Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Služba Digital Charging od BMW chce ušetriť peniaze aj chrániť životné prostredie

Služba Digital Charging od BMW chce ušetriť peniaze aj chrániť životné prostredie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobily s elektrickým pohonom sú vhodnou alternatívou, ktorá môže prispieť k ochrane životného prostredia, no nie sú tak úplne ekologické. Je to spôsobené tým, že elektrický výkon pre nabíjanie batérií môže pochádzať z uhoľnej elektrárne a nie z obnoviteľných zdrojov, ako sú napríklad veterné elektrárne.

BMW predostrelo riešenie tohto problému s novou službou Digital Charging Service, ktorá pomocou predpovede počasia môže vytvárať inteligentnejší plán nabíjania elektromobilov. Po spustení by služba Digital Charging Service mala byť nastavená tak, aby nielenže prispievala k ochrane nášho životného prostredia, ale aj aby šetrila finančné náklady spojené s nabíjaním elektromobilu.

Systém je nastavený pre tarifné nabíjanie, ktoré je optimalizované tak, že vytvorí plán výberu poplatkov za nabíjanie na základe energetického plánu majiteľa elektromobilu. Systém automaticky nabije elektromobil vtedy, keď cena elektrickej energie bude na najnižšej úrovni. To znamená úsporu peňazí bez akéhokoľvek zásahu od vodiča.

BMW plánuje prostredníctvom služby Digital Charging Service prispieť k zlepšeniu životného prostredia používaním elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov pre nabíjanie elektromobilov

Druhou možnosťou, ako by služba Digital Charging Service mohla fungovať je čo najlepšie využitie alternatívnych zdrojov energie. BMW sa v niektorých častiach sveta chystá spolupracovať s „inovatívnymi poskytovateľmi energetických služieb“, ktorí poskytnú majiteľom elektromobilov zľavy ak sa využíva obnoviteľný zdroj energie. Systém pritom vie rozpoznať aký druh energie z obnoviteľných zdrojov je používaný.

Služba Digital Charging Service od BMW si dokáže aj na zákalde predpovede počasia pripraviť optimálny nabíjací plán, ktorý môže majiteľovi elektromobilu ušetriť náklady spojené s nabíjaním

Pokiaľ má majiteľ svoje vlastné solárne panely, služba Digital Charging Service dohliadne na predpovede počasia a je schopná predpovedať koľko energie systém vyprodukuje. Na základe týchto poznatkov vytvorí plán nabíjania elektromobilu. Tým by sa mohla minimalizovať závislosť na energii pochádzajúcej z uhoľných elektrární, pričom majiteľ ušetrí peniaze a strávi menej času nabíjaním elektromobilu z rozvodnej siete.

Okrem služby Digital Charging Service predstavila automobilka BMW aj nástenné nabéjacie stanice iWallbox Connect

BMW chce spolu so spustením služby Digital Charging Service ponúkať aj dne nové nástenné nabíjacie stanice pre majiteľov vozidiel radu i3 a i8. Nové nabíjacie stanice si poradia s trojfázovým prúdom do 22 kW, takže nabíjanie elektromobilov bude rýchlejšie. Najvyšší model nabíjacej stanice iWallbox Connect má vstavané Wifi pripojenie, takže môže ľahšie sledovať koľko peňazí bolo vynaložených na nabíjanie a koľko energie z obnoviteľných zdrojov bolo v skutočnosti použitých.