Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podľa štúdie CTA je väčšina ľudí nadšená z autonómnych vozidiel a ich výhod

Podľa štúdie CTA je väčšina ľudí nadšená z autonómnych vozidiel a ich výhod
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Consumer Technology Association (CTA), ktorá zastrešuje medzinárodný veľtrh spotrebnej elektroniky CES, zverejnila prieskum zameraný na názor spotrebiteľov ohľadom technológie plne autonómnych vozidiel. Štúdia preukázala rastúci záujem a nadšenie pre túto technológiu blízkej budúcnosti.

Drvivá väčšina spotrebiteľov (traja zo štyroch) sú nadšení z mnohých výhod, ktoré autonómne vozidlá môžu ponúknuť, pričom takmer dve tretiny opýtaných chce vymeniť svoj existujúci automobil za plne samostatne riadené vozidlo. V správe Self-Driving Vehicles: Consumer Sentiments (Pocity spotrebiteľov ohľadom autonómnych vozidiel) sa tiež nachádza zaujímavý fakt, že takmer všetci vodiči (93 percent), ktorí už teraz používajú existujúce asistenčné funkcie, ako je parkovací asistent, adaptívny tempomat či anti-kolízna technológia, ocenili užitočnosť týchto technologických inovácií.

„Je zrejmé, že vodiči sú stále viac a viac nadšení z toho, čo im autonómne vozidlá môžu ponúknuť – 90 percent menej dopravných nehôd na amerických cestách, o 40 percent nižšie náklady na poistenie, koniec šoférovania pod vplyvom alkoholu a novo nadobudnutá sloboda prepravy pre seniorov a osôb so zdravotným postihnutím,“ povedal pán Gary Shapiro, prezident a CEO, CTA. „Široké prijatie autonómnych vozidiel verejnosťou by mohlo ušetriť desiatky tisíc životov vyhasnutých každoročne v USA a priniesť úroveň nezávislosti a mobility, ku ktorej by sa inak seniori a osoby so zdravotným postihnutím nemohli dostať.“

Podľa výskumu CTA, popularita už teraz dostupných asistenčných technológií narastá u spotrebiteľov naozaj rýchlym tempom. Takmer všetci spotrebitelia (96 percent) si užívajú a milujú pomocné funkcie automatického parkovania, a 94 percent cíti to iste pri systémoch pre predchádzanie zrážkam. Pritom až 97 percent spotrebiteľov je spokojných s technológiou navigačnej pomoci a 94 percent vodičov oceňuje výstrahy pre údržbu vozidla. Toto svedčí o potenciály tohto odvetvia, pretože polovica spotrebiteľov, ktorí tieto technológie nemajú k dispozícii, plánuje vykonať nákup vozidla, ktoré im ich poskytne.

Podľa štúdie CTA čoarz viac ľudí priťahuje technológia plne autonómnych vozidiel (Foto: Google)

Štúdia CTA tiež poukazuje na to, že štyria z piatich spotrebiteľov si uvedomujú potenciálne prínosy, ktoré môže autonómna technológia priniesť. Spotrebitelia sú najviac nadšení z týchto prínosov:

- Zníženie počtu nehôd spôsobených agresívnym konaním alebo konaním pod vplyvom alkoholu alebo drog (82 percent)

- Finančná úspora pri poistení vozidla (80 percent)

- Zníženie až o 90 percent vzniknutých dopravných nehôd a zranení na amerických cestách (79 percent)

- Nové možnosti mobility pre osoby so zdravotným postihnutím (78 percent)

Popri 62 percentách spotrebiteľov, ktorí majú záujem o výmenu svojich súčasných automobilov alebo nákladných vozidiel za plne autonómne vozidlá, výskum CTA preukázal, že 70 percent spotrebiteľov má silný záujem o otestovanie si autonómnej technológie na vlastnej koži. Toto nadšenie naznačuje vyššiu mieru záujmu spotrebiteľov o inovácie v oblasti autonómnych technológií, ako tomu bolo v predchádzajúcich štúdiách. Napríklad nedávna štúdia Kelley Blue Book v hlasovaní ukázala, že 51 percent vodičov chce mať plnú kontrolu nad svojim vozidlom, aj keď by mali autonómne vozidlá spraviť jazdu na cestách bezpečnejšiu.