Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Harreither: Účinný, flexibilný a ekologický systém chladenia budov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
5. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S postupujúcimi klimatickými zmenami začína byť už aj na Slovensku čoraz väčší záujem o chladenie ako o kúrenie. Mnohí pritom siahnu po tradičných klimatizáciách. Nie každý si však uvedomí, že ich treba každý rok dezinfikovať a čistiť, a to nehovorím o tom, že vírivé prúdenie ich chladného vzduchu môže niekomu vadiť. Dnes sa ale pozrieme na inovatívny systém chladenia, ktorý môžeme nazvať aj opakom podlahového vykurovania. Je pritom účinný, ekologický a zároveň sa zameral aj na niektoré prvky klimatizácií, ktoré nemusia všetkým vyhovovať.

Už dávno je vďaka fyzike známe, že voda je zaujímavé médium pre prenos teploty. Či už vyššej alebo nižšej. Na prúdení vody v rúrkach je pritom založené aj podlahové vykurovanie. Efektívne je najmä vtedy, ak sa okrem podlahy použije, pomocou takzvaných registrov, aj v stenách, rovnako ako v systéme Harreither.

„Steny dokážu v našom systéme nabehnúť na plný výkon len v priebehu 15tich minút, čo je oveľa rýchlejšie ako podlahovka. Zároveň ich však vieme v letných mesiacoch využiť aj na chladenie,“ vysvetľuje Róbert Káčer, Energy Trend.

Kvôli vysokej efektívnosti chladenia sa popri stenových registroch používajú aj špeciálne patentované moduly, ktoré sa umiestňujú do stropu. Opäť totiž platí fyzika, že chlad sa šíri smerom nadol. Pri chladení sa pritom cez rúrky púšťa voda s teplotou 16° C, ale nie vždy je potrebná tak nízka teplota. V priemere tak ide potrubím voda s teplotou 20° C. A nie vždy musí byť zdrojom pre úpravu teploty vody tepelné čerpadlo.

„Pri chladení vieme využiť aj výdatnú studňu a s obehovým čerpadlom, s nízkym príkonom, stačí asi 60W. Takto vieme priemerný dom plnohodnotne chladiť. Zároveň môžu byť v systéme aj senzory, ktoré kontrolujú rozdiel teplôt vzduchu a povrchu stien, aby nevznikala nežiaduca kondenzácia a zrazená voda nekvapkala zo stropu.“

Efektívnosť teda prinášajú chladiacemu systému nielen registre rúrok v stenách, ale najmä teda moduly v strope, so špeciálnym patentovaným tvarom. Veľmi rýchlo sa dajú nainštalovať a prepojiť. A tak sa práve na takéto riešenie v súčasnosti spotrebitelia najviac zameriavajú.

„Ak spojíme stropné chladenie s chladením stien, dokážeme s takýmto systémom chladiť objekt s teplotou len o jeden, či dva stupne nižšou ako je požadovaná teplota v miestnosti. Napríklad ak je teplota v lete vonku 32° C, tak je ideálna teplota vo vnútri okolo 26° C. Čiže na chladenie potrebujeme vodu s teplotou len 24° C.“

Synonymom chladu sú pre mnohých klimatizácie. Odborníci z Energy Trend však tvrdia, že oproti nim prináša ich patentovaný systém chladenia výraznú úsporu.

„Môžeme povedať, že naše riešenie má v tomto prípade úsporu naozaj až 96 %. Inak povedané, spotrebujeme teda len 4 % voči klasickému riešeniu s klimatizáciou. A zároveň odpadávajú náklady na servis a údržbu.“

K tomu, že je samotné chladenie naozaj rýchle a výkonné prispieva aj skutočnosť, že cez systém prejde v maximálnom výkone 6, či až 8 litrov vody. Voda prechádza značnou rýchlosťou nielen cez moduly, ale aj cez systém registrov rúrok. Môžeme ho tak dokonca prirovnať k viacprúdovej diaľnici, zatiaľ čo klasické, jedno rúrkové riešenia, len k poľnej ceste.

„Moduly s celoplošným odovzdávaním chladu prinášajú pri vysokých prietokoch značné výkony. Vďaka tomu dokážeme už za 10 minút schladiť priestor pri minimálnej spotrebe energie. Pri odozve bežných systémov sú to pritom desiatky minút, prípadne hodiny.“

Systém chladenia si pritom nájde svoje miesto nielen pri novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách domov. Profesionáli z Nitrianskeho kraja dokážu totiž systém vtesnať do mnohých konštrukcií v budove, samozrejme mimo okien.

„Sú to štandardné omietky stien, kde sa náš vysoko prietokový systém vtesná len do 17 mm. Prípadne modulové systémy do suchých konštrukcií, kde sa stropné chladenie, pre príklad, inštaluje k spodnej hrane CD profilov a nezasahuje do medzi stropného priestoru,“ dodáva Róbert Káčer, Energy Trend.

Systém Harreither je teda mimoriadne flexibilný a spektrum jeho použitia je dostatočne široké. Vďaka tomu sa dá použiť aj v náročnejších objektoch v priemysle, v športe, ale aj v budovách občianskej vybavenosti a tiež v zdravotníckych zariadeniach. Jednoducho všade tam, kde je zámer priniesť zdravé, ekologické a výrazne efektívne riešenie.