Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna technológia poskytuje čistenie vzduchu na medicínskej úrovni

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
22. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najmä s príchodom pandémie COVID-19 si mnohí z nás začali uvedomovať potrebu čistého vzduchu, ktorý dýchame nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. No nie sú to len baktérie a vírusy, ktoré môžu byť v našom okolí. Nemenej dôležité je, mať sa na pozore, aj pred prachovými časticami, či peľmi, o čom už vedia svoje aj alergici. Slovenskí odborníci na čistotu vzduchu z Climaportu sa preto rozhodli pomôcť unikátnou technológiou v podobe baktericídneho dekontaminátora. Volá sa TION a ide o čistič vzduchu medicínskej úrovne.

Je zrejmé, že do rozšírenia vírusu COVID-19 nebol medzi ľuďmi taký záujem o čistenie vzduchu ako je teraz. Hrozbou sú však aj prachové častice a nežiaduce chemické výpary. Istým spôsobom môže pomôcť aj vetranie, no oveľa účinnejšie je nasadenie špecializovaných čističiek vzduchu.

„Vetranie nerieši problémy alergikov, ani prachových častíc. Jednoznačne treba všetky nežiaduce prvky zachytiť a stiahnuť zo vzduchu v interiéri, najmä za pomoci technológie. Nemalo by sa to podceňovať, keďže vo vnútri strávi človek až 90 percent z času zo dňa,“ hovorí Andrej Číž, Climaport.

Na pomoc s čistením vzduchu prichádza slovenská skupina Climaport s patentovanou technológiou, v podobe zariadení TION, s niekoľkonásobnou filtráciou. Účinnosť inaktivácie vírusov, ako je korona, H1N1, H3N2, či Ebola - kmeň Zair je pritom až 99,9 percentná.

„Zariadenia majú laboratórne potvrdenú vysokú účinnosť dezinfekcie mikroorganizmov všetkých skupín patogenity, vrátane mikro baktérií tuberkulózy, vírusov SARS COV 1,2, ako aj spór a plesní,“ vysvetľuje Martin Šípoš, Dental White.

Za všetkým je patentovaná technológia. Zariadenie najskôr zachytí hrubé nečistoty na predfilter G4. V nasledujúcom kroku na elektrostatickom bloku vyprodukuje ozón O3, ktorý všetko, čo sa usadí na veľkokapacitnom filtri a je živé - inaktivuje. Následne adsorpčno-katalityckou reakciou rozloží ozón na kyslík a spolu s prefiltrovaným vzduchom vypustí do miestnosti. Ozón teda nikdy neopustí vnútorný priestor zariadenia, a tak je stroj bezpečný a dá sa naplno používať aj v prevádzkach s ľuďmi.

„Vzduch s ozónom sa dostáva až k HEPA filtru, a tak ho neustále sterilizuje. Takto je teda zaistená úplná mikrobiologická bezpečnosť filtračného systému. Filtre sú pritom z recyklovateľného materiálu a spĺňajú ekologické požiadavky,“ hovorí Andrej Číž, Climaport.

Zariadenie zároveň urýchľuje reakcie deštrukcie molekulárnych chemických zlúčenín. Samotný adsorpčno-katalytický filter je tak určený na filtráciu škodlivých látok v plynnej fáze ako aj zápachov.

„Za zmienku stojí aj predfilter, ktorý zadržiava hrubý prach a zabraňuje vniknutiu nečistôt, peria, srsti, ako voľne poletujúcich častíc do prístroja. Pri prechode vzduchu ďalšou, elektrostatickou jednotkou, získavajú mechanické znečisťujúce látky a bioaerosoly elektrostatický náboj a účinne sa usadzujú na veľkokapacitnom HEPA filtri.“

Podľa odborníkov z Climaportu je zariadenie schopné filtrovať pevné prachové častice PM 2,5 až 10, vrátane peľu. Prístroj však nemení mikroklimatické parametre ako je teplota, vlhkosť a iónové zloženie vzduchu.

„Stavili sme aj na jednoduchosť ovládania zariadenia, pomocou samotných tlačidiel, no pre ďalšie uľahčenie používania prístroja je k dispozícii aj diaľkové ovládanie.“

TION prichádza k používateľom v dvoch verziách. Kým A150tka je určená skôr pre medicínske inštitúcie či otvorené obchodné a kancelárske priestory, prístroj TION Clever si môže nájsť svoje miesto v každej domácnosti či v kanceláriách.

„Zariadenia Tion sú určené pre všetky veľkosti budov a miestností od 20m2 do 1000 m2 a ako jediné na svete inaktivujú mikroorganizmy a vírusy zachytené na filtroch vo vnútri zariadení,“ dodáva Andrej Číž, Climaport.

Oba stroje TION spája hlučnosť necelých 40 decibelov, čo je o niečo viac ako jemná vrava v knižnici a tiež ich spája len 40 wattová spotreba elektrickej energie. Vďaka tomu sú náklady na prevádzku týchto unikátnych zariadení, vrátane výmeny filtrov, až o jeden a pol krát nižšie ako pri germicídnych žiaričoch. Môžu sa teda stať plnohodnotnou výbavou pre čistenie vzduchu na rôznych miestach.