Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 318

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Preskúmavanie života pod vodou zrejme ľudí neprestane nikdy baviť. Nakoniec zistenia môžu odhaliť mnohé tajomstvá, ktoré naše poznanie posunú vpred. A technológie nám v tom len pomôžu. Príkladom je aj podvodný robot, ktorý sa dokáže aj pod hladinou pohybovať rýchlosťou až takmer 20 km / h. A problémom pre neho nie je ani poriadna hĺbka. Pokojne aj cez sto metrov.

Autonómny podvodný robot Quadrion, z dielne nemeckej spoločnosti EvoLogics, sa inšpiroval pohybom tučniaka okatého, na ktorého sa tak trochu aj podobá. Je určený na širšie vedecké využitie a obsahuje rôzne nástroje, ako je sonar na akustické zobrazovanie morského dna, či dopredu a nadol smerujúca HD kamera. Obom kamerám pomáhajú v tmavých podmienkach LED reflektory. Modul rozpoznávania objektov, s umelou inteligenciou, pritom deteguje predmety zachytené sonarom alebo kamerami. S využitím štyroch zadných trysiek sa robot môže ponoriť do maximálnej hĺbky až 150 metrov, dosiahne maximálnu rýchlosť takmer 19 km / h a unesie až 3 kilogramy výstroja. Autonómny robot prenáša získané dáta cez Wi-Fi alebo voliteľný satelitný modul Iridium. Oba systémy využívajú multifunkčnú anténu v tvare oblúka, ktorá sa automaticky vyklopí zo zadnej časti robota, keď sa dostane na povrch.

Zariadenie Jetdive Pro je alternatívou k tradičnejším podvodným skútrom, ktoré musia používatelia držať v rukách. Skladá sa z bedrového pásu, na ktorom sú osadené dve 600-wattové elektrické trysky, po jednej na každom boku. Používateľ riadi tento podvodný skúter jednoducho, otáčaním hornej časti svojho tela alebo pohybom rúk. Tlačidlá na tryskách slúžia na ich spustenie či zastavenie a na výber jednej z troch rýchlostí. Trysky pritom poskytnú kombinovaný ťah takmer 48 Nm a používateľovi umožnia dosiahnuť maximálnu rýchlosť dva a pol metra za sekundu, respektíve 9 km / h. Celý bedrový, podvodný skúter sa môže ponoriť do hĺbky až 30 metrov a váži len 6,5 kilogramu. Lítium-iónové batérie s kapacitou 2 500 mAh majú výdrž približne hodinu prevádzky na jedno nabitie. Dajú sa však ľahko z trysiek vybrať a vymeniť za voliteľný, druhý pár.