Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátne strešné krytiny Metrotile riešia známe problémy striech

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
30. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Škridla, či pozinkovaný, falcovaný plech sú na našich šikmých strechách určite najviac používanými strešnými krytinami za posledných 100 rokov. Škridla je síce tradičná a overená, no jej využitie často neprichádza do úvahy, kvôli jej značnej hmotnosti. Plech je pevnejší a 10 krát ľahší, ale taktiež má svoje úskalie a tým je náchylnosť na hrdzavenie. Je však všeobecne známe, že oceľový pozinkovaný plech je na našich strechách rokmi overenou krytinou. Zrejme ale každý nevie, že v posledných rokoch prešiel dynamickým technologickým vývojom a výrazným vylepšením, a to aj v oblasti odolnosti voči korózií a tiež pri montáži.

Mnohí sa pri plechovej strešnej krytine mylne domnievajú, že pri nej záleží najmä na hrúbke oceľového jadra. Žiadna hrúbka pritom nezabráni prírode v tom, aby oceľ hrdzavela. Podľa odborníkov z Metrotile sú preto tou najdôležitejšou požiadavkou, pri posudzovaní kvality takejto krytiny, jej ochranné povlaky. Práve tie, v modernej podobe, dokážu proces korodovania spomaliť natoľko, aby oceľové výrobky slúžili ľuďom výrazne dlhšie než doteraz.

„Oceľové jadro našich strešných krytín je chránené jedným z najúčinnejších kovových povlakov Optigal. Má hrúbku 20 až 30 mikrónov a je zliatinou horčíka a zinku. V tejto kombinácii je najmenej dvakrát účinnejší ako klasický ľudovo nazývaný "pozink". Okrem toho, vrchná vrstva je na báze akrylátu a vyvinuli sme ju v našich vlastných laboratóriách,“ hovorí Peter Orolin, výkonný riaditeľ Metrotile CE.

Výnimočný vzhľad však dáva krytinám Metrotile najmä kamenný granulát, ktorý je zapracovaný práve do vrchnej vrstvy. Ten pritom prináša aj zaujímavú funkčnosť. Oceľové krytiny s týmto povrchom sú totiž počas dažďa nehlučné a na streche zadržiavajú sneh, ktorý sa tak nezošmykne a nikoho neohrozí.

„Negatívne skúsenosti, s takzvaným "popieskovaným" povrchom, pri asfaltových šindľoch, vzbudzujú pri tejto povrchovej úprave nedôveru. Asfalt sa topí už pri nízkych teplotách a následné ochladenie, napríklad dažďom, spôsobuje vymývanie kamienkov z asfaltových šindľov. Neplatí to však pre naše krytiny. Kamenný granulát na oceľovom plechu je v tomto prípade súčasťou akrylátovej ochrannej vrstvy, ktorá pri teplote tvrdne.“

Druhým dôležitým atribútom pri výbere oceľových krytín je nepochybne systém ich montáže. Je známe, že rozšírené veľkoformátové krytiny sa upevňujú skrutkami, ktoré prevŕtajú krytinu práve na miestach, kde steká dažďová voda a tá sa tak môže dostať dnu. Maloformátové krytiny Metrotile mTz preto prichádzajú s odlišným systémom montáže, ktorý má spoločnosť Metrotile patentovaný.

„Panely krytín Metrotile mTz sa montujú sprava doľava a zdola hore. Vrchný panel sa zasúva do spodného, ktorý zároveň zakryje kotviaci prvok. Keďže tento spoj je úplne zakrytý vôbec neprichádza do styku s dažďovou vodou. Navyše panely Metrotile mTz nepotrebujú bezpodmienečne pre svoju montáž vodorovné latovanie. Ak je teda jedinou chybou strechy "dožívajúca" strešná krytina a ostatné vrstvy riadne fungujú, stačí priamo na asfaltový šindeľ namontovať práve tieto panely,“ dodáva Peter Orolin, výkonný riaditeľ Metrotile CE.

Výber vhodného materiálu, pre obnovu zdegradovaného asfaltového šindľa, je často témou aj na stretnutiach vlastníkov bytov. Podobne si hlavu lámali aj v bytovom dome na Vansovej ulici v Bratislave.

„Obnova strechy predmetného objektu bola zložitá, nakoľko sa nachádzajú na ňom rôzne typy striech podľa sklonu. Pre ploché strechy boli použité povlakové krytiny, kým pre šikmé a strmé strechy bola použitá plechová krytina Metrotile MiniŠindel. Táto plechová krytina sa vyznačuje nízkou hmotnosťou, povrchovou úpravou z hľadiska korózie, ale aj úpravy proti tlmeniu hluku. A čo je veľmi dôležité, je jej kotvenie k podkladu, ktoré je riešené prekrytím jednotlivých prvkov navzájom,“ hovorí Jozef Oláh, emeritný profesor, Stavebná fakulta STU Bratislava.

Veľmi populárny je na Slovensku aj drevený šindeľ. Sú nim pokryté chaty, zruby, prístrešky, ale aj pamiatkové budovy. Má však pomerne vyššie obstarávacie náklady a tiež je náročný na údržbu. Aj preto sa zvykne nahrádzať plastovým, alebo asfaltovým šindľom.

„V prípade, že nie je možné použiť pôvodný drevený šindeľ, napríklad z požiarnych dôvodov, oceľový mTn Šindel je prijateľnou náhradou. A to aj v prípade historických manzardových striech, nakoľko on sa svojim vzhľadom výrazne približuje k drevenému originálu. A najmä po získaní prirodzenej patiny. Dajú sa z neho vytvarovať oblé nárožia, mäkké prechody, ktoré sú vlastne typické pre vzhľad šindľovej strechy,“ vysvetľuje Magdaléna Janovská, architektka.

Ako je vidieť aj plechové strešné krytiny môžu mať vďaka inováciám výrazne lepšie vlastnosti a dizajn. No okrem toho je tu aj ekologický aspekt. Kým niektoré krytiny končia na skládkach odpadu, oceľové sa dajú recyklovať opakovane, zrejme až donekonečna. Ak si teda spotrebiteľ dopraje oceľovú krytinu, je možné, že už raz na streche bola.