Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Survue využíva umelú inteligenciu na detekciu áut, ktoré môžu ohroziť cyklistu

Survue využíva umelú inteligenciu na detekciu áut, ktoré môžu ohroziť cyklistu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cyklistické zariadenie Survue sa od radarových systémov pre varovanie cyklistu pred rýchlymi autami líši v tom, že využíva kameru a algoritmy umelej inteligencie.

Existujúce radarové systémy, ktoré vyrábajú spoločnosti ako Garmin a Trek, sú určené na varovanie cyklistov pred rýchlymi motorovými vozidlami, ktoré sa približujú zozadu. majú podobu modulu namontovaného na zadnej strane sedadla alebo na tyči pod sedadlom. Modul pritom vysiela radarové impulzy, ktoré odrážajú všetky vozidlá v stanovenej vzdialenosti za bicyklom.

Modul prijíma tieto ozveny a analyzuje ich, aby sa určilo, ako ďaleko je každé vozidlo a ako rýchlo sa približuje k cyklistovi. Používatelia sú na nebezpečné vozidlá upozornení zvukovým signálom na bezdrôtovo pripojenom cyklistickom počítači alebo smartfóne, ktorý poskytuje aj vizuálne zobrazenie na displeji.

Cyklistický bezradarový systém s umelou inteligenciou na detekciu približujúcich sa vozidiel Survue.

Podľa Josha Foxa, zakladateľa spoločnosti Survue, sa však takéto systémy príliš zameriavajú na rýchlosť blížiacich sa vozidiel, pričom nezohľadňujú iné faktory. Preto prichádza na rad nové zariadenie Survue. Prvý nápad na toto zariadenie dostal Fox pred siedmimi rokmi. V tom čase pravidelne ťahal svoju malú dcéru pri prívese na bicykli, keď jazdil na bicykli, a navyše bol mentorom stredoškolského robotického tímu, ktorý skúmal využitie technológie počítačového videnia na odhadovanie vzdialeností od cieľov.

Nové bezradarové zariadenie využíva kameru a algoritmy umelej inteligencie nielen na zistenie a meranie rýchlosti / polohy vozidiel približujúcich sa zozadu k cyklistovi, ale aj na určenie typu vozidla a jeho projektovanej trajektórie.

Cyklistický bezradarový systém s umelou inteligenciou na detekciu približujúcich sa vozidiel Survue.

Ak sa predpokladá, že vozidlo predstavuje nebezpečenstvo kolízie, používateľ je varovaný prostredníctvom zvukového alarmu na zariadení a (voliteľnej) aplikácie pre iOS / Android na svojom smartfóne na riadidlách. Táto aplikácia tiež zobrazuje rýchlosť, polohu a trajektóriu vozidla vzhľadom na bicykel.

Zariadenie Survue zároveň automaticky nahrá video z približujúceho sa vozidla na priloženú microSD kartu pre prípad, že by bol záznam následne potrebný v súdnom konaní. Zariadenie tiež spustí svoje integrované 80-lumenové zadné svetlo, aby začalo rýchlejšie blikať, aby upozornilo približujúceho sa vodiča na prítomnosť cyklistu. Zariadenie s hmotnosťou len 125 gramov má deklarovanú výdrž šesť hodín na jedno nabitie batérie a údajne je schopné detegovať vozidlá na vzdialenosť až 110 metrov.

Cyklistický bezradarový systém s umelou inteligenciou na detekciu približujúcich sa vozidiel Survue.

Cyklistický bezradarový systém s umelou inteligenciou na detekciu približujúcich sa vozidiel Survue sa dá získať prostredníctvom podpory prebiehajúcej startup kampane na portáli Kickstarter v sume od 215 dolárov (asi 200 euro). Plánovaná maloobchodná cena je 329 dolárov (okolo 306 euro). Distribúcia by sa mala začať v máji 2025.