Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Samsung Galaxy Alpha

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
7. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Samsung pridal do svojej „Galaxy“ rodiny opäť nového člena. Je ním smartfón so zvučným menom – Alpha. Jeho decentný výzor si prináša elegantný kovový chlad, no zároveň príjemné rozmery a uchopenie. Ergonomicky totiž telefón naozaj dobre padne do ruky.

Áno, dizajn je to prvoradé, čo Galaxy Alphu reprezentuje. V tomto prípade sa dizajnéri naozaj pohrali s modelom, ktorý vzbudil veľkú pozornosť. Na Slovensku mu pritom padli k nohám aj niektorí módni návrhári. Tí totiž presne k modelu Alpha priniesli aj kolekciu šiat.

Displej zariadenia má veľkosť 4 celé 7 desatín palca a jeho rozlíšenie je HD Ready, či 1280 na 720 bodov. Osvedčená technológia Super AMOLED pritom prináša dostatočný počet farieb, čím displej pôsobí naozaj živo.

Aj vo vnútri smartfónu je to zaujímavé. Nachádza sa tu osem jadrový procesor, ktorý má na starosti najnovší operačný systém Android KitKat. Ten využije 2 gaigabajty pamäte RAM. No a vnútorný úložný priestor vlastní tridsať dva gigabajtov.

Galaxy Alpha si nesie so sebou aj pomerne netradičné umiestnenie reproduktora. Tento raz sa totiž nachádza na spodnej hrane a je tak súčasťou dizajnového rámiku. Priniesť by to malo lepší hudobný zážitok pri počúvaní hudby. Zvuk má teda voľný priechod a netlmí ho podložka, na ktorej by telefón ležal.

Samozrejmosťou je už dnes fotoaparát. Ten predný, v podobe webkamery, si prináša viac ako 2 megapixely. Zadný, vyspelejší, až dvanásť. V rámci fotografovania sa pritom stretneme s viacerými užitočnými režimami a funkciami. Tak napríklad funkcia „Beautiful Face, či Krásna tvár“ a už očakávané HDR, ktoré zrovná presvetlené časti scény s tými tmavými. V rámci videa si zase vychutnáme UHD, alebo inak 4K záznam pri tridsiatich snímkach za sekundu.

Okrem mikro USB konektora sa tu nachádza aj bezdrôtové pripojenie v podobe Bluetooth, WiFi a tiež NFC. No a z dátového pohľadu si tu svoje miesto našiel aj modul pre sieť štvrtej generácie - LTE.

Batéria má na pohľad možno menšiu kapacitu, keďže tá je tisícosemsto šesťdesiat mili Ampér hodín. No Alphe to bez problémov stačí. Môže sa totiž pochváliť zoptimalizovanou spotrebou energie v rámci hardvéru, vďaka softvéru. Okrem toho je tu i dobre známy režim extrémneho šetrenia batérie, ktorý poslúži v prípadoch krajnej energetickej núdze.

Ak radi športujete, poteší vás podpora aplikácie S-Health, ktorá vám prezradí viac o vašej telesnej aktivite. O srdcovej činnosti vám zase čo-to napovie snímač srdcového tepu na zadnej strane. No a na tej prednej je ešte jeden zaujímavý senzor, ktorý zase sníma odtlačky prstov pre potvrdenie totožnosti na prístup do smartfónu. Stačí si len zaregistrovať svoj odtlačok prsta v príslušnej aplikácii.

Galaxy Alpha je teda nenápadne nápadný smartfón, ktorý poslúži rovnako dobre v biznis prostredí, ako aj náročnejším športovcom. Jeho prednosti a hlavne ergonomický dizajn však ocení určite každý.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)