme s cieľom pomôcť 3 miliónom ľudí postihnutých chorobami motorického neurónu, či kvadriplégie (ochrnutie všetkých štyroch končatín).

- Po výmene niekoľko desaťročí starého komunikačného systému môže teraz profesor Hawking lepšie komunikovať, jeho denná rutina nabrala na ľahkosti a naďalej môže nezávisle pokračovať vo svojej činnosti.

- Do januára 2015 poskytne Intel prispôsobiteľné riešenie pre výskumníkov a technológov.

- Pokročilú komunikačnú platformu spoločnosti Intel možno adaptovať pre 3 milióny ľudí postihnutých chorobami motorického neurónu a kvadriplégie.

Spoločnosť Intel po prvýkrát demonštrovala spolu s profesorom Stephenom Hawkingom novú komunikačnú platformu z vlastnej dielne, ktorá nahradí jeho niekoľko desaťročí starý systém, čím sa výrazne zvýšia jeho schopnosti komunikovať s okolitým svetom. Prispôsobiteľná platforma bude k dispozícii pre komunity výskumníkov a technológov do januára budúceho roka.

Štúdiom akútnych Hawkingových potrieb a veľmi špecifického vzťahu medzi ním a jeho prístrojom sa Intelu podarilo prísť s riešením ušitým mu na mieru pod názvom ACAT (Assistive Context Aware Toolkit), čo predstavuje asistenčné nástroje uvedomujúce si súvislosti. Výsledkom je zlepšenie Hawkingovej komunikácie so svetom. V tomto riešení sa skrýva potenciál stať sa nosnou kostrou moderného, prispôsobiteľného systému, ktorý budú môcť ďalší výskumníci a technológovia využívať na pomoc ľuďom s chorobami motorického neurónu (MND) a kvadriplégiou.

Hawking trpí MND, ktorá je príbuzná amyotrofickej laterálnej skleróze (ALS) a jeho stav sa v posledných rokoch značne zhoršil. Profesor je takmer úplne ochrnutý a komunikuje pomocou technológií.

„Medicína ma zatiaľ nebola schopná vyliečiť, preto sa spolieham na technológiu, ktorá mi pomáha komunikovať a žiť,” povedal Hawking. „Spoločnosť Intel ma podporuje už takmer 20 rokov a dáva mi možnosť robiť to, čo milujem, každý deň. Vývoj tohto systému má potenciál skvalitniť životy hendikepovaných ľudí po celom svete a je vôbec prvý svojho druhu, ktorému sa podarilo prekonať komunikačné hranice, ktoré mi kedysi stáli v ceste.”

Rýchlejší, presnejší a jednoduchší

Multidisciplinárny tím výskumníkov z laboratórií spoločnosti Intel pracuje s Hawkingom už tri roky na výmene súčasného komunikačného systému za novú, modernú technológiu. Hawking zohrával v celom procese návrhov kľúčovú úlohu, keď priebežne podával spätnú väzbu a pomáhal vývojárom z Intelu vylepšiť systém pri každej iterácii.

„Profesor Hawking používal technológie absolútne jedinečným spôsobom, aby počas desaťročí dokázal komunikovať so svetom. Jeho starý systém však možno prirovnať ku snahe používať dnešné moderné aplikácie a webové stránky na počítači bez klávesnice a myši,” povedal viceprezident spoločnosti a riaditeľ Intel Labs, Wen-Hann Wang. „Spoločne sme vytvorili holisticky lepší zážitok z komunikácie, ktorý prispeje k jeho nezávislosti a môže otvárať dvere pre väčšiu nezávislosť mnohých ďalších.”

Podobne ako hladko fungujú jednotlivé časti motora, ktorý poháňa automobil, aj softvérové rozhranie od Intelu umožňuje súčasným i novým technológiám navzájom efektívne spolupracovať. Výsledok: Hawking dokáže písať až dvakrát rýchlejšie, pričom bežné úlohy ako ľahšie, presnejšie a rýchlejšie prehľadávanie webových stránok, editovanie, ovládanie a surfovanie na webe, emaily a dokumenty, ich otvorenie, uloženie, upravovanie a preklikávanie medzi jednotlivými úlohami, tie dokáže vykonávať až 10-násobne rýchlejšie.

Hawkingov súčasný lícny senzor je rozpoznávaný infračerveným spínačom namontovaným do rámu jeho okuliarov a pomáha mu vyberať počítačové znaky. Integrovaním softvéru od britskej jazykovo-technologickej spoločnosti SwiftKey sa dosiahlo výrazné zlepšenie schopnosti systému naučiť sa od Hawkinga predvídať ďalšie znaky a slová, vďaka čomu postačuje, ak napíše menej než 20 percent všetkých znakov.

Tieto informácie sa odosielajú do jeho súčasného rečového syntetizátora, čo mu umožňuje komunikovať s ostatnými prostredníctvom jeho laptopu Lenovo s operačným systémom Microsoft Windows. Donedávna musel Hawking pri bežnom vyhľadávaní na webe absolvovať namáhavé kroky, ako vystúpenie z komunikačného okna, otvorenie internetového prehľadávala pomocou myši, nájdenie okna na vyhľadávanie opäť pomocou myši a nakoniec zadanie požadovaného textu. Nový systém automatizuje všetky tieto kroky do neprerušovaného a rýchleho procesu.

Otvorený, prispôsobiteľný softvér

Kvadriplégia a MNF v súčasnosti ovplyvňujú viac ako 3 milióny ľudí na celom svete. MND postihuje dobrovoľné činnosti svalov ako rozprávanie, chôdza, prehĺtanie a všeobecný pohyb tela. Má progresívny charakter, spôsobuje stupňujúcu sa invaliditu a nakoniec smrť.

Lama Nachmanová z Intel Labs sa na pódiu v Londýne pripojila k Hawkingovi a demonštrovala spôsob ako ich spolupráca môže inšpirovať komunitu výskumníkov. „Technológie pre hendikepovaných sú často miestom, kde sa preukáže, či sú zároveň aj technológiami budúcnosti,” povedala Nachmanová. „Počnúc komunikáciami až po genetický výskum, technológie začínajú otvárať dvere možnostiam, ktoré si zatiaľ vieme iba predstaviť.”

Nové nástroje z dielní spoločnosti Intel je možné prispôsobiť a pozmeniť tak, aby vyhovovali rôznym používateľom. Systém od Intelu predstavuje moderné softvérové rozhranie pre výskumníkov a technológov, ktoré im umožní vytvárať prispôsobiteľné riešenia pomocou dotyku, mrknutia okom, pohybov obočia alebo iných komunikačných vstupov používateľov.

Keďže je však táto platforma dostupná a bezplatná, Intel a Hawking predpokladajú, že komunity výskumníkov a technológov, ktorí sa sústredia na vnímanie, textovú predikciu, uvedomovanie si súvislostí a návrhy používateľského rozhrania, budú na nej stavať a prinášať nové a čoraz lepšie riešenia.

(Zdroj: TS Intel)