Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Smartfóny Samsung GALAXY S6 a S6 Edge

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
31. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstava MWC 2015 v Barcelone priniesla svetu novinku, ktorej sa mobilní fajnšmekri nemohli dočkať. Samsung GALAXY S6 - vlajková loď výrobcu pre rok 2015. Tentoraz sa však Kórejci rozhodli predstaviť dve verzie. Obe majú rovnaké parametre, no líšia sa dizajnom. Smartfón s podtitulom Edge má totiž ako prvý mobil na svete zahnuté oba okraje displeja.

Balenie GALAXY S6 vás privíta priamo mobilným zariadením. Nechýbajú návody a samozrejme ani sieťová USB nabíjačka, ku ktorej je pribalený dátový a nabíjací USB kábel. Už samozrejmosťou juhokórejských balení sú hands-free slúchadlá, v balení aj spolu s náhradnými silikónovými štuplíkmi do uší. A na záver ešte nástroj pre vyberanie SIM karty.

Takmer identické balenie má aj Samsung GALAXY Edge. Začína to teda telefónom, ku ktorému v balení dostanete nabíjačku, kábel a hands-free sadu. Okrem oblých hrán displeja je jediný rozdiel medzi zariadeniami aj v umiestnení otvoru pre SIM kartu.

Už na prvý pohľad je jasné, že pri modeli S6 ide o prémiové vyhotovenie pre milovníkov luxusu. Kombinácia skla a kovu, pri Edge dokonca so zaoblenými hranami displeja, predurčuje akési udávanie trendu.

Na 5,1 palcovom Super Amoled displeji sa toho odohráva naozaj veľa. Okrem jeho odolnosti, ktorá je zabezpečená sklom Gorilla už 4-tej generácie, disponuje aj Quad HD rozlíšením 1440 na 2560 bodov.

S6tka dostala do vienka systém Android 5.0.2, 8 jadrový procesor Quad-core z dielne Samsungu s frekvenciou 1.5 a 2.1 GHz ako aj 3 GB operačnej pamäte RAM. Už 64-bitová architektúra, nové pamäťové čipy LPDDR4 a zaujímavá grafika, predurčujú smartfón na rolu multitasking manažéra. Slot na pamäťovú kartu v telefóne nie je, ale úložný priestor je v ponuke vo variantoch 32, 64 alebo 128 GB.

S6tka kladie veľký dôraz na bezpečnosť. Prvotným zabezpečovacím prvkom pre vstup do zariadenia je spoľahlivý snímač odtlačkov prstov. Okrem toho sa o dáta postará virtuálne šifrovanie a platforma KNOX počas zdieľania obsahu s inými zariadeniami.

Vo vnútri má S6 široké možnosti pre multitasking a praktické predinštalované aplikácie. Vylepšený Smart Manager kontroluje a informuje o stave batérie, o kapacite používateľskej pamäti, či operačnej RAMke, ale aj o stave zabezpečenia. Navyše, s jedným kliknutím dokáže funkcia Quick Check optimalizovať výkon zariadenia.

Galaxy podporuje platobné aplikácie MST, NFC a platby pomocou čiarového kódu i Samsung Pay. S nimi môžete platby v obchode realizovať aj na termináloch, ktoré nepodporujú bezkontaktné platby.

Na pohodlie používateľa sa myslelo i pri konektivite. Obsah telefónu sa dá prenášať len priložením k Smart TV, takže zdieľanie je okamžité a mimoriadne jednoduché.

Špecialitou verzie Edge je aj to, že o všetkom podstatnom informuje aj keď ho práve nedržíte v ruke. Horná lišta zobrazuje najdôležitejšie upozornenia aj bez nutnosti zapnutia displeja. Veľmi praktickou funkciou je to, že ak priradíte k zvoleným kontaktom jednu z 5-tich farieb a telefón sa podľa nej rozsvieti. Už z diaľky tak uvidíte, kto vám práve volá.

S S6-kou budete vždy pripravený zachytiť vzácne momenty. Fotoaparát sa aktivuje dvojitým poklepaním na tlačidlo Home, čo výrazne skráti čas príprav na fotenie. Sám sa postará o automatické zaostrenie. Predná kamera má rozlíšenie 16 Mpx a s vylepšenou svetelnosťou, optickou stabilizáciou obrazu a LED bleskom sú snímky vo veľmi zaujímavej kvalite. Pre autoportréty asistuje zasa predná, 5 Mpx kamera.

Aj dobíjanie batérie s kapacitou 2550 mAh prešlo komplexnou rekonštrukciou. S6-ka podporuje extrémne rýchle bezdrôtové nabíjanie s kompatibilnou bezdrôtovou nabíjacou stanicou. Telefón na ňu stačí len položiť a o 10 minút je pripravený na ďalších niekoľko hodín používania.

Samsung Galaxy S6 teda prichádza v štandardnej, i vo verzii Edge a v štyroch farebných prevedeniach. Nepochybne bude vašim nielen štýlovým, ale aj inteligentným partnerom.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)