Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne technológie šetria čas a spresňujú diagnostiku dentálnych vyšetrení

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skrášľuje úsmev a je dôležitou súčasťou spracovania potravy v našom tele. Áno, hovoríme o chrupe, ktorý rozhodne netreba zanedbať. No ak už zubára potrebujete, nepochybne sa aj v tejto dentálnej oblasti stretnete s mnohými novými technológiami. My sme sa boli s kamerou pozrieť na dentálnej klinike v Hlohovci, ako práve tam inovácie výrazne pomáhajú lekárom a samozrejme aj pacientom.

Zdravé zuby sú užitočné nielen pre lepšie spracovanie potravy, ktorá sa do tela dostáva, ale aj pre zdravé sebavedomie. Mnoho ľudí sa však vyhýba návšteve zubára nielen pre strach z bolesti, ale aj pre obavy z vyššej investície do svojho chrupu, o ktorej výške dopredu často nevedia. Aj preto sa v Andel Elite Dental Center rozhodli vyjsť s kartami na stôl priamo po prvej návšteve.

„Pri úvodnej prehliadke zhodnotia naši profesionáli stav chrupu a pacientovi a vďaka vlastnému softvéru Semafor Dental podrobne rozpíšu liečebný plán. Už dopredu je tak informovaný o všetkých úkonoch a nákladoch pre každý jeden zub. Môže sa preto sám rozhodnúť kedy a v akom období sa k nám objedná a s ktorým zubom,“ vysvetľuje Pavol Andel, CEO, Andel Elite Dental Center.

Už štandardom sa stáva prehliadka a aj ošetrenie pod mikroskopom. Takýto prístroj prináša až niekoľkonásobné zväčšenie a umožňuje preto efektívnejšiu prácu, napríklad aj so zubnými kanálikmi. Lekárom pritom pomáha aj citlivá mikro kamera. A práve pomocou nej sa vizuálne detaily o svojom chrupe dozvie aj pacient, keďže sa obraz z úst prenáša priamo na monitor pred ním. Zistený stav sa potom dostane aj do unikátneho softvéru, ktorý pacientovi vytvorí digitálnu zdravotnú kartu.

„V rámci našej kliniky sme si vyvinuli vlastný softvér, ktorý prepája informačnú databázu so všetkými výstupmi z tých najmodernejších zdravotníckych zariadení. Röntgenový snímok, či záznam z 3D CT prístroja je tak prístupný pre každého nášho špecialistu.“

Práve moderné diagnostické zariadenia sú základom úspechu pre správne rozhodnutia špecialistov. Klasický röntgen totiž už veľakrát nestačí a tak nastúpila 3D technológia, ktorá rozšírila a spresnila diagnostiku. No a významne pomáha aj pri práci s implantátmi.

„Neexistuje lepší implantát ako vlastný zub. No niekedy sa zachrániť nedá, prípadne už chýba a nastúpiť musí implantát. Sú však medzi nimi veľké rozdiely, a to aj v práci s nimi. Pre úspešnosť sú pritom zásadné všetky faktory, teda kto, ako a aký implantát zavedie. Aj preto spolu s 3D skenerom a CTčkom vytvárame implantačné šablóny. Vďaka nim sa implantát zavedie presne a nie odhadom. Jednoducho to zvýši úspešnosť implantačného riešenia.“

Práve vďaka 3D skeneru sa zjednodušila aj rekonštrukcia časti zuba. Ak sme o ňu napríklad vplyvom kazu či úrazu prišli, 3D skener urobí optický odtlačok, ktorý sa okamžite objaví v laboratóriu, u zubných technikov.

„Technik začína ihneď digitálne pracovať, bez čakania napríklad na tvrdnutie sadry. No a frézy dokážu len za pár minút, z niektorých materiálov, vyfrézovať požadovanú prácu. Pacientovi šetríme čas, pretože lekár zvládne ošetrenie v jednom dni, od prípravy zuba až po dokončenie.“

Hoci je dnes už vývoj v oblasti dentálnych ošetrení naozaj ďaleko a bolesť je v takmer všetkých prípadoch minulosťou, aj vďaka modernej bezpečnej celkovej anestézii priamo v zubnej ambulancii, stále u niektorých zostáva istý strach. Deťom ho vraj vyvoláva aj sterilná biela ambulancia. Na základe týchto zistení sa preto v Hlohovci rozhodli ísť iným smerom.

„Vďaka moderným poznatkom vedy a výskumu sme bielu nahradili prírodným drevom. Je až prekvapivé ako pozitívne to deti vnímajú a tá väčšia dávka strachu zostane za dverami ambulancie. Drevo je navyše materiál, na ktorého povrchu sa nedržia baktérie.“

Aj pri hľadaní kazov v ústach detských pacientoch sa v Andel Elite Dental Center uplatnili inovácie. Napríklad technológia blízkeho infračerveného zobrazovania, prípadne optická metóda, pri ktorej sa zúbky presvecujú kamerou.

„Dnes je témou nielen pre detských pacientov aj narovnávanie zubov. Obľúbené sú najmä neviditeľné strojčeky, ktoré však treba dôkladne pripraviť pre daný chrup. V tomto smere opäť významne využívame 3D skenovanie pre presnejší výsledok,“ dopĺňa Pavol Andel, CEO, Andel Elite Dental Center.

Je zrejmé, že nové technológie šetria čas lekárovi a aj pacientovi. Rovnako spresňujú diagnostiku a zlepšujú plánovanie. Neznamená to však, že sú pre väčšinu ľudí nedostupné. Práve naopak. Opakované a nie precízne ošetrenie toho istého zuba nás môže stáť oveľa viac, a to aj z pohľadu vzácneho času.