Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CAPE poskytne firmám mobilnú čistú miestnosť na požiadanie

CAPE poskytne firmám mobilnú čistú miestnosť na požiadanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo niektoré podniky alebo výskumné zariadenia využívajú čisté priestory neustále, existujú aj také, ktoré by takúto čistú miestnosť potrebovali len v niektorých prípadoch. Práve na ne sa myslelo pri návrhu prenosnej čistej miestnosti s názvom CAPE.

CAPE vyvinuli v nemeckom inštitúte Fraunhofer v oddelení Výrobného inžinierstva a automatizácie. Prenosná čistá miestnosť má trubkový rám z polyméru zosilneného uhlíkovými vláknami, ktorý sa dá postaviť ručne prostredníctvom hliníkových spojok. Na ráme je zavesený „stánok“ pozostávajúci zo strešnej textílie, steny a podlahy. Celá čistá miestnosť s rozmermi 3 x 3 x 4 metre sa dá pritom postaviť v priebehu pol hodiny.

Ako náhle sa látkové dvere na CAPE zavrú a utesnia, integrovaný ventilačný a filtračný systém sa zapojí do akcie a aktivuje svoju činnosť. Prostredie vo vnútri „stanu“ CAPE je považované ako vyhovujúce normám ISO v 1. triede čistoty vzduchu. To znamená, že v každom kubickom metri vzduchu sa nenachádza viac ako 10 častíc, ktorých veľkosť je väčšia ako 0,1 mikrometra.

Prenosná čistá miestnosť CAPE.

Medzi jednotlivými použitiami sa tkanina, tvoriaca strechu, steny a podlahu, dá umývať a sterilizovať. Navyše, aj keď CAPE nedovolí časticiam preniknúť do vzduchu, je mobilná čistá miestnosť vzduchovo priepustná a elektrostaticky vodivá, čo podporuje prúdenie vzduchu medzi interiérom stanice a jej okolím. Zvyšovaním alebo znižovaním tlaku vzduchu v stane je možné buď zadržať vzduch vo vnútri, aby neprenikal von, alebo podporiť prúdenie vonkajšieho vzduchu do stanu.

CAPE sa vyrába v rôznych veľkostiach, od modelu s rozmermi 30 x 30 cm až do veľkosti 11 x 12 x 7 metrov. Systém je zabalený v hliníkovom prepravnom puzdre. Výskumníci z inštitútu Fraunhofer vidia využitie mobilných čistých miestností CAPA napríklad pri výrobe čipov, v zdravotníctve, potravinárskom priemysle, automobilovom priemysle alebo pri výrobe satelitov. Dokonca by sa stan dal využiť ako mobilná operačná sála, ktorá by sa dala rýchlo postaviť v oblastiach postihnutých katastrofou.

Prenosná čistá miestnosť CAPE.