Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtové nabíjačky a LED svetlá Orava pre moderné domácnosti

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
22. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Život bez elektrickej energie si dnes nevieme predstaviť - poháňa naše domácnosti a v nich všetky zariadenia, dokonca aj tie najosobnejšie v podobe mobilných telefónov. Každý deň tak nepochybne všetky končia na nabíjačkách. Mnohé moderné mobilné zariadenia sú však už schopné prijímať energiu aj cez indukčné, bezdrôtové nabíjacie metódy. Stačí mať teda vhodné zariadenie niekde na stole a mobil na neho položiť. Niektoré vám dnes ukážem.

Podobne ako to poznáme z elektrických zubných kefiek, ktoré sa už dávno nenabíjajú cez kábel, indukčné nabíjanie sa prenieslo aj do sveta mobilných zariadení. Je to oveľa praktickejšie, keďže k tomu netreba žiadny kábel a popri tom nedostáva fyzicky zabrať ani nabíjací konektor.

„Do sveta bezdrôtového indukčného nabíjania vstúpila aj ORAVA s modelom WCH-001. Ide o malú nenápadnú nabíjačku, s rozmermi len 9 krát 9 centimetrov. Elektrický prúd sa do nej dostáva cez štandardný USB adaptér a microUSB kábel. Následne už len stačí položiť mobil na symbol bezdrôtového nabíjania a energiu z nej začne bezdrôtovo odoberať,“ hovorí Ľubo Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

Používateľa o všetkom informuje malá drobná LED dióda, ktorá počas nabíjania svieti na modro. Samozrejme, podmienkou je, aby bezdrôtový mód nabíjania podporoval aj mobilný telefón, prípadne sú často k dispozícii aj ochranné kryty, ktoré takého nabíjanie umožňujú. Aj napriek bezdrôtovému nabíjaniu má pritom nabíjačka k dispozícii ešte aj 2 štandardné USB sloty, pre súbežné nabíjanie ďalších pripojených zariadení cez kábel. Výrobca pritom už teraz pripravuje bezdrôtovú nabíjačku so zabudovanou powerbankou, ktorá dodá zariadeniam energiu aj v teréne.

„Praktické riešenie od slovenskej Oravy, v oblasti bezdrôtového nabíjania, prichádza aj v podobe LED lampy WCH-002, so zabudovanou bezdrôtovou nabíjačkou. Uplatní sa v detskej izbe, v kancelárii, pracovni, či v dielni. Takýto pomocník môže tiež odpočívať na nočnom stolíku, kde aj tak väčšina mobilov končí svoju dennú púť. Ak si ho potom používateľ na lampu položí, ráno ho určite nájde čerstvý a plný nových elektrických síl.“

Lampa je teda praktická nielen kvôli možnostiam bezdrôtového indukčného nabíjania, ale aj pre technológiu LED, ktorou svieti. Už dávno sa vo veľkom osvedčila a pri dnešnom vývoji LED svetla minie, oproti bežným žiarovkám, dokonca až o 90 % elektrickej energie menej.

„Princíp LED alebo Light Emitting Diode vyplýva tak trošku už zo samotného názvu. Diódy emitujúce svetlo. Na rozdiel od klasickej žiarovky, pri ktorej je svetlo vytvorené ohrevom vlákna, pri LED zdrojoch je za všetkým pohyb elektrónov a uvoľňovanie fotónov. A na to treba oveľa menej energie ako rozžeraviť vlákno.“

Skutočnosťou je tak to, že LED svetelné zdroje neprodukujú ani z ďaleka toľko tepla ako klasické, či halogénové žiarovky. A zaujímavé je aj to, že LED osvetlenie v modrej farbe má podľa niektorých vedcov čiastočné antibakteriálne účinky.

„Pri LED osvetlení si môžete vyberať naozaj z množstva farieb. Bežne však spotrebitelia svietia so zdrojmi v rozmedzí farebnej teploty 2700 až 6500 Kelvinov. Variabilnosť farebnej teploty si so sebou prináša aj WCH-002jka. Používateľ si na nej môže vybrať z troch režimoch svietenia. Rozhodne sa, či mu bude plochu osvetľovať prirodzené, studené biele alebo teplé žlté svetlo.“

Lampa sa jednoducho ovláda dotykovými tlačidlami a jej rameno a tienidlo je možné ľahko nastaviť do ideálneho uhla. Takto dokáže viac ako 800 lúmenov, v najvyššom móde, osvetliť nielen stránky kníh, ale aj rozpísaný zošit školáka. Rovnaké možnosti, až na bezdrôtové nabíjanie, si prináša aj LED lampa ORAVA LL-40. Tiež prichádza v energetickej triede A++.

„LED svetlo v lampe má životnosť až 30 000 hodín, čím technológia dávno preskočila bežné žiarovky aj v životnosti. A neminie ani veľa elektrickej energie, naozaj len 5 wattov. Preto sa netreba obávať spotreby. Ale ak by sa aj stalo, že niekto zaspí nad knihou a lampa by zostala svietiť, svietidlo má zaujímavú funkciu. Už vopred si na ňom môžete nastaviť automatické vypnutie za 40 minút.“

Technológia LED svietidiel bola doslova revolúciou pri svietení interiérov, no už dávno sa dostala aj von, do exteriéru. Silné LED žiarovky dnes dosvietia na niekoľko sto metrov a sú už súčasťou automobilov. Ich mobilná podoba sa pritom preniesla aj do menších ručných svietidiel. Jedným z nich je aj ORAVA LL-6 s troma režimami svietenia.

„Svetielko môže byť účinným bezpečnostným prvkom aj pre deti, ak si ho napríklad pri ceste domov, pri zníženej viditeľnosti, zavesia na školskú tašku a zvýšia tak svoju viditeľnosť v premávke. Jeho využitie však ocenia aj dospelí, napríklad pri pobytoch v prírode. Nielen pre zabudovaný otvárač na fľaše, ale najmä pre pomerne silné svetlo, ktoré vytvára až 6 LED diód. Celkovo sa tak z malej karabínky dostáva von 80 lúmenov. No a čo sa týka doby svietenia, tak vzhľadom na to, že svietidlo poháňajú 2 gombíkové batérie CR2032, dokáže kontinuálne svietiť až 5 hodín. Výhodou je aj blikanie svietidla, čo môže pomôcť na niečo upozorniť,“ uzatvára Ľubo Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

LED svetlá, spolu s indukčným nabíjaním dnes naozaj patria medzi najpraktickejšie objavy ľudstva, ktoré sa začali už masívne využívať. Vďaka tomu sa stáva náš svet o niečo viac bezdrôtovejším a zároveň aj efektívnejším, najmä z pohľadu využívania elektrickej energie.