Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hydrus minimalizuje technológiu autonómneho prieskumu oceánov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Autonómne podmorské vozidlá (AUV) sú síce neoceniteľné pri zhromažďovaní oceánografických údajov, no bývajú pomerne veľké a drahé. Nový podvodný dron Hydrus však prináša oveľa menšiu a lacnejšiu alternatívu, ktorá je ale stále veľmi výkonná.

Väčšina AUV sú robotické podvodné plavidlá v tvare torpéda, ktoré dokážu celé dni autonómne skúmať podmorský svet, pričom využívajú súbor senzorov na zaznamenávanie videa a iných foriem údajov. Zvyčajne sú dostatočne veľké na to, aby sa museli spúšťať a vyťahovať pomocou žeriavov na pomerne veľkých povrchových plavidlách. Prenájom alebo kúpa takejto lode, spolu s platením jej posádky, môže byť pomerne nákladná. Okrem toho samotné AUV môžu v závislosti od značky a modelu stáť aj niekoľko miliónov euro.

Kompaktné autonómne podmorské vozidlo (AUV) Hydrus.

No a práve sa austrálska spoločnosť Advanced Navigation rozhodla vyrobiť menšiu a dostupnejšiu AUV alternatívu s názvom Hydrus. Tento nový podvodný dron má rozmery len 470 × 260 × 260 milimetrov, váži len 6,7 kilogramu a mal by sa predávať za približne 50 000 dolárov. Jeho malé rozmery znamenajú, že ho možno prepravovať v komerčnom lietadle ako batožinu, a že ho môže nasadiť len jedna osoba z malého člna.

Hydrus využíva sedem beznábojových elektrických motorov a dokáže sa pohybovať maximálnou rýchlosťou 4 uzly (7 km / h), ponoriť sa do maximálnej hĺbky 3 000 metrov a preplávať až 9 kilometrov od miesta štartu. Jedno nabitie lítiovej batérie by malo stačiť na približne tri hodiny prevádzky. Integrovaná kamera nakrúca video v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, pričom jej pomáha osem LED reflektorov, ktoré vydávajú spolu svetlo s jasom až 20 000 lúmenov.

Kompaktné autonómne podmorské vozidlo (AUV) Hydrus.

Používatelia začnú naprogramovaním trasy, ktorú má Hydrus sledovať. AUV ďalej sleduje, kde sa na tejto trase nachádza, a to prostredníctvom niekoľkých technológií. Po prvé, kým je Hydrus stále na povrchu a má prístup k satelitom GPS, zaznamenáva súradnice GPS svojho štartovacieho bodu. Po ponorení využíva palubné akcelerometre a gyroskopy na sledovanie rýchlosti a smeru, ktorým sa od tohto miesta vzďaľuje. V tomto smere mu pomáha sonarový systém, ktorý využíva na monitorovanie rýchlosti a smeru, ktorým sa pohybuje po morskom dne.

Okrem toho Hydrus využíva takzvaný ultrakrátky základný systém (USBL) na určovanie polohy. V tomto nastavení vysiela podvodný akustický snímač na hladinovom plavidle krátke akustické signály cez vodu, ktoré AUV prijíma a odpovedá na ne pomocou vlastného transpondéra. Analýzou času, ktorý uplynul medzi vyslaním prvého signálu a prijatím odpovede, ako aj smeru, z ktorého odpoveď prišla, je možné určiť aktuálnu polohu Hydrusu. Tieto údaje sa posielajú späť do AUV, čo mu umožňuje zistiť, kde sa nachádza vzhľadom na naprogramované body na svojej trase.

Treba poznamenať, že hoci systém USBL možno v prípade potreby použiť na zmenu trasy Hydrusu, plavidlo nemožno diaľkovo pilotovať v reálnom čase.

Kompaktné autonómne podmorské vozidlo (AUV) Hydrus.

Videozáznamy a ďalšie údaje, vrátane vodivosti vody, teploty a hĺbky, sa zaznamenávajú na palubný pevný disk, z ktorého sa dajú po misii načítať. Hydrus však môže používať aj integrovaný optický modem na prenos údajov v reálnom čase cez vodu do prijímača na hostiteľskom plavidle vo forme rýchlych svetelných impulzov. Maximálny dosah tohto typu komunikácie je však len približne 10 metrov.

Možné aplikácie pre Hydrus zahŕňajú ekologické prieskumy, 3D mapovanie morského dna prostredníctvom sonarového systému, ako aj podvodná kontrola akvakultúrnych zariadení a veterných elektrární na mori. Hydrus by pritom mal byť komerčne dostupný vo štvrtom štvrťroku tohto roka.

Kompaktné autonómne podmorské vozidlo (AUV) Hydrus.