Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívna farba zo Slovenska prispeje k zdravému prostrediu v domácnostiach

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
13. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepochybne všetci z nás poznajú vôňu vzduchu po búrke. Ale nie je to len vôňa, s búrkou prichádzajú do ovzdušia aj takzvané záporné ióny. No a práve tie, na rozdiel od tých kladných, ktoré sa hromadia najmä vo vnútri budov, majú jednoznačne pozitívny vplyv na naše zdravie. Čím je ich viac, tým je to pre nás lepšie. Vo veľkej miere ich pritom nájdeme aj pri vodopádoch, v jaskyniach a vôbec v prírode. Takéto zdravé prostredie sa pritom rozhodol do našich interiérov priniesť aj Baumit so svojou novou farbou Ionit Color.

Ióny, ktoré sú prirodzenou súčasťou vzduchu, sú vlastne molekuly vzduchu s elektrickým nábojom. Tvoria ich molekuly vody, kyslíka, dusíka, CO2 a podľa toho, či získali alebo stratili elektrón, môžu byť záporné alebo kladné.

„Záporné vzdušné ióny sú molekuly kyslíka, s elektrónom navyše. V prirodzenom prostredí sú záporné a kladné vzdušné ióny približne v rovnováhe. Vytvárajú ich vysoko polarizačné polia, ako sú blesky, rádioaktívne či kozmické žiarenie, zeleň, voda. Ak ale dôjde k nerovnováhe, to znamená, že prevládajú kladne nabité ióny, čoho sme svedkami hlavne v interiéri, človek sa stáva menej výkonným, horšie spí a môže skôr ochorieť,“ vysvetľuje Martin Petrek, objektový manažér, Baumit Slovenko.

Vplyv vzdušných iónov na človeka bol predmetom už mnohých štúdií. A práve výskumy preukázali pozitívny vplyv záporných iónov na ľudské zdravie. Zrejme najviac ich môžeme zaznamenať po búrke, a to viac ako 50 tisíc na centimeter kubický. No v miestnostiach mestských bytov ich je v rovnakom objeme len slabých 100, čo je až o 500 krát menej.

„Záporné ióny môžeme pokojne nazvať aj energiou pre naše telo. Podporujú našu imunitu a významne vplývajú aj na psychickú pohodu. Jednoducho sa s nimi lepšie dýcha a rovnako aj spí.“

Aj preto sa slovenský výrobca stavebných materiálov Baumit, rozhodol priniesť ľuďom ióny priamo do domácností a do kancelárií, a to v podobe špeciálnej inovatívnej interiérovej farby s názvom Ionit Color. Ide o náter, ktorý obsahuje jedinečné minerálne plnivo, a práve to stojí za vytváraním záporných vzdušných iónov. Tie sa vytvárajú na základe dvoch fyzikálnych princípov, ktoré sa navzájom podporujú a zintenzívňujú.

„Vďaka nim získavajú častice vzduchu, v kontakte s farbou, záporný náboj a v kombinácii s molekulami vody vytvárajú takzvané malé vzdušné ióny. Tieto častice so záporným nábojom sú potom schopné na seba naväzovať mikroskopické častice nečistôt ako je peľ alebo prach. Vznikajú tak väčšie a ťažšie zhluky nečistôt, ktoré potom klesajú k zemi a my teda dýchame zdravší a čistejší vzduch.“

Na to, aby farba správne pracovala a vytvárala ióny, potrebuje optimálnu vlhkosť vzduchu, a to 40 až 60 percent. V tomto smere jej môže pomôcť aj podkladová stierka Ionit Fino alebo Finish.

„Funguje tak, že ak je prebytočná vlhkosť vzduchu v interiéry, stierka aj malej hrúbky 1,5 mm dokáže absorbovať až 20 g vodnej pary na meter štvorcový. A potom ju vráti späť v prípade, keď vlhkosť vzduchu poklesne.“

Funkčnosť celého systému potvrdilo viacero renomovaných európskych vedeckých inštitúcií, vrátane nemeckého Frauenhofer inštitútu či Lekárskej univerzity vo Viedni.

„Z výskumov vyplynulo, že minimálne množstvo vzdušných iónov, ktoré pozitívne vplývajú na ľudské zdravie je 1000 na centimeter kubický. V bežnej miestnosti je ich asi tak 100. S Ionit systémom toto číslo vieme zvýšiť na 2 až 4 tisíc na centimeter kubický. Farba pritom pracuje neustále, počas celej svojej životnosti.. Je to skrátka trvalý, merateľný fyzikálny proces, ktorý sa nikdy neminie.“

Farba Baumit Ionit Color je podľa výrobcu postavená na prírodnej báze. Neobsahuje teda žiadne plastifikátory a rozpúšťadlá. Rovnako je bez emisií VOC a bez zápachu.

„Keďže tento systém výrazne redukuje peľ a prach vo vzduchu, ocenia ho aj alergici. Zároveň podľa nedávno ukončených výskumov znižuje aj koncentráciu aerosólov vo vzduchu, ktoré sú inak hlavnými nosičmi vírusov. Takže znižujeme aj pravdepodobnosť prenosu vírusových ochorení takzvanou kvapôčkovou infekciou. Merania vedeckých laboratórií preukázali až o 60 percent nižší výskyt aerosolov vo vzduchu miestnosti, kde bola použitá farba Baumit Ionit Color, v porovnaní s bežnou miestnosťou.”

Inovatívny systém Baumit Ionit je teda jednou z ciest ako môže aj stavebníctvo bojovať proti šíreniu vírusov, vrátane Covid-19. Ionit Color navyše prináša nielen zdravšie bývanie, ale vďaka 66tim farebným odtieňom môže byť domácnosť či kancelária s nádychom moderného dizajnu. Zároveň platí, že vďaka jednoduchému spracovaniu sa dá zmeniť domov na zdravšie miesto aj vlastnoručne a veľmi rýchlo, napríklad i za jeden víkend.