Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Strojári vyrábajú ochranné pomôcky aj pomocou práškovej metalurgie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
8. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Popri textilných firmách sa už do výroby ochranných pomôcok pustili aj strojári. Firma Gevorkyan, ktorá pôsobí v práškovej metalurgii, obmenila svoj výrobný program a z jej pásov sa tak k ľuďom dostanú zaujímavé polomasky a respirátory.

“Naša maska dá sa jednoducho dezinfikovať akýmikoľvek prostriedkami, ktoré obsahujú alkohol, či už zvnútra, či už zvonku. A filtre, ktoré my používame, sú dvoch druhov. Látkové alebo vyrobené práškovou metalurgiou. Látkové filtre dajú sa vďaka jednoduchej a spoľahlivej konštrukcii veľmi rýchlo vymeniť a používať. Môžete to robiť aj každý deň,” hovorí pán Artur Gevorkyan, CEO, Gevorkyan.

Nové masky s vymeniteľnými filtrami budú pevné, no zároveň ohybné. A keďže sa vo Vlkanovej venujú najmä práškovej metalurgii, rozhodli sa preniesť toto umenie aj do nových výrobkov.

“Filtre vyrobené v práškovej metalurgii, ktoré budú vyrobené na základe nerezu, striebra, bronzu, budú sa dať dezinfikovať ako bežné chirurgické materiály, skalpel a podobne,“ uzatvára pán Artur Gevorkyan, CEO, Gevorkyan.

K rozhodnutiu tvoriť ochranné respirátory prispeli v Gevorkyane aj skúsenosti s výrobou filtrov pre rôzne druhy použitia, či už vzduchové, vodné alebo chemické. Neďaleko Banskej Bystrice by tak mesačno mohlo vznikať pol milióna až milión kusov ochranných pomôcok. Výrobca zároveň uvádza, že dokáže pracovať len s materiálmi zo Slovenska, a tak dodávky zo zahraničia, aj po uzavretí hraníc, na výrobu respirátorov potrebné nie sú.