Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Český 3D tlačiarenský gigant sa zameral na ochranu lekárov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Česká spoločnosť Prusa Research, ktorá je považovaná za najväčšiu továreň na 3D tlač rôznych objektov na svete, chce pomôcť pri zabezpečení potrebného zdravotníckeho materiálu počas krízy s ochorením COVID-19. Preto sa spoločnosť zaviazala, že bude vyrábať ochranné štíty na tvár, ktoré zvýšia ochranu zdravotníkov.

Josef Průša, zakladateľ spoločnosti Prusa Research si myslí, že 3D tlač respirátorov nemusí byť momentálne najlepší nápad. „Žiadny z návrhov, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, nebol testovaný, aby sa zaistilo, či poskytne potrebnú ochranu, aspoň žiadny z tých, o ktorých viem,“ Hlavné dôvody jeho pochybností o výrobe častí respirátora pomocou 3D tlače sa týkajú účinnosti utesnenia, kvality samotného filtra, filtra do masky, či toho ako maska pripája k tvári alebo pórovitosti 3D tlačených častí.

S prihliadnutím na tieto obmedzenia sa tím vývojárov z Prusa Research zameral na vytváranie iných ochranných pomôcok a prišiel s návrhom 3D tlačeného ochranného štítu na tvár. Ten je navrhnutý tak, aby poskytol lekárom a ďalšiemu zdravotníckemu personálu potrebnú ochranu pred kýchaním a kašľom pacientov. Tento 3D tlačený ochranný štít na tvár by mohol pomôcť uspokojiť dopyt v mnohých nemocniciach a klinikách. Tím pritom len za tri dni vytvoril viacero prototypov, predtým ako dostal povolenie od Ministerstva zdravotníctva Českej republiky na ďalšie testovanie dvoch prototypov pre úplné overenie funkčnosti návrhu.

Prusa Research je najväčšia 3D tlačiarenská továreň na svete, ktorá je v Prahe v Českej republike.

Po úplnom overení a schválení prototypu pre lekárske účely bude jedna pätina 3D tlačiarní Prusa vyhradená len na tlač týchto tvárových štítov, čo spoločnosti umožní vyrábať až 800 predmetov denne. Teoreticky by mohla spoločnosť Prusa Research vyprodukovať až 4 000 ochranných štítov na tvár za jediný deň pri zapojení všetkých 1 096 svojich 3D tlačiarní vo svojej továrni na 3D tlač. Tím sa zaviazal, že v nasledujúcich dňoch venuje ministerstvu zdravotníctva Českej republiky 10 000 kusov. Podľa najnovších správ už bolo pritom vytlačených a lekárom doručených takmer 6 000 ochranných štítov a spoločnosť dostala už aj objednávku na takmer 90 000 ďalších kusov.

Spoločnosť Prusa Research chce navyše ponúknuť svoj dizajn ochranného štítu tváre bezplatne aj iným 3D tlačiarenským firmám, ktoré sa chcú zapojiť do ich výroby pre miestne komunity. No Josef Průša zdôrazňuje potrebu dodržiavať prísne zdravotné a bezpečnostné protokoly, ako je sterilizácia týchto štítov a ich častí. Napríklad, aby sa zabezpečila sterilizácia, použitý plast sa počas procesu 3D tlače zahreje na vysokú teplotu. Pred vybraním vytlačených častí a ich okamžitým umiestnením do ochranného balenia s tesnením pritom musia pracovníci použiť novú rúšku a nový pár rukavíc.

Prvá várka 3D tlačených ochranných štítov na tvár už bola doručená českým lekárom.