Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Termoelektrické zariadenie vytvára elektrinu na teplovodnom potrubí

Termoelektrické zariadenie vytvára elektrinu na teplovodnom potrubí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú hadice, ktoré sa omotajú okolo existujúceho teplovodného potrubia, pričom využívajú teplo vyžarované z potrubia na ohrev vody vo vnútri hadice. Nové termoelektrické zariadenie však používa rovnaké teplo z potrubia na výrobu elektriny.

Experimentálne termoelektrické zariadenie, vytvorené v spolupráci medzi Pensylvánskou štátnou univerzitou a Národným laboratóriom pre obnoviteľnú energiu, pozostáva z viacerých plochých štvorcových modulov známych ako „páry“. Presnejšie povedané, zariadenie pozostáva z 12 pravouhlých pásikov, každý po šiestich pároch, s pružným kovovým fóliovým substrátom, ktorý tieto pásy navzájom elektricky spája.

Na rozdiel od predtým vyvinutých plochých a pevných nastavení tento dizajn umožňuje, aby sa 72-členné zariadenie omotalo okolo teplovodných potrubí alebo iných typov potrubí, ktoré sa zahrievajú, či už v domácnosti, továrni alebo kdekoľvek inde.

Ako je to v prípade iných termoelektrických zariadení, elektrický prúd sa generuje, keď sa elektróny pohybujú z ohriatej vnútornej strany každého páru na jeho chladnejšiu vonkajšiu stranu. Čím je väčší teplotný rozdiel medzi oboma stranami, tým silnejší je prúd. Elektrina môže byť potom vedená do siete alebo môže byť použitá na nabíjanie batérie.

Flexibilný tvarovaný termoelektrický generátor položený naplocho (hore) a obalený okolo teplovodného potrubia.

Pri aplikácii na potrubie spalín s horúcim plynom sa tvrdí, že prototyp vykazoval doposiaľ najvyšší výstupný výkon a hustotu výkonu zariadenia z jediného termoelektrického generátora. Presnejšie, 76-milimetrová štvorcová verzia zariadenia využívala teplotný rozdiel 570 stupňov Celzia na dodanie celkového výkonu 56,6 wattov.

Výskumníci tvrdia, že v prípade priemyselnej elektrárne s rúrami dlhými stovky metrov by takéto termoelektrické zariadenia mohli obaliť tak veľké plochy, aby sa dali generovať kilowatty energie z premárneného tepla, ktoré sa bežne len vyhodí. Vyradené teplo by sa tak mohlo premeniť na niečo užitočné.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Applied Materials & Interfaces.