Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malá ochutnávka technológií z IFA Global

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Malta – neveľký ostrov v Stredozemnom mori sa stal na pár dní centrom technologických žurnalistov zo všetkých kontinentov. Za všetkým bolo podujatie IFA Global 2015, na ktorom sa v predpremiére prezentovali niektoré nadchádzajúce technologické novinky. Divákom, ktorí sa potom v dňoch 4. až 9. septembra tohto roka chystajú na veľkú IFU do Nemecka tak prinášame malú ochutnávku technologických zaujímavostí.

Tak napríklad čínsky výrobca Haier na konferencii predstavil zopár zariadení do domácnosti. Pohľady asi najviac priťahovala práčka Dual-Drum, ktorá je síce o niečo vyššia ako bežné práčky, no to len preto, že prichádza až s dvoma pracími bubnami. Ten menší má kapacitu 3 kilogramy a väčší je pripravený až na 7 kilogramov špinavého oblečenia.

Možnosť prať naraz s dvomi rôznymi režimami tak určite ocení každá väčšia domácnosť. Práčka Dual-Drum je vybavená prehľadným dotykovým displejom, na ktorom si používateľ môže v peknom grafickom rozhraní prepínať medzi nastaveniami pre každý bubon a zvoliť si tak vhodný prací program. Okrem toho je práčka kompatibilná s mobilnými zariadeniami, a tak používateľ dostane na svoj smartfón alebo tablet upozornenie, ak je prací cyklus dokončený.

Nielen práčka, ale aj chladnička je dôležitou súčasťou každej domácnosti. Haier preto aj v tomto smere odhalil novinku. Chladničku, ktorá je vybavená tromi úplne samostatnými chladiacimi systémami. Používateľ si tak môže nastaviť každý skladovací priestor presne podľa svojich požiadaviek.

Horné dve tretiny zariadenia majú spoločný priestor s dvomi dvierkami pre prístup do chladničky, zatiaľ čo dole vľavo sa nachádza mraznička a na dolnej pravej strane je vyhradený kombinovaný priestor, takzvaný hybrid, s nastaviteľnou teplotou v rozmedzí od mínus 20 do plus 5 stupňov Celzia. Používateľ sa tak môže rozhodnúť, či si rozšíri skladovací priestor pre chladenie alebo pre mrazenie potravín.

Aj do tretice Haier, no tentoraz jeho inteligentné hodinky. Svoje funkcie majú prispôsobené prevažne pre deti a seniorov. Zabudovaný GPS lokalizátor zobrazí polohu dieťaťa jeho rodičom pomocou aplikácie v smartfóne a hodinky sú tiež vybavené tlačidlom prvej pomoci pre okamžité prepojenie sa s rodičmi alebo blízkymi v prípade núdze, čo platí aj pre seniorov.

Philips uviedol niekoľko noviniek pre domácnosť a zdravý životný štýl. Napríklad pomocou inteligentného zariadenia Airfryer si upečiete alebo upražíte zdravé jedlo bez nutnosti oleja. O zdravé ovzdušie v domácnosti sa zase postará nový čistič vzduchu 2 v 1. Keď sme u toho čistenia, Philips nezabúda ani na ústnu hygienu a prináša rovno dve technologické zubné kefky – Flaxcare Platinum a Sonicare AirFloss.

V oblasti inej medicíny zasa zariadenie s názvom PulseRelief, pomocou elektronickej nervovej stimulácie, uvoľní endorfíny a uľaví používateľovi od bolesti.

Sympatické hostesky priamo na podujatí predviedli ďalšie zariadenie BlueTouch, ktoré uľaví od svalových bolestí chrbta, k čomu používa svetelný pás modrých LED diód. Svetlo vyvolá v postihnutej oblasti tela reakciu, pri ktorej sa zlepšuje prietok krvi, čo má za následok zmiernenie bolestí.

TP Vision, ktorý je držiteľom licencie pre výrobu televízorov Philips, hovoril na podujatí o plánoch spoločnosti pre druhú polovicu roka. Podľa nich až 80 percent televízorov Philips bude vybavených najnovšou verziou operačného systému Android, vrátane rady Ambilight, ktorá vďaka svojej integrovanej osvetľovacej technológii prináša bohatý zážitok pri sledovaní filmov alebo hraní hier.

Čínsky výrobca ZTE prinesie v septembri na výstavu už skôr predstavený miniatúrny projektor Spro 2, ktorý je vybavený operačným systémom Android. No a k tomu aj trojicu smartfónov – Blade S6, STAR 2 a nubia Z9 mini.

Smartfón STAR 2 sa pritom dá kompletne ovládať hlasovými povelmi bez nutnosti pripojenia na internet. Nubia Z9 mini je zasa vybavená fotoaparátom s rozlíšením 16 megapixelov a funkciami jeho manuálneho nastavovania cez menu telefónu, podobne ako pri profesionálnych fotoaparátoch.