Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálny náter s nano technológiami likviduje baktérie či plesne a čistí dokonca aj vzduch

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
26. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci už dlhšie upozorňujú na to, že kvalita vzduchu okolo nás nie je práve najlepšia. A je pritom jedno, či ste vnútri alebo vonku. Samozrejme, horšie je to v mestách, kde sa k vírusom, baktériám a plesniam pridávajú aj exhaláty. O to väčšou nádejou je rokmi odskúšaný, český patent svetového formátu, v podobe špeciálneho náteru, ktorý je založený na nano technológiách. Okrem toho, že významne čistí vzduch má však aj ďalšie zaujímavé vlastnosti.

Nepochybne platí, že nano technológie sú naša budúcnosť. Do svojho patentu ich preto zapracoval aj Čech, Jan Procházka. Z rúk tohto vedca a vynálezca sa tak na svetlo sveta dostal multifunkčný náter FN NANO a ako už vyplýva z názvu, objaviteľ ho postavil na nano technológiách.

„Tieto nátery sa občas nazývajú inteligentnými a majú niekoľko funkcií, nie je to len farba. Odstraňujú pachy, likvidujú alergény, ničia toxíny, plesne a ďalšie mikroorganizmy, a tiež likvidujú baktérie a vírusy,“ hovorí Jan Prochádzka, objaviteľ FN NANO.

Princíp fungovania nie je založený na chémii, ale na fyzike, konkrétne na pohybe elektrónov.

„Predstavte si, že máte rozpálenú platňu, tej sa dotkne molekula, platňa dodá teplo, molekula zhorí vlastne. A takto presne to funguje na tom náteru, len pri izbovej teplote.“

FN NANO využíva oxid titaničitý a proces fotokatalýzy. Energiu, potrebnú na rozloženie mikroorganizmov, si tak neberie z teploty, ale zo svetla. Proces je všeobecne známy, no iba pán Procházka dokázal vytvoriť spôsob ako ho pretransformovať do náteru.

„Oxid titaničitý je úplne inertný, úplne ľahostajný, k ničomu nedrží, nedá sa lepiť, takže vy potrebujete použiť spojivo. A spojivový systém to je vlastne, čo my sme si patentovali, to čo sme zvládli,“ dodáva Jan Prochádzka, objaviteľ FN NANO.

Špeciálny náter si veľmi rýchlo našiel svoje uplatnenie v interiéri aj v exteriéri. Jeho nanášanie na existujúce povrchy je totiž mimoriadne jednoduché.

„Na povrchy, ako sú napríklad steny, stropy alebo fasády, sa natiera tradičným spôsobom. Či už za pomoci štetcov, valčekov alebo aj striekaním striekacou pištoľou,“ vysvetľuje Ján Dudáš, Continental European Investment.

Pre svoju dokonalú účinnosť potrebuje teda náter k životu svetlo. Je pritom jedno, či ide o prirodzené alebo umelé. Potom dokáže okamžite zabíjať patogény. Výhodou je, že si svoju prácu vykonáva, aj keď sú ľudia v miestnosti. Nič im totiž nehrozí, na rozdiel od iných technológií ako je ozón, či UVC svetlo.

„Už dnes sú pomocou FN NANO natreté desiatky nemocníc po celom svete. Od Austrálie, cez Čínu, až po Ameriku. A na mnohých miestach sa potvrdili dlhodobé antibakteriálne účinky,“ hovorí Ján Dudáš, Continental European Investment.

„Napríklad nemocnica Martina Luthera Kinga v Los Angeles si inštaluje tieto nátery kvôli koronavírusu,“ dodáva Jan Procházka, objaviteľ FN NANO.

„Náter dokáže odstrániť aj výpary z dezinfekčných prostriedkov zo vzduchu a eliminuje aj nepríjemné zápachy,“ vysvetľuje Ján Dudáš, Continental European Investment.

„Napríklad, Gastroenterology centrum v Nevade si inštalovalo nátery kvôli tomu, že sa chceli zbaviť pachov,“ dopĺňa Jan Procházka, objaviteľ FN NANO.

Či je to ambulancia, lôžkové oddelenie alebo aj materské a základné školy, nano náter účinne likviduje patogény. Výrobca si pritom svoju technológiu nechal dôkladne otestovať, a to nielen v Českej republike. Jej účinnosť potvrdil aj jeden z hlavných orgánov zdravotného dozoru v USA.

„Sme certifikovaní ako antibakteriálny a antivírusový systém v Environmental Protection Agency.“

FN NANO pritom splnil aj certifikáty pre bezpečnosť práce s ním, kde sa posudzovala fototoxicita a ekotoxicita – úniky do prostredia. No a samozrejme testovala sa aj účinnosť systému po dlhšom časovom období, a to nielen na mikroorganizmy.

„My sme merali povrchy, ktoré sú staré 14 rokov a stále na nich neexistuje žiadna vlastne biologická záťaž. Žiadne baktérie, žiadne vírusy. 30 až 50 percent vlastne odbúravame oxidy dusíka a formaldehyd a ďalšie súčiny, ktoré kontaminujú naše prostredie, škodlivé zlúčeniny,“ dodáva Jan Procházka, objaviteľ FN NANO.

Odkedy pán Procházka náter vyvinul, prešlo už viac ako 10 rokov. Za ten čas pritom objaviteľ rozšíril účinnosť svojej látky. Vďaka unikátnym vlastnostiam tak dokáže dokonca chrániť fasády budov.

„Fasáda ošetrená takýmto náterom lepšie odoláva nečistotám, vrátane plesní, rias a machov. V podstate sa na nej nedokážu udržať vo väčšom množstve a tieto nečistoty zmije prvý dážď. Tým pádom netreba používať hĺbkové vysokotlakové čistenie,“ hovorí Ján Dudáš, Continental European Investment.

Mimoriadne účinný je náter aj proti grafitom. Vidieť to aj na videu od vynálezcu. Na strane, ktorá je ošetrená pomocou FN NANO, sa veru grafity neudržia a zídu pomerne rýchlo dolu. No tu využitie náteru nekončí.

„Systém chráni fasádu pred UV svetlom. Znamená to, že farba na fasáde sa nemení a rovnako cez steny v lete nepreniká dovnútra domu toľko tepla. Potreba chladiť miestnosti je preto oveľa nižšia. No a treba povedať, že náter dokonca čistí vzduch od exhalátov,“ dodáva Ján Dudáš, Continental European Investment.

„Znečistený vzduch, ktorý sa dotkne tuná týchto plôch, tohto domu, tak sa vlastne čistí od tých splodín, či už je to benzopyrén, oxidy dusíku,“ dopĺňa Jan Procházka, objaviteľ FN NANO.

Náterom ošetrená plocha fasády domu, v rozmere len 15 metrov štvorcových, pritom dokáže spracovať exhaláty, ktoré vyprodukuje jedno osobné naftové auto. Ak by sa teda náterom ošetrili viaceré fasády súkromných či verejných budov v mestách, nepochybne by bol vzduch oveľa čistejší a zeleň by nemala až toľko práce.

„FN NANO dokážeme využiť aj pre čistejšiu vodu v bazénoch. Ak ním bazén natrieme, pre zachovanie čistej vody dokážeme znížiť použitie bežnej bazénovej chémie až o 80%,“ uzatvára Ján Dudáš, Continental European Investment.

Spôsobov využitia unikátneho FN NANO je dnes viac ako dosť. Interiéry zdravotníckych zariadení chráni pred baktériami a vírusmi, čistí vzduch vonku cez fasády budov a tiež zabíja baktérie, plesne a vírusy v bazénoch. Nepochybne sa tak už 10 ročný český patent dokáže v ešte oveľa väčšej miere rozšíriť po celom svete.