Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intel vložil neurónovú sieť priamo do USB kľúča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Neurónové siete sú oveľa lepšie pri triedení obrovského množstva dát a identifikácií rôznych prepojení, ako môže zvládnuť náš ľudský mozog. Tieto výkonné systémy umelej inteligencie sa rozhodla spoločnosť Intel sprístupniť aj menším vývojárom a firmám vo forme technológie Movidius Neural Compute Stick, ktorej algoritmy pre hĺbkové učenie sú vložené do formy štandardného USB kľúča.

Výpočtová sila neurónových sietí už teraz pomáha v rôznych oblastiach, no väčšina týchto projektov vychádza z dielní veľkých spoločností, ako je napríklad Google. Spoločnosť Intel tvrdí, že vďaka jej technológii Movidius Neural Compute Stick môže nastať „demokratizácia“ systému neurónových sietí, takže kreatívne aplikácie umelej inteligencie budú môcť vytvárať aj menší vývojári.

Spoločnosť Intel predstavila svoju technológiu Movidius Neural Compute Stick pre neurónové siete, ktorá je zabudovaná priamo v USB kľúči.

Mozgom technológie Movidius Neural Compute Stick je vizuálna procesorová jednotka Myriad 2, ktorá je špeciálne navrhnutá pre mobilné a nositeľné zariadenia. Je rýchla a plne programovateľná, pričom si zachováva veľmi nízku spotrebu energie a nezaberá veľa fyzického priestoru. Myriad 2 tak pre beh neurónovej siete v reálnom čase poskytne výkon viac ako 100 gigaflopov, v obvode len 1 W napájania. Takéto riešenie by podľa vyjadrenia Intelu mohlo umožniť nasadenie širokej škály offline aplikácií s umelou inteligenciou.

Zariadenie môže byť nastavené tak, aby fungovalo v nastavenom štandarde od výrobcu, ale dá sa vyladiť aj ako neurónová sieť šitá ne mieru pre konkrétny druh projektu. Navyše sa toto riešenie dá použiť ako akcelerátor pre zvýšenie výkonu v existujúcom počítači.

USB kľúč Movidius Neural Compute Stick je už teraz k dispozícii za cenu 79 dolárov.

Mozgom technológie Movidius Neural Compute Stick je vizuálna procesorová jednotka Myriad 2, ktorá je špeciálne navrhnutá pre mobilné a nositeľné zariadenia.