Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Webový portál Medirexu uľahčuje objednávanie sa na rôzne vyšetrenia

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
7. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedieť o svojom tele čo najviac informácií je v mnohých prípadoch veľmi dôležité. Už dávno v tomto smere pomáha aj laboratórna diagnostika. Lekárom prináša výsledky testov, na základe ktorých vedia nastaviť liečbu. Medirex sa však rozhodol časť diagnostiky sprístupniť aj priamo samotným pacientom. Pomocou webového systému sa tak môžu dostať k vyšetreniu alergií či intolerancií, ale aj k informáciám o svojom tele v rámci prevencie.

Z mnohých návštev všeobecného lekára odchádzajú pacienti len s ďalším termínom pre odobratie krvi či ďalších biologických vzoriek. Čakanie na výsledky sa tak predlžuje. Medirex sa preto rozhodol zjednodušiť tieto procedúry prostredníctvom svojho nového webového portálu. Pacient sa na ňom môže priamo objednať na množstvo rôznych vyšetrení.

„Naše vyšetrenia sú zoradené v prehľadných kategóriách, od alergií a intolerancií, až po vyšetrenia pre muža a ženu, prípadne fanúšikov zdravého stravovania. Každý test obsahuje presný popis, čo vyšetruje, aké parametre sa v ňom nachádzajú a aké sú pokyny pred týmto testom. Napríklad si môžu vybrať vyšetrenie potravinových intolerancií kde si vedia otestovať až 90 druhov rôznych potravín,“ hovorí Miro Rostami, digital manažér, Medirex.

Na Slovensku je k dispozícii až 30 odberových centier Medirex, ktoré sú navzájom technologicky prepojené. Prispelo to aj k zefektívneniu samotnej rezervácie vyšetrenia.

„Každé z nich má vytvorené svoje časové sloty v našom laboratórnom informačnom systéme, ktoré sa automaticky ťahajú na našu web stránku, kde si ich klient vie následne rezervovať. Hneď po rezervovaní sa priamo tento termín zarezervuje aj v našom laboratórnom informačnom systéme a tým pádom pre klienta je tento termín rezervovaný a nikto iný si ho objednať nemôže.“

Vzorky z odberových centier putujú priamo do laboratórií. V diagnostikovaní pritom pomáhajú najmodernejšie prístroje a zariadenia, ktoré dokážu určiť rôzne parametre.

„Vieme z krvi, a prípadne ďalších biologických materiálov, vyšetriť takmer všetky parametre. Z krvi nám stačí aj päť mililitrov na to, aby sme vedeli spoľahlivo určiť výsledky testov.“

Po ukončení analýzy vzorky systém automaticky odošle notifikáciu na email pacienta a zašle mu aj SMS správu na jeho mobil. Výsledky testov si vie potom skontrolovať po prihlásení sa do pacientskej zóny, ktorá je prístupná cez webový portál.

Výsledky testov od lekára však bývajú pre ľudí často nezrozumiteľné. Nový systém Medirexu sa to preto ľuďom rozhodol zjednodušiť to. A to aj využitím grafickej podoby výsledkov.

„V pacientskej zóne sú jednotlivé grafy vyznačené aj farebne. Pokiaľ je výsledok v norme, nachádza sa v zelenej farbe. Pokiaľ je už mimo normy, je označený na červeno. Každá informácia o výsledku je aj textovo vypísaná priamo vedľa grafu, či je v norme alebo je zvýšená.“

Systém dokáže v pacientskej zóne vyhodnotiť dáta z testov čiastočne aj automaticky. Na základe toho môže potom pacientovi odporučiť ďalšie vyšetrenia, ktoré diagnózu spresnia alebo mu navrhne postup v starostlivosti o zdravie.

„Napríklad, ak sme pacientovi zistili z potravinového testu, že nemôže jesť mäso, následne je veľká pravdepodobnosť, že tento pacient môže mať zníženú hladinu železa v krvi. Preto mu pacientska zóna odporučí toto vyšetrenie, ktoré mu pomôže monitorovať tento parameter. Momentálne pracujeme aj na konzultáciách s laboratórnym lekárom, ktorý pomôže ďalej nasmerovať nášho pacienta.“

Dômyselný databázový systém navyše zhromažďuje kompletnú históriu údajov pacienta.

„Vie sa medzi nimi prehľadne preklikávať. Vidí históriu svojich výsledkov, nielen jednotlivých testov, ale aj jednotlivých parametrov, ktoré si vie pozerať v čase, ako sa vyvíjali niektoré jeho hodnoty.“

No keďže ide o citlivé údaje, v laboratóriách sa kladie vysoký dôraz na ich zabezpečenie.

„Klientovi sa až po prihlásení do pacientskej zóny zobrazia jeho výsledky, ktoré sa automaticky načítajú z laboratórneho informačného systému, kde sú bezpečne uložené u nás a nie sú priamo na web stránke alebo v nejakom cloudovom riešení.“

Systém bol pritom navrhnutý tak, aby dokázal pružne reagovať na dopyt ľudí a lekárov.

„Ako náhle je väčší dopyt a záujem o naše testy, vieme pridať nové časové sloty. A naopak, ako náhle je pokles, tak vieme lepšie manažovať naše odberové centrum a zabezpečiť ho len v tej prevádzke, kedy oňho majú ľudia reálne záujem,“ uzatvára Miro Rostami, digital manažér, Medirex.

Nový webový portál Medirexu je optimalizovaný pre rôzne prehliadače a keďže je responzívny, dá sa k nemu pohodlne pristupovať aj zo smartfónu či tabletu. Vďaka automatizácii a ďalším informačným technológiám tak môže zjednodušiť spôsob objednávania sa na vyšetrenia a poskytovať výsledky na jednom mieste.

A možno raz v rámci zdravotníctva budúcnosti bude môcť tieto zozbierané výsledky zhodnotiť aj umelá inteligencia, ktorá môže byť silným pomocníkom pre lekárov v boji proti ochoreniam.