Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Automobilka Seat presedlala na výrobu pľúcnych ventilátorov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
16. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pandémia COVID-19 prinútila viaceré spoločnosti, aby zmenili svoje výrobné programy. Nielen však kvôli zníženému dopytu po pôvodných produktoch, ale aj s cieľom pomôcť vyrábať veci, ktoré svet práve potrebuje. Takto sa v mnohých fabrikách roztočili linky s výrobou ochranných masiek a ešte začiatkom apríla 2020 sa napríklad španielsky SEAT rozhodol presedlať z automobilov na pľúcne ventilátory. Zaujímavé je, že pri nich dokázal využiť elektro motorčeky stieračov čelného skla.

Väčšine ľudí je známe, že ochorenie COVID-19 môže, okrem iného, spôsobovať aj dýchacie problémy. Aj preto krajiny na celom svete začali veľmi dynamicky skupovať pľúcne ventilátory, ktoré v prípade výrazného rozšírenia ochorenia v tele, dýchajú za pacienta, keďže ten to už sám nezvláda. Po tom ako sa však na svete prejavil výrazný nedostatok týchto zdravotníckych zariadení začali niektoré firmy improvizovať, aby situácii pomohli. Medzi ne patrí aj SEAT. Ten vo svojom závode v španielskom Martorell, kde sa pôvodne montovali osobné autá, presedlal na výrobu zdravotníckych zariadení.

„Zariadenie, bežne používané na výrobu prednej nápravy pomocného rámu nášho modelu Leon, sme v podstate transformovali na výrobu ventilátorov, ktoré sú vybavené motorčekom stierača. Všetko sme pritom prestavali len za tri dni,“ hovorí pán Nicolás Mora, výrobná divízia závodu SEAT Martorell.

Prechod od výroby automobilov k ventilátorom, vo veľmi krátkom čase, je výsledkom intenzívnej práce mnohých zamestnancov koncernu. Všetko sa však muselo pred tým dôkladne pripraviť.

„Prispôsobenie montážnej linky, ktorá vyrába pomocné rámy a automobilové diely na výrobu ventilátorov bolo zdĺhavé a náročné a do procesu to zapojilo niekoľko oblastí spoločnosti. No podarilo sa nám to celé pripraviť v rekordnom čase, a to do týždňa,“ vysvetľuje pán Sergio Arreciado, manažér procesov, SEAT.

Až 150 ľudí z automobilky pracovalo 7 dní na definitívnom modeli ventilátora. Tím inžinierov navrhol niekoľko prototypov, celkovo 13, až kým nebol vytvorený a vyrobený finálny model. Kľúčom k úspechu bol komponent v stierači čelného skla, konkrétne elektro motorček, ktorý ho poháňa. K nemu pribudli hriadele prevodoviek ako aj systém ozubených koliesok, ktoré vznikajú v 3D tlači. Celkovo dostáva každý ventilátor do vienka viac ako 80 elektronických a mechanických komponentov. Za všetkým je pritom aj dôkladná kontrola kvality, na ktorej konci je ešte sterilizácia zdravotníckej pomôcky ultrafialovým svetlom. Z celkového výsledku sa pritom tešia nielen zdravotníci, ale aj zamestnanci automobilky.

„Motiváciou každého, kto sa zúčastnil na tomto projekte, je to, že pomocou nášho know-how môžeme pomôcť pri hromadnej výrobe zariadení, ktoré zachránia životy,“ dodáva pán Nicolás Mora, výrobná divízia závodu SEAT Martorell.

Ventilátor v súčasnosti prechádza dlhodobým testovaním v rámci schvaľovacieho procesu. Španielska agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky tak už netrpezlivo čaká na pozitívne výsledky, aby sa dalo zariadenie čo najskôr využívať v domácej krajine, ale aj v zahraničí.