Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 313

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Ak má človek telesný handicap, žije s istými obmedzeniami. No vývojári na skupinu telesne postihnutých nikdy nezanevreli. Dôkazom sú tie najrôznejšie mini prepravné prostriedky, ktoré im pomáhajú zdolávať kilometre. Jedno pomerne ľahké elektrické vozidielko máme pre túto skupinu ľudí aj dnes. Nie však len také obyčajné. Telesne postihnutých totiž dostane aj na miesta, ktoré si dokážu zdraví vyšliapať.

Elektrická štvorkolka Exoquad umožní telesne znevýhodneným používateľom užívať si jazdu aj po tom najdrsnejšom teréne. Váži pritom 90 kilogramov a jej konštrukciu tvorí hliníkový rám z rúrok. Kolesá sú obuté do terénnych pneumatík, zatiaľ čo o brzdnú silu sa postarajú kotúčové brzdy. Predné a zadné pružinové tlmiče majú 170 až 200 milimetrový zdvih. Verzia elektrickej štvorkolky Exoquad, s pohonom všetkých štyroch kolies, dosiahne maximálnu rýchlosť 6 km / h, zatiaľ čo verzia s pohonom zadných kolies, zvyšuje rýchlosť až na 15 km / h. Vývojári si však pripravili aj model štvorkolky s názvom Exogravity, ktorý je špeciálne navrhnutý na adrenalínové zjazdy. Jeho špecifikácie sú podobné, no nemá žiaden elektromotor ani batériu. Vďaka tomu však táto štvorkolka pre telesne znevýhodnených jazdcov váži len 49 kilogramov. Okrem zjazdov by sa tak mohla dať použiť aj na psie záprahy.

Elektrická zubná kefka Wing Brush využíva unikátny dizajn 3-strannej kefky, ktorý umožňuje súčasné čistenie viacerých povrchov zubov, aby sa dosiahlo ich dôkladné a efektívne vyčistenie. Navyše, vďaka inteligentnej funkcii automatickej transformácie hlavy, sa kefka dokáže prispôsobiť rôznym oblastiam úst. Kefka na čistenie zubov využíva silu ultrazvukových vibrácií pre jemné, no efektívne odstránenie zubného povlaku a nečistôt. K dispozícii sú aj špecializované režimy, ktoré sú určené na čistenie medzizubných priestorov a pre starostlivosť o ďasná. Vývojári mysleli aj na prevenciu proti opotrebovaniu zubov. Do kefky preto pridali pokročilé senzory a algoritmy na monitorovanie tlaku a trvania čistenia zubov. Vďaka používateľsky prívetivému rozhraniu a intuitívnym ovládacím prvkom, by malo byť čistenie zubov jednoduché a príjemné pre používateľov všetkých vekových kategórií.