Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Audi vytvorilo motorovú naftu z vody a zo vzduchu

Audi vytvorilo motorovú naftu z vody a zo vzduchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo mnohé spoločnosti sa zaoberajú vývojom technológií pre elektrický pohon vozidiel, automobilka Audi skúša nájsť aj iné alternatívne zdroje energie. V spolupráci s nemeckými vývojármi Sunfire sa im podarilo vyvinúť nové palivo pre spaľovacie motory, ktoré je ekologické nielen samé o sebe, ale aj jeho výroba čerpá z obnoviteľných zdrojov.

Audi spustilo skúšobnú výrobu vo fabrike v Drážďanoch, ktorú prevádzkuje firma Sunfire, pričom táto syntetická nafta sa vyrába iba z vody a oxidu uhličitého. Tento mesiac sa im podarilo vyrobiť prvé dávky „e-nafty“ a pri tejto príležitosti si nemecká ministerka školstva a výskumu Johanna Wanka nechala natankovať niekoľko litrov tejto „e-nafty“ do svojho služobného auta Audi A8.

Audi - syntetická e-nafta

Proces výroby sa začína získaním elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov akými sú slnečné, veterné alebo vodné elektrárne. Táto energia sa používa na výrobu vodíka z vody pomocou reverznej elektrolýzy.

Vodík sa následne zmieša s oxidom uhličitým (CO2), ktorý sa dvomi chemickými procesmi premení na CO a výsledná reakcia vytvorí uhľovodíkovú kvapalinu s dlhým reťazcom nazývanú aj „surová modrá“. Kvapalina sa potom rafinuje k vytvoreniu finálneho produktu – syntetickej e-nafty.

Audi - syntetická e-nafta

Použitý oxid uhličitý sa môže pri procese zachytávať priamo z okolitého vzduchu, čím sa znižuje množstvo skleníkových plynov v atmosfére. Syntetická nafta neobsahuje škodlivé látky a je šetrnejšia voči životnému prostrediu. Podľa Audi je celková energetická účinnosť pri tvorbe paliva s využitím obnoviteľných zdrojov energie až okolo 70 percent.

Audi - syntetická e-nafta

Palivo je možné taktiež kombinovať s bežnou motorovou naftou. Skúšobná fabrika je nastavená na vyrábanie približne 160 litrov tejto syntetickej nafty denne v najbližších mesiacoch. Už teraz obe spoločnosti plánujú vybudovať väčšiu fabriku. Trhová cena syntetickej nafty by sa mala pohybovať medzi 1 až 1,5 eura za liter, ale bude to do značnej miery závisieť od ceny elektriny.

Audi - syntetická e-nafta