Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vstupný terminál Elisan automatizuje kontrolu protipandemických opatrení

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
26. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas pandémie sa mnohé prevádzky stretli s nariadeniami vlády, ktoré museli dodržiavať. Meranie teploty, povinná dezinfekcia rúk, nosenia rúška či dodržiavanie počtu ľudí na metre štvorcové. Nepochybne si to vyžiadalo zvýšené náklady. Aj preto sa dvaja kamaráti ešte na začiatku pandémie rozhodli, že všetky tieto činnosti prevádzkam zautomatizujú. Výsledkom je inteligentné zariadenie ELISAN, ktoré prináša až 4 stupňový systém kontrolných funkcií.

Pre zníženie rizika rozširovania nákazy COVID-19 sme sa určite nejedenkrát stretli v predajniach s personálom, ktorý zabezpečoval kontrolu nariadených ochranných opatrení. V moderných prevádzkach však ľudí nahradilo dizajnovo zaujímavé a hlavne inteligentné zariadenie ELISAN.

„Ide o systém, ktorý monitoruje vstupy priestorov a kontroluje dodržiavanie nariadení. Sleduje, či majú ľudia správne nasadené rúško, odmeria im teplotu, bezkontaktne aplikuje dezinfekciu rúk a zároveň reguluje počet osôb v priestoroch,“ hovorí Peter Stankovský, GastroMarket – Linorex.

Vývojovému tímu sa podarilo vtesnať sledovanie všetkých nariadení do jediného stroja. V praxi to funguje tak, že ELISAN je umiestnený vo vstupnom koridore a sleduje prichádzajúcich ľudí.

„Ako náhle sa človek priblíži k zariadeniu, predné senzory ho zaregistrujú v detekčnej zóne a vyzvú ho, aby pristúpil k monitoru. Potom sa spustí systém kontrolných funkcií, cez ktorý ho naviguje animácia na monitore.“

O bezkontaktné meranie teploty na zápästí sa stará integrovaný medicínsky infračervený senzor, ktorý meria telesnú teplotu s presnosťou na dve desatiny stupňa Celzia.

„Tým, že je zariadenie z antikoru, dodržujeme najvyšší stupeň hygieny. Vo vnútri terminálu je ukrytý až 5 litrový kanister s dezinfekčným prípravkom pre niekoľko tisíc dávok. Veľkosť dávky sa dá v stroji ľubovoľne nastaviť. Iné je to totiž pre dospelého a iné, keď sa stroj umiestni tam, kde dezinfekciu vydá do detských rúk.“

Po absolvovaní kontroly a splnení nastavených parametrov môže návštevník vstúpiť do prevádzky. Ak ale podmienky nespĺňa, Elisan ho na to upozorní vizuálne a aj hlasovo.

„Zariadenie môže byť napojené aj na systém turniketov, a tak vpustí do predajne len toho, kto prejde kontrolou. Všetky funkcie sú ľubovoľne meniteľné a nastaviteľné v menu. Rôzne nové vieme dokonca dopĺňať podľa požiadaviek používateľa. Aj dizajn stojanu sa dá individuálne prispôsobiť. Aby sme firmy odbremenili od starostí, zabezpečujeme im celoslovenský, 24 hodinový servis.”

Zaujímavosťou zariadenia je aj to, že si dokáže ustriehnuť počet ľudí v predajni. Neustále tak kontroluje, či prevádzka spĺňa podmienky nariadenia. Nadaní Slováci však mysleli aj na to, ak je prevádzka väčšia a má viac vchodov a východov. V tomto prípade pomôže bezdrôtová komunikácia.

„Do prevádzky môžeme umiestniť hneď viaceré stojany. Tie medzi sebou komunikujú pomocou Wi-fi a tým zabezpečujú reguláciu počtu ľudí v priestoroch. Stačí ak si používateľ zadá do systému počet ľudí na plochu prevádzky podľa aktuálne normy. O ostatné sa už postará ELISAN. Ten môže na základe toho vpustiť do predajne len taký počet ľudí, ktorý vyhovuje nariadeniam.“

Všetky pokyny a upozornenia sa k používateľom dostávajú cez 10 palcový LCD monitor. Srdcom ELISANu je pritom počítač, ktorý pracuje s operačným systémom Android 9.0.

„Využili sme operačný mobilný systém a takou symbolikou je aj to, že stroj je mobilný. Má 26 kilogramov, ale je na kolieskach a tak ho dokážete dostať veľmi jednoducho tam, kde treba. Zároveň má rovnako ako mobilný telefón aj zabudovanú nabíjateľnú batériu.“

Na jedno nabitie dokáže stroj fungovať až 16 hodín. Jeho umiestnenie je teda doslova nezávislé od elektrickej zásuvky. Návštevníci obchodov, zdravotníckych zariadení, miestnych úradov, klientskych pobočiek firiem, či žiaci škôl tak môžu bezpečne vstupovať do interiérov. Elisan si pritom poradí aj náročnou prevádzkou.

„V nákupnom centre, kde máme tri zariadenia naraz, prejde okolo nich, za pár hodín, asi päťtisíc ľudí. Potvrdili sme si tak, že aj na vysoko frekventovaných miestach vie stroj zvládnuť náročné podmienky,“ dopĺňa Peter Stankovský, GastroMarket – Linorex.

Vstupný terminál ELISAN patrí k ďalším úspešným projektom, ktoré pandémia priniesla a vyzerá to tak, že v Európe zatiaľ nemá konkurenciu. Už teraz sa tak, vďaka jazykovým mutáciám, chystá vstúpiť aj na zahraničné trhy.

Na Slovensku ho uznal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Ten tak na základe štvorstupňového systému kontrolných funkcií schválil slovenský vynález ako jeden z preventívnych nástrojov pre zabezpečovanie hygienicko – protiepidemických opatrení v prostredí, ktoré si vyžaduje ochranu zdravia.