Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne metódy Airlogy Labs ziťujú prítomnosť mikroorganizmov v interiéri

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
18. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hovorí sa, že by sme mali žiť v súlade s prírodou. Nepochybne je to pravda, no ak sa vám časť nežiadúcej prírody nasťahuje domov a komplikuje život, súlad sa odkladá. Na mysli mám hlavne plesne, vírusy a baktérie, ktoré môžu byť v interiéry na povrchov a vo vzduchu. Partia mladých Slovákov sa preto rozhodla, že ľuďom pomôže preveriť, či je u nich v kanceláriách a v domácnostiach všetko v poriadku. Zaujímavými metódami pritom dokážu odhaliť mnohé veci.

Vedeli ste, že človek sa denne nadýchne až 20 tisíckrát? Okrem toho platí aj fakt, že väčšiu časť z 24 hodín strávi v interiéri. Doma, v práci, v aute, či nákupnom centre. Všade tam môžu na neho číhať premnožené mikroorganizmy, medzi nimi aj patogény.

„Či sú to baktérie, kvasinky alebo plesne, tieto mikroorganizmy dokážu spôsobiť množstvo zdravotných komplikácií, a to nie len tie patogénne. Ich premnoženie môže byť príčinou napríklad alergií, nadmernej únavy, bolesti hlavy, či nádchy,“ hovorí Matej Lipták, CEO, Airlogy Labs.

Patogény môžu človeka priviesť dokonca aj k častým zápalom priedušiek, k astme a k ďalším chronickým respiračným, či kožným ochoreniam. Mali by sme preto vedieť, v akom prostredí sa pohybujeme.

„Ľudia ako prvú pomoc často využijú rôzne čističky vzduchu. Aby však bola metóda čistenia účinná, mali by sme svoje prostredie dôkladnejšie poznať a o takéto zariadenia sa aj správnym spôsobom starať. Vieme nezávisle otestovať aj účinnosť týchto zariadení. Je to tak, ako keď idete k lekárovi a najskôr vás musí vyšetriť, aby vedel, aké lieky vám má predpísať.“

Slovenský tím z AirLogy Labs sa preto zameral práve na to, aby dôkladne preveril prostredie v interiéri a odhalil , čo môže mať negatívny vplyv na zdravie ľudí.

„Aj keď majú moderné čističky vzduchu, alebo klimatizácie, rôzne senzory, tie neodhalia to čo my. Používame presnú metódu zisťovania kvality ovzdušia z hľadiska mikrobiológie. Odoberáme vzorky vzduchu a stery z rôznych povrchov v analyzovanom priestore. Snažíme sa zohľadniť čo najviac faktorov, napríklad aj to ako v danej miestnosti prúdi vzduch,“ dodáva Matej Lipták, CEO, Airlogy Labs.

Práve v interiéri majú mikroorganizmy stabilné podmienky. Zachytávajú sa aj na prachu, na stenách, na vybavení a zariadeniach. Top destináciami sú pre nich zanedbané vetracie a klimatizačné systémy, zvlhčovače vzduchu a tiež vlhké miesta so slabším vetraním. Žiadne z nich tím AirLogy Labs pri odberoch nevynecháva.

„Na základe obhliadky a výkresovej dokumentácie určíme vhodné miesta a metódy odberu. Tento krok je dôležitý pre komplexnosť a presnosť výsledkov. Následne vykonáme stery z povrchov a odber vzorky zo vzduchu, napríklad aj profesionálnym certifikovaným aeroskopom, pre každé odberné miesto zvlášť,“ hovorí Martin Dančo, projektový manažér, Airlogy Labs.

Odbery so vzorkou sa označia unikátnym QR kódom, ktorý je priradený v systéme Airlogy a uzatvoria sa pre transport do laboratória. A práve v laboratóriu sa všetko komplexne preskúma.

„Po transporte do laboratória sa kultivačnou metódou stanovia mikroorganizmy, ktoré sa vo vyšetrovanom prostredí nachádzali. Zhodnotí sa ich počet a urobí sa diagnostika. Podľa platnej hygienickej normy zhodnotíme, či je priestor v poriadku alebo bude potrebná jeho sanácia. Samozrejme sa pokúsime navrhnúť optimálne riešenie problému,“ vysvetľuje Petra Olejníková, Ústav biochémie a mikrobiológie, FCHPT STU BA.

Informácie z laboratória už následne spracovávajú odborníci z AirLogy Labs. Na ich základe dokážu potom kvalifikovane odporučiť postupy a kroky, ako sa daných nežiaducich mikroorganizmov v priestore zbaviť.

„Podľa druhu odhalených mikroorganizmov a ich počtu namiešame vhodný typ dezinfekcie, pre ich efektívne odstránenie. Každý klient dostane prehľadný protokol s fotkami a špecifikáciou nameraných baktérií, plesní a kvasiniek, a rovnako aj odporúčania ako predchádzať zdravotným problémom,“ hovorí Martin Dančo, projektový manažér, Airlogy Labs.

Po novom sa však tím rozhodol pomáhať nielen s analýzou priemyselných a kancelárskych priestorov, ale aj s interiérom v domácnostiach. Za všetkým je špeciálny odberový set. Používateľ s ním jednoducho vykoná odber sám.

„Kuriér vám domov doručí váš Airlogy Kit. Odoberiete vzorku vzduchu alebo ster z povrchu. Následne, opäť kuriér, vzorky vyzdvihne a doručí do laboratória mikrobiológie na FCHPT STU, s ktorým spolupracujeme . Tím profesionálnych mikrobiológov vzorky podrobne zanalyzuje a vyhodnotí. Ako výsledok dostáva spotrebiteľ prehľadný protokol, spolu s vysvetlením a návrhom riešenia, v prípade zistenia kontaminácie,“ dopĺňa Matej Lipták, CEO, Airlogy Labs.

Moderné metódy Airlogy Labs teda prinášajú inovatívnu možnosť ako zistiť prítomnosť mikroorganizmov v interiéri. Dokážu tak presnejšie identifikovať zdroj potenciálnej kontaminácie a pomáhajú lepšie stanoviť vhodné riešenia pre daný priestor.