Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skladacia cyklistická prilba sa zloží na plocho a nafúkne za 30 sekúnd

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka sérii nafukovacích rebier sa úplne nová cyklistická prilba Ventete aH-1 po vyfúknutí zloží ako harmonika a dá sa prenášať rovnako ľahko ako notebook. Keď je čas sadnúť na bicykel, pomocou elektrickej vreckovej pumpy sa za niekoľko sekúnd nafúkne späť do podoby prilby. Poskytuje tak väčšie pohodlie pre každodenných cyklistov, ľahko sa prenáša a ukladá, keď sa nepoužíva.

Švédsky inovátor Hövding predbehol svoju dobu, keď pred viac ako desiatimi rokmi odhalil a uviedol na trh cyklistickú prilbu s airbagom. Aj keď je určite užitočná na bežnejšie dochádzanie do práce a zistilo sa, že je dokonca bezpečnejšia ako tvrdé prilby, veľký automaticky sa nafukovací golier, do ktorého sa prilba zhustila nie až taký pohodlný na čokoľvek iné ako na bežné dochádzanie do práce. Rozhodne to nie je niečo, čo by sme chceli nosiť na dlhých, horúcich a spotených jazdách uprostred leta.

Najnovšia generácia nafukovacích prilieb je však navrhnutá tak, aby sa s ňou jazdilo dostatočne ľahko a pohodlne, aby sa dala nosiť plne nafúknutá, a nie aby sa nafúkala až pri náraze. Takéto prilby sa tiež dajú zbaliť na jednoduché prenášanie a skladovanie, čím konkurujú pevným prilbám.

Nafukovacia cyklistická prilba Ventete aH-1.

Minulý rok bol predstavený prototyp nafukovacej prilby od nemeckého startupu Inflabi, ktorá sľubovala štyrikrát vyššiu ochranu ako bežné penové prilby, pričom vážila menej ako 142 gramov a bola dostatočne malá na to, aby sa dala vložiť do tašky alebo batohu.

Nový model aH-1 od spoločnosti Ventete vyzerá podobne pohodlne, aj keď v inej podobe. Jeho rebrovaná konštrukcia ponúka skladanie podobné harmonike, ktoré umožňuje zbalenie na celkom plochý tvar po vyfúknutí.

Nafukovacia cyklistická prilba Ventete aH-1.

Hrúbku zbalenej prilby prirovnáva výrobca k hrúbke notebooku, čo naznačuje, že sa ľahko uloží do batohu alebo tašky, čo je ideálne na dochádzanie do práce na bicykli bez toho, aby ste museli vláčiť spotenú a nepohodlnú pevnú prilbu sem a tam. Nafúkne sa pomocou malej prenosnej elektrickej pumpy už za 30 sekúnd, čo je dosť rýchle.

Nafukovacia cyklistická prilba Ventete aH-1.

Londýnska spoločnosť Ventete vyvíja svoj nafukovací dizajn už viac ako desať rokov, ale ešte musí dokončiť výrobné špecifikácie. Tento mesiac začala rozširovať reklamu a zúčastnila sa aj na nedávnej výstave Outdoor by ISPO, kde získala niekoľko ocenení za originálny prístup k dizajnu nafukovacích prilieb. Spoločnosť však oznámila, že zatiaľ nemá k dispozícii konečné špecifikácie, dostupnosť ani informácie o cenách.

Nafukovacia cyklistická prilba Ventete aH-1.

Nafukovacie prilby sa javia ako veľmi zaujímavé riešenie, ktoré ponúka solídnu ochranu v oveľa pohodlnejšej forme. Rebrovaná konštrukcia prilby Ventete aH-1 by mala tiež poskytovať dostatočné vetranie, hoci sa zdá, že prilba nie je dostatočná na jazdu v teréne, kde by sa do priestorov medzi rebrami mohli ľahko dostať kamene, konáre a iné prvky. To by však nemal byť problém, pretože nafukovacie prilby sa zdajú byť najužitočnejšie pre mestských cyklistov, nie pre horských cyklistov.