Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia HearO deteguje srdcové zlyhanie z hlasu používateľa

Mobilná aplikácia HearO deteguje srdcové zlyhanie z hlasu používateľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najbežnejším príznakom srdcového zlyhania je (možno trocha prekvapivo) dýchavičnosť, ktorá je spôsobená hromadením tekutín v pľúcach. Izraelskí vývojári preto vytvorili mobilnú aplikáciu, ktorá analyzuje hlas používateľa a zisťuje, či nemá srdcové zlyhanie z dôvodu tekutinou preplnených pľúc.

Experimentálna mobilná aplikácia od spoločnosti Cordio Medical sa nazýva Cordio HearO a bola nedávno predmetom štúdie v Jeruzalemskom lekárskom stredisku Hadassah. Výskum zahŕňal 40 pacientov, ktorí boli prijatí do nemocnice s akútnym srdcovým zlyhaním a tekutinou preplnenými pľúcami. Po prijatí použil každý pacient aplikáciu pre zaznamenanie piatich hovorených viet a tie zopakoval znova pre prepustením z nemocnice po zlepšení jeho zdravotného stavu.

Ukázalo sa, že v prípade každej testovanej osoby bola mobilná aplikácia Cordio HearO veľmi presná z pohľadu rozlišovania medzi tekutinou preťaženými pľúcami a čistými pľúcami pacienta. Tím teraz dúfa, že ich aplikácia by sa mohla dať používať u pacientov s rizikom srdcového zlyhania. Tí by si s jej pomocou urobili základný zdravotný záznam svojho hlasu u seba doma, zatiaľ čo sú stále zdraví.

Každý deň by potom robili ďalšie hlasové záznamy, ktoré sa porovnajú s touto základnou nahrávkou. Ak aplikácia zistí, že sa v pľúcach začína hromadiť tekutina, bude o tom informovať pacienta aj jeho ošetrujúceho lekára. Týmto spôsobom by sa mohol dať vyriešiť zhoršujúci sa zdravotný stav pomocou úpravy dávkovania lieku alebo jeho zmenou tak, aby nebola potrebná hospitalizácia v nemocnici.

Ilustračné foto (Zdroj: Cordio Medical)