Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový bicykel s dvoma reťazami poskytne robustnú redundanciu

Nový bicykel s dvoma reťazami poskytne robustnú redundanciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nezisková organizácia World Bicycle Relief (WBR) so sídlom v Chicagu nedistribuuje len tak hocijaký typ bicykla. Distribuuje totiž bicykle určené na prejazd po neupravených cestách a v náročnom teréne rozvojových krajín, čím umožňuje obyvateľom prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a ekonomickým príležitostiam, ktoré by inak boli nedostupné.

Svoj pôvodný bicykel Buffalo Bicycle označuje za najpevnejší dostupný bicykel, ktorý vydrží aj vo vidieckom teréne, a jeho prepracovanie nebrala na ľahkú váhu. V novom modeli Buffalo S2 Utility vývojári prepracovali jednoduchý koncept reťaze, prevodov a pedálov na zriedkavo vídaný unikát, ktorým je pohon s dvoma reťazami.

Možno sa pýtate, že vlastne prečo vlastne dvojreťazové usporiadanie? Vyzerá to, akoby toto usporiadanie pridávalo dodatočnú hmotnosť a komplikácie, navyše s ďalšou reťazou, ktorá je zrelá na pretrhnutie, len preto, aby išla proti konvenčnému usporiadaniu prehadzovačky a zadných ozubených kolies.

To je však len prvý dojem z riešenia pre rozvojový svet, pretože druhá reťaz má zmysel pri bicykli, ktorý je špeciálne skonštruovaný ako mimoriadne odolný každodenný pracovný dvojkolesový tátoš.

Bicykel s dvomi raťazami Buffalo S2 Utility.

Organizácia World Bicycle Relief vysvetľuje, že jej bicykle Buffalo sú navrhnuté tak, aby boli „mimoriadne odolné a slúžili ľuďom, ktorí cestujú na dlhé vzdialenosti v náročnom teréne s ťažkým nákladom v najťažších podmienkach na svete“. Vzhľadom na to sú jednoduchosť a odolnosť absolútne rozhodujúce a redundantný reťazový systém je navrhnutý tak, aby poskytoval riešenie vysokého / nízkeho prevodu, ktoré zahŕňa čo najmenej rozbitných, externe namontovaných častí. Tieto bicykle sa dodávajú na miesta, ktoré nemajú prístup k cyklistickým obchodom alebo k servisu náhradných dielov, takže vyrobiť niečo, čo je čo najodolnejšie a čo sa dá ľahko opraviť, je podstatnou súčasťou práce World Bicycle Relief.

Pohon s dvomi reťazami pre úžitkový bicykel Buffalo S2 Utility.

Pôvodný bicykel Buffalo bol z týchto dôvodov jednorýchlostný, ale organizácia World Bicycle Relief identifikovala potrebu nízkeho prevodu určeného na uľahčenie stúpania a prevážania nákladu. Namiesto toho, aby bicykel vybavila množstvom ozubených koliesok, laniek a pridaných komponentov, rozdelila pohonné ústrojenstvo na dva samostatné pohony: vysoký reťazový krúžok spojený so zadným ozubeným kolesom prostredníctvom špeciálnej reťaze a nízky reťazový krúžok pripojený k druhému zadnému ozubenému kolesu na rovnakom náboji. Všetok hardvér je umiestnený na pravej strane bicykla a jazdec jednoducho cúvne o pol otáčky dozadu, aby aktivoval prepínateľné voľnobežné koleso z vysokého na nízke a naopak.

Hoci reťaze určite podliehajú poškodeniu ako každý iný komponent, vo všeobecnosti sa dajú ľahko opraviť v teréne pomocou náradia na reťaze a náhradného článku. A vzhľadom na to, že bicykel Buffalo S2 Utility má dve samostatné reťaze, dá sa na ňom jazdiť domov aj v prípade, že sa jedna reťaz poškodí tak, že sa nedá opraviť v teréne.

Bicykel s dvomi raťazami Buffalo S2 Utility.

Zvyšok modelu S2 Utility je navrhnutý rovnako jednoducho a robustne a jeho ústredným prvkom je rám z uhlíkovej ocele. Hliníkové ráfiky s vysokou odolnosťou a pneumatiky Kenda Buffalo odolné voči prepichnutiu ho udržiavajú v pohybe vpred. World Bicycle Relief uvádza, že brzdy s dvojitým otočným strmeňom sú určené na jednoduché ovládanie a nastavenie, pričom zadný nosič je skonštruovaný tak, aby uniesol až 100 kilogramov nákladu.

Organizácia World Bicycle Relief vyvinula bicykel Buffalo S2 s pomocou svetových výrobcov bicyklov a komponentov a dva roky ho testovala v subsaharskej Afrike a Južnej Amerike, aby sa uistila, že spĺňa potreby koncových používateľov. Za dizajn si na veľtrhu Eurobike 2024 odniesla ocenenie. Od svojho založenia v roku 2005 organizácia dodala komunitám na celom svete viac ako 800 000 bicyklov a je na najlepšej ceste dosiahnuť svoj ďalší cieľ, ktorým je 1 milión bicyklov.

Bicykel s dvomi raťazami Buffalo S2 Utility.