Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne slovenské zariadenia efektívne čistia vzduch od patogénov aj zápachov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
14. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohé mikroorganizmy a vírusy používajú pre svoj prenos vzduch. Najlepšie by preto bolo, aby bol úplne čistý. Na rozdiel od exteriéru, vo vnútorných priestoroch sa to dá dosiahnuť. K dispozícii sú dnes rôzne práčky a čističky vzduchu.

Nás však zaujala jedna čisto slovenská, ktorá v sebe spája zaujímavé technológie. Práve domáci patent jej pomáha dosahovať značnú efektivitu a dokonca odstraňuje aj zápachy.

Najmä súčasná pandémia prinútila mnohých ľudí zaujímať sa viac o to aký vzduch dýchajú a čoho sa dotýkajú. Ochorenie COVID-19 totiž s radosťou využíva pre svoje šírenie vzduch a povrchy. Skupina slovenských inovátorov zo spoločnosti GERM sa preto rozhodla postaviť sa do boja aj s ním a cestu do ľudského organizmu mu prekaziť.

„Je zrejmé, že najmä v uzatvorených miestnostiach sa mnohé patogény rýchlo šíria. Okrem toho trápia mnoho ľudí aj rôzne peľové alergie. No a k tomu všetkému nemusí byť vzduch v interiéri vždy nosu príjemný. To všetko bolo pre nás výzvou, ktorú sme zhmotnili do podoby dvoch výkonných zariadení,“ hovorí Miloš Antecký, GERM.

Nie každý zrejme vie, že vzduch sa dá popísať viacerými parametrami. V základe je to teplota a vlhkosť, ktorú dopĺňa parameter VOC, čiže prchavé organické zlúčeniny a tiež hodnota CO2jky. Väčšinu z nich dokáže snímať aj zariadenie s názvom Bonaventum.

„Spája v sebe dezinfekciu a filtráciu vzduchu s dezinfekciou povrchov. Používa až 4 druhy filtrov súčasne. Neustále čistí vzduch nielen od baktérií, plesní a vírusov, ale zároveň aj od peľu, prachu, pachov. Pri plnom výkone prefiltruje až do 3000 metrov kubických za hodinu,“ dodáva Miloš Antecký, GERM.

V prvej filtračnej vrstve vzduch prechádza najskôr mechanickým filtrom na hrubé nečistoty. Následne už vstupuje do elektrostatickej časti.

„Elektrostatický filter funguje tak, že pomocou vysokého napätia je vzduch ionizovaný a vplyvom elektrostatického efektu sú dokonca aj ultra jemné častice, vrátane baktérií, vírusov, spór plesní a peľu, pritiahnuté a zachytené na zbernej časti zariadenia,“ vysvetľuje Richard Neuwirth, vedúci vývoja, GERM.

Patentované stroje sú navyše vybavené aj germicídnou časťou. Tá je osadená žiarivkami s ultrafialovým svetlom, ktoré sterilizujú aj zbernú časť elektrostatického filtra, spolu s prechádzajúcim vzduchom. Ten v zariadení putuje aj cez ďalší, uhlíkový filter.

„Filter s aktívnym uhlíkom má za úlohu zachytiť VOC častice vrátane pachov. Po prechode zariadením je vzduch zbavený hrubých častíc, ultra jemných častíc, je sterilný. Naviac aj bez nežiaducich pachov a plynov,“ dopĺňa Richard Neuwirth, vedúci vývoja, GERM.

Bonaventum je pritom vybavený aj rozhraním pre diaľkovú manipuláciu. Dá sa totiž ovládať priamo z mobilného telefónu a v mobilnej aplikácii si používateľ dokáže prezerať aj históriu nameraných hodnôt. Ďalším členom rodiny dezinfikátorov zo slovenskej dielne GERM je model Bonazone.

„Je oveľa menší, s váhou len 25 kilogramov, a tak sa s ním aj lepšie manipuluje. Za hodinu dokáže prefiltrovať 600 metrov kubických vzduchu. Je zároveň šetrný k spotrebe elektrickej energie, keďže na dezinfekciu metra štvorcového potrebuje len 5 wattov,“ hovorí Miloš Antecký, GERM.

Spoločným znakom oboch modelov z GERMu je aj to, že pri dezinfekcii prostredia využívajú technológiu ozonizácie a deozonizácie, ktorá je zapínateľná aj na diaľku, práve keď v miestnosti nikto nie je.

„Pomocou vysokého elektrického napätia zariadenie vyrobí ozón, rozdistribuuje ho a po skončení dezinfekcie jeho zvyšnú časť zneškodní pomocou katalytického filtra. Bezpečnosť používateľa pritom stráži integrovaný senzor koncentrácie ozónu.“

Ozón sa vyrába zo vzduchu, a potom ako tento plyn dezinfikuje miestnosť, vrátane povrchov, pomocou technológie sa opätovne rozloží na kyslík, aby bolo prostredie bezpečné. Dostane sa pritom aj na ťažšie dostupné miesta, ktoré dezinfikuje. Platí o ňom aj to, že je ekologický a oproti dezinfekcii chlórom si prináša viaceré výhody.

„V porovnaní s chlórom je ozón až 50 krát účinnejší a až 3000 krát rýchlejšie pôsobí. Zo vzduchu v dezinfikovanej miestnosti odstraňuje tuhé aj plynné nečistoty,“ uzatvára Miloš Antecký, GERM.

V prípade patentovaných modelov od GERMu ide nepochybne o jedny z najmodernejších zariadení pre efektívne čistenie vzduchu, ktoré spĺňajú ekologické poslanie, spolu so šetrením nákladov. Svoje miesto by si mohli nájsť nielen v hoteloch a v zdravotníckych zariadeniach, ale aj v školách, či v domovoch sociálnych služieb, kde je čistý vzduch, bez patogénov a zápachov, viac ako žiaduci.