Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná palica budúcnosti pomôže lokalizovať seniora v ohrození zdravia i života

Inteligentná palica budúcnosti pomôže lokalizovať seniora v ohrození zdravia i života
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
23. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pády seniorov bývajú najčastejším dôvodom ťažkých zranení seniorov, ktoré môžu mať často aj fatálne následky. Práve pre seniorov, nad ktorými je nutné pre ich bezpečnosť bdieť, je určená inteligentná oporná palica Smartcane od spoločnosti Dring. Sama pochopí, keď je používateľ v ohrození a okamžite kontaktuje opatrovateľa.

Kým mladý človek zvyčajne zvládne jedno pošmyknutie bez problémov, prípadne len s pár modrinami, starší človek pre zníženú mobilitu a rednutie kostí prichádza k ťažkým zlomeninám, úrazom hlavy, často i k strate vedomia a podobne. Potom už ordinuje aj strach, a ten dokáže výrazne ovpyvniť kvalitu života seniora. Je preto lepšie spoľahnúť sa na užitočného pomocníka.

Na prvý pohľad vyzerá Smartcane ako moderná dizajnová palica pre lepšiu stabilitu pri chôdzi. No v jej útrobách je ukrytý dômyselný systém pre automatickú detekciu abnormálnych situácií, ktorý rozpozná nezvyčajné javy či ohrozujúcu situáciu a vydá na ne upozornenia. A to bez zásahu používateľa.

CES® 2017, Las Vegas, svetová výstava elektroniky, výstava technológií, technológie budúcnosti, trendy technológie, technológie pre ľudí, zdravie, zdravotnícke pomôcky, CES Innovation Award, senior, starostlivosť o seniorov, GPS, GSM, akcelerometer, gyroskop

Slúžia na to algoritmy umelej inteligencie, ktoré zbierajú pohybové dáta v kombinácii s ďalšími vonkajšími údajmi. Vstavaný čip si tak dokáže zapamätať bežné situácie a návyky seniora, teda napríklad trasu, kadiaľ chodí na prechádzky či jeho zvyčajné tempo.

Ak príde k neplánovanej zmene – napríklad nulovej aktivite, pádu, únave seniora a podobne, systém okamžite zareaguje. Palica je totiž vybavená systémom GSM a GPS. Autonómne sa dokáže pripojiť na GSM sieť a upozorniť opatrovateľov, kde presne sa ich zverenec nachádza. Nie je pritom nutné párovanie s akýmkoľvek ďalším zariadením. Opatrovateľ tak dostane SMS správu, e-mail alebo telefonický hovor s upozornením a presnou lokalizáciou. Následne môže sám odoslať do palice potvrdenie o prečítaní správy, čím dá svojmu zverencovi na diaľku pocit istoty, že je pod dohľadom.

V zariadení je integrovaný aj gyroskop a akcelerometer. Všetky zozbierané dáta podliehajú zabezpečeniu proti zneužitiu.

Samotné používanie palice je navrhnuté zrozumiteľne a seniorovi zaberie pochopenie ovládania len zopár minút. Palica sa aktivuje presne určeným úchopom držadla po niekoľkých sekundách, o čom informuje zvukový aj vizuálny signál.  Netreba sa obávať ani o životnosť batérie napriek jej častému používaniu v teréne. Inovatívne spôsoby riadenia a optimalizácia energie umožňujú až niekoľkotýždňové používanie.

CES® 2017, Las Vegas, svetová výstava elektroniky, výstava technológií, technológie budúcnosti, trendy technológie, technológie pre ľudí, zdravie, zdravotnícke pomôcky, CES Innovation Award, senior, starostlivosť o seniorov, GPS, GSM, akcelerometer, gyroskop, umelá inteligencia

Palica Smartcane je nepochybne novou generáciou zdravotnej starostlivosti o seniorov a preto jej aj patrí ocenenie Innovation Award 2017 na svetovej výstave CES. Výrobca dolaďuje posledné úpravy a dostupnosť na trhu odhaduje už na prvý štvrťrok tohto roka.