Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toyota a Woven Planet vyvinuli prenosnú vodíkovú kazetu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Toyota chce, aby vodík poháňal celé japonské mestá a preto jej dcérska spoločnosť Woven Planet začala vo februári minulého roka stavať takzvané „tkané mesto“ Woven City v blízkosti mesta Susono, ktoré bude slúžiť ako futuristický testovací priestor pre najrôznejšie urbanistické nápady a technológie, vrátane rozšíreného využívania vodíkového paliva v celej oblasti.

Spoločnosti Toyota a Woven Planet teraz predstavili funkčný prototyp prenosnej vodíkovej kazety, ktorej cieľom je poskytovať ekologickú energiu pre „celý rad každodenných činností v domácnosti aj mimo nej“. Vodíkové kazety majú podobu valcov s dĺžkou 400 mm a priemerom 180 mm. Majú cieľovú hmotnosť 5 kg, keď sú plné. Vezmú približne 3,3 kWh úžitkovej energie, v závislosti od účinnosti externého palivového článku, ktorý sa používa na premenu vodíka späť na elektrickú energiu. Na hornej strane majú malé rukoväte a sú navrhnuté tak, aby sa dali zasunúť a otočiť na mieste, kde sa používajú.

Tieto vodíkové kazety by sa mohli používať ako vymeniteľné vodíkové batérie pre elektrické autá, motocykle a drony. Mohli by sa zasunúť do stien domov, ktoré nie sú pripojené k elektrickej sieti, a prostredníctvom palivového článku poskytovať elektrinu pre celý dom. Mohli by sa používať na napájanie vykurovacích telies alebo na zabezpečenie elektrickej energie na odľahlých miestach. S malým palivovým článkom na vrchu by sa mohli používať ako veľké záložné energetické banky na nabíjanie zariadení.

Zdá sa, že z komerčného hľadiska budú vodíkové kazety fungovať trochu ako plynové fľaše na grilovanie. Budú sa vymieňať podľa potreby a budú sa dopĺňať na čerpacích staniciach. Zdá sa však, že obe spoločnosti očakávajú, že budú prevádzkovať aj donáškovú službu, ktorá bude vodíkové kazety rozvážať všade tam, kde budú potrebné.

Woven Planet (dcérska spoločnosť Toyoty) vyvinula výmenný systém vodíkových kaziet vo forme prototypu, ktorý dokáže dodávať čistú energiu kdekoľvek je to potrebné.