Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenské dezinfekčné aróma oleje vyčistia a rozvoňajú okolité prostredie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
10. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vírusy či baktérie, jedným slovom patogény, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie iného organizmu. Rozhodne nie sú v našich príbytkoch žiaduce. Aj preto sa partia Slovákov z Bošian pri Topoľčanoch odhodlala na boj s nimi pomocou vlastného prostriedku. Ešte na jar vyvinuli voňavú dezinfekciu, ktorá sa dokáže dostať aj do tých najmenších škárok v miestnostiach a choroboplodné mikroorganizmy a vírusy tak vyhubí. Inovatívnej biotechnológii pritom pomáhajú aj známe difuzéry.

Aj druhá vlna pandémie na Slovensku zamiešala karty a koronavírus nedá spať viacerým vedcom. Slovenský tím z New Aromy sa pritom už od jari zaoberá vlastným dezinfekčným prostriedkom, ktorý okrem iného v interiéroch likviduje aj koronavírus. Pre ich unikátnu metódu šírenia účinnej látky v priestore si zvolili zariadenia, známe ako difuzéry.

„Aróma olej s prímesou dezinfekčného prvku. Pomocou difúzie, to znamená, že tlaku cez difúznu trysku, sa ten aróma olej dostáva do ovzdušia. Dostáva sa do ovzdušia formou takej hmloviny. Sú to malinké čiastočky, ktoré sú vo veľkosti niekoľkých mikrónoch,“ hovorí Jana Šefrániková Mikulášová, CEO, New Aroma.

Keďže je olej ľahší ako voda, dezinfekčný prvok, ktorý je naviazaný na zmes vonného esenciálneho oleja, sa vznáša vo vzduchu a počas toho sa mení na plyn.

„Plyn, svojou vlastne rozpínavosťou, vyplní celý priestor. Preto my dokážeme efektívne zabezpečiť dezinfekciu priestoru, kde je akákoľvek výška toho stropu alebo akákoľvek veľkosť toho priestoru,“ dopĺňa Jana Šefrániková Mikulášová, CEO, New Aroma.

Základom úspechu fungovania tejto doplnkovej formy dezinfekcie je patentovaná receptúra tekutiny, ktorá sa do difuzéra vlieva.

„Chemická zložka, ktorá je tam pridaná, zabezpečuje to, že chemicky sa rozloží na prvky, ktoré vlastne pôsobia proti tým baktériám. Čiže ako keby vám niekto zobral vzduch, kyslík,“ vysvetľuje Ronald Oravec, špecialista na výkon DDD.

I napriek efektívnosti proti baktériám, vírusom, hubám a plesniam, využili výskumníci pre vytvorenie receptúry látky, ktoré nijako nepoškodzujú zdravie človeka. Používajú sa totiž aj na liečenie ľudí.

„Prvok, ktorý sme tam pridali, je súčasťou minerálnych vôd, ktoré sa v určitých kúpeľoch používajú pri inhaláciách.“

Inovátori z Bošian sa zlepšovaním receptúry aróma dezinfekcie zaoberajú už od jari 2020, kedy svetlo sveta uzrela prvýkrát. Odvtedy sa výrazne rozšírilo nielen portfólio vôní, ale zároveň sa podarilo ešte presnejšie nastaviť pomer dezinfekčnej látky, čo potvrdilo aj viacero testov, ktoré už boli realizované. Tie prvotné si vedci uskutočnili priamo vo svojom vynovenom laboratóriu.

„Dali sme vyrobiť kocku o rozmere meter krát meter krát meter, máme jeden meter kubický. Do toho sa umiestni difuzér, dajú sa tam príslušné baktérie a kultivačnou metódou sa vlastne zistí pokles baktérií a plesní. Pokles baktérií o 40 percent, čo sa týka spórov húb, plesní, tak tam bol pokles zhruba o 22 percent za šesť hodín,“ dodáva Ronald Oravec, špecialista na výkon DDD.

Metóda testovania pomocou takzvanej aeroskopie bola aplikovaná aj v profesionálnych testovacích laboratóriách, a to nielen v súkromných, ale aj v štátnych.

„Tak začali sme samozrejme štandardne v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, kde teda prebiehajú štandardné testovania na biocídnu účinnosť. Tam samozrejme sme mali výsledky veľmi dobré, veľmi pozitívne. A na základe toho sme sa teda presunuli do reálnej praxe,“ hovorí Jana Šefrániková Mikulášová, CEO, New Aroma.

V prvých krokoch, sa v reálnom prostredí, záťažovo testovalo priamo v ambulancii, v nemocnici, kde sa počas bežnej prevádzky neustále pohybovalo množstvo ľudí. Tí pritom patogény zanášali do prostredia aj na podrážkach topánok.

„Robilo sa meranie deň predtým a deň potom, po aplikácii difúzera. A tam sme dokázali zlikvidovať za jeden deň takmer 50 percent patogénov v ovzduší.“

Druhý test spočíval v tom, že sa meralo množstvo patogénov po aplikácii dezinfekcie v statickej miestnosti, teda v takej, kde pohyb nebol.

„Bolo to v spolupráci s nemocnicou v Nitre, kde sme aplikovali difuzér do izby potom, ako ju opustil pacient. Robilo sa meranie v ten deň, ako pacient opustil izbu, a robilo sa kontrolné meranie na druhý deň po 24 hodinách aplikácie tej dezinfekčnej náplne. Tým, že do toho priestoru už neboli pridávané ďalšie patogény, lebo bol priestor uzatvorený, tak sme dokázali behom 24 hodín zničiť takmer 80 percent patogénov v tom priestore,“ uzatvára Jana Šefrániková Mikulášová, CEO, New Aroma.

Aj vďaka rozsiahlym testovaniam profesionálnych inštitúcií sa podarilo preukázať značný dezinfekčný účinok inovatívnej slovenskej receptúry biocídnej látky. V kombinácii s niektorou z ďalších metód dezinfekcie, je tak patent z Bošian silným nástrojom v boji s patogénmi a vírusmi, vrátane korona vírusu.

No okrem toho, že prostredie v kanceláriách, v autách, v domácnostiach, obchodoch či v ambulanciách pomáha čistiť, dokážu dezinfekčné aróma oleje miestnosť zároveň aj rozvoňať a navodiť tak príjemnú atmosféru.