Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nokia a Vodafone skúšali 100 Gbps širokopásmové optické pripojenie

Nokia a Vodafone skúšali 100 Gbps širokopásmové optické pripojenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Nokia a Vodafone dokončili test novej širokopásmovej technológie, ktorá poskytuje prenosovú rýchlosť až 100 gigabitov za sekundu (Gbps) na jednej vlnovej dĺžke. Test sa uskutočňoval pomocou druhu optických sietí na poslednom úseku medzi poskytovateľom internetových služieb a používateľom. To znamená, že by sa technológia dala nakoniec zaviesť aj komerčne.

Väčšina sveta si zatiaľ vystačí s internetovými rýchlosťami v rámci niekoľko stoviek megabitov za sekundu (Mbps). Používatelia, ktorí žijú v jednom z amerických miest, mohli dostať obmedzené zavedenie služby Google Fiber s rýchlosťou 1 Gbps, zatiaľ čo krajiny ako Japonsko a Nový Zéland ponúkajú prístup až k rýchlosti 10 Gbps.

Hoci by tieto rýchlosti mali nejaký čas dostatočne poslúžiť našim potrebám, dopyt neustále rastie, takže telekomunikačné spoločnosti už samozrejme myslia aj na budúcnosť. Infraštruktúra, ktorá využíva optiku s rýchlosťou 25 Gbps je tak stále bližšie k uvedeniu na trh. V rámci tohto najnovšieho vývoja ukázali spoločnosti Nokia a Vodafone, že tieto optiky triedy 25G je možné upraviť tak, aby poskytovali závratnú prenosovú rýchlosť až 100 Gbps.

Podarilo sa to dosiahnuť pomocou pasívnej optickej siete (PON), ktorá je typom, ktorý sa často nachádza pri poslednej časti cesty medzi poskytovateľom internetových služieb a domovom alebo podnikom zákazníka. Tímu sa podarilo vtesnať extra dáta do jednej vlnovej dĺžky pomocou nových techník digitálneho spracovania signálu (DSP).

Ďalšia technika, ktorá sa nazýva ako flexibilná rýchlosť prenosu, zoskupuje modemy (alebo optické sieťové jednotky) dohromady na základe podobných vlastností, ako je strata alebo disperzia. To zefektívňuje prenos dát a znižuje latenciu a spotrebu energie.

Tím pritom hovorí, že je to prvýkrát, čo sa v PON používa flexibilný prenos rýchlosti. Ukázalo sa, že teda existuje veľa priestoru na zlepšenie už používanej technológie. Ak by sa technika DSP použitá v tomto pokuse mala širšie osvojiť, tím tvrdí, že v druhej polovici tohto desaťročia by mohli byť komerčne dostupné prenosové rýchlosti 50 Gbps a 100 Gbps.

Ilustračné foto (Zdroj: Nokia).