Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rodina smartfónov Galaxy S20 posúva hranice mobilného fotenia vpred

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
21. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte pred pár rokmi sme sa akosi nechceli vzdať svojich klasických fotoaparátov a dnes už vedú prvú ligu fotoaparáty v mobilných telefónoch. Množstvo fotografií, ktoré si nimi používatelia zaznamenajú je už dávno nepomerne väčšie ako z klasických kompaktných fotoaparátov a zrkadloviek.

Najväčšou výhodou je to, že mobil máte takmer vždy pri sebe. A práve to využívajú aj výrobcovia smartfónov. Aj Samsung sa pri evolúcii svojej vlajkovej triedy sústredil práve na zachytávanie spomienok. A tak si modely z Galaxy S20 prinášajú veľmi zaujímavé fotografické vlastnosti.

Už dávno sa ľudia prestali sústrediť na to, aký rýchly je procesor v telefóne a koľko pamäte smartfón má. Dnes je rozhodujúce to, čo dokáže fotoaparát mobilného telefónu. Nové modely Samsung S20 preto prichádzajú s poriadne vylepšenou výbavou v tomto smere. Ide o novú trojicu s názvom S20, S20 plus a S20 Ultra. Celá séria si prináša zatiaľ najtenšie rámčeky v histórii Galaxy. Takmer celú prednú plochu tak pokrýva displej. Ten je pri najmenšom modeli v rozmere 6,2, pri strednom 6,7 a pri vlajkovej lodi 6,9 palca.

Rozhodne si však pozornosť ukradne fotografická výbava. Pri modeloch S20 a S20 plus je takmer identická. Zadnú stranu zdobí trojica šošoviek. Ultra široký objektív s 12timi megapixelami, až 64 megapixelový teleobjektív s trojnásobným optickým priblížením a hlavný objektív, ktorého snímací čip je väčší ako polovica palca a jeden jeho bod má takmer 2 mikro metre. Je to zatiaľ zrejme najviac v histórii fotoaparátov v mobiloch. Takto na čip dopadne oveľa viac svetla a aj počas horších svetelných podmienok sú tak fotografie oveľa krajšie. Predná, selfie šošovka si pri oboch modeloch vyslúžila 10 megapixelov.

Rozhodne sa však výrobca vytiahol nad konkurenciu s parametrami pri svojej vlajkovej lodi. Predná selfie kamera má až 40 megapixelov. Aj tu sú vzadu 3 šošovky, z ktorých ultra široká je rovnaká ako pri nižších modeloch, no zvyšné dve rozhodne pomôžu k padaniu sánky mnohých používateľov. Až pol palcový teleobjektív, s rozlíšením 48 megapixelov, si prináša 10 násobný optický zoom. No a hlavnou hviezdou je snímač s až 108mimi megapixelmi.

Vyspelá hardvérová výbava, čiže značný optický zoom, spolu s viac ako 100 megapixelmi tak prispeli k tomu, že sa vývojári rozhodli pre používateľa vytvoriť ešte väčšie digitálne priblíženie. Vďaka tomu si tak môžu ľudia zhotovovať fotografie až so 100 násobným, kombinovaným zoomom. Pri modeloch S20 a S20 plus je to 30 násobné priblíženie. Inteligentné algoritmy sa pritom budú snažiť rušenie digitálneho zväčšenia eliminovať.

Tým, že je hlavný snímač pri S20tke Ultra takmer 3x väčší ako pri predchádzajúcej S10tke, dokáže v nočnom režime zachytiť oveľa viac svetla. Pomáha k tomu aj technológia Nona Binning, ktorá kombinuje svetlo z pixelov viacerých snímačov a tým vytvára body s veľkosťou až takmer 2,5 mikro metra.

A méty sa prekonávali aj v oblasti videa. Komu by totiž nestačil doterajší 4K záznam, môže s novou radou Galaxy S20 postúpiť až do 8K. Každú sekundu sa tak na vnútornú pamäť ukladá informácia z viac ako 33 miliónov bodov. A práve z nich si preto dokážete v každom momente vytvoriť aj fotografiu s rovnakým rozlíšením. Upozorniť však treba aj na to, že to na vnútornej pamäti zoberie každá zaznamenaná minúta zhruba 600 MB.

Vyzerá to tak, že hoci sa nám zdajú smartfóny už vo všetkom objavené, predsa len sa môžu v istých parametroch stále zlepšovať. Zvlášť pri využívaní na fotografovanie. A práve v tomto smere môže byť zaujímavým príkladom aj nová trieda Galaxy S20, ktorá práve hranice mobilného fotenia opäť posúva vpred.