Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Dexter pridá komerčným kosačkám autonómne schopnosti

Systém Dexter pridá komerčným kosačkám autonómne schopnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čiastočne aj kvôli nedostatku pracovnej sily sú autonómne kosačky na trávu čoraz populárnejšie. Robotický systém s názvom Dexter prináša alternatívu k nákupu novej „inteligentnej“ kosačky, pretože sa dá pridať k existujúcim kosačkám, aby sa stali autonómne.

Robotický systém Dexter môže byť údajne nainštalovaný na takmer akúkoľvek komerčne využívanú motorovú kosačku na trávu, so spaľovacím alebo elektrickým motorom, no nie je určený pre domáce kosačky na trávu. Systém vyrába startup spoločnosť Electric Sheep Robotics.

Po inštalácii systému operátori najprv tlačia kosačku cez oblasti, ktoré sa majú kosiť. GPS modul, LiDAR modul, palubné kamery a ultrazvukové senzory v systéme Dexter pritom zaznamenávajú mapové údaje aj údaje o stacionárnych prekážkach. Pri následných autonómnych jazdách použije systém Dexter tieto údaje na autonómne vedenie kosačky cez tieto oblasti.

Robotický systém pre komerčné kosačky na trávu Dexter.

Ak by sa ľudia, zvieratá alebo čokoľvek iné nečakane dostali do cesty kosačky na trávu, senzory Dexter ich údajne zaznamenajú zo vzdialenosti až 30,5 metra. Systém potom automaticky zastaví kosačku a kontaktuje operátora prostredníctvom mobilnej aplikácie. Po vyriešení situácie môže operátor reštartovať kosačku buď priamo alebo pomocou ručného diaľkového ovládača.

Navyše vždy, keď sa kosačka vybavená systémom Dexter používa, výstup zo senzorov je v reálnom čase na diaľku monitorovaný personálom spoločnosti Electric Sheep Robotics. Operátori sa tiež môžu kedykoľvek prihlásiť do systému pomocou aplikácie.

Robotický systém pre komerčné kosačky na trávu Dexter.

Robotický systém pre komerčné kosačky na trávu Dexter je teraz k dispozícii prostredníctvom modelu prenajímania. Spoločnosť v tomto bode neuvádza presné ceny, no mesačné poplatky by mali byť údajne „porovnateľné s miestnou mzdou“.