Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prehľad zariadení vhodných ako vianočný darček

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa prieskumu spoločnosti Intel si až tretina Európanov želá na Vianoce tablet. Z výskumu vyplynulo aj to, že technologické darčeky sú u žien na poslednom mieste, no u mužov jasne vedú. A ako je to u vás? Už viete čím svojich najbližších obdaríte? Ak ešte nie, možno vám pomôže náš nasledujúci prehľad.

Pohodlnú formu multimediálnej zábavy v teple domova vám určite poskytne známy tablet. Dajú sa na ňom sledovať filmy, čítať knihy, pozerať webové stránky a môže slúžiť aj ako hudobný prehrávač.

„Pokiaľ ale sa zároveň chceme aj hrať, to znamená mobilné hranie, tak vtedy ten výkon je naozaj dôležitý a už ovplyvňuje to, že či som si kúpil dobrý tablet, výkonný tablet alebo nie,“ hovorí pán Ondrej Macko, šéfredaktor PC Revue.

Na výber máme tablety s uhlopriečkami od sedem do trinástich palcov.

Ak vyžadujete malé rozmery, ale zároveň chcete mať funkčnosť tabletu, oplatí sa poobhliadnuť sa po istom hybride medzi smartfónom a tabletom. Dostal pomenovanie Fablet a jeho uhlopriečka má zväčša päť až sedem palcov.

„Existuje veľká skupina ľudí, ktorí majú záujem predovšetkým o takéto zariadenie. Ja som jeden z nich, pretože je to naozaj zariadenie, ktoré mne umožňuje nosiť ho pohodlne. A zároveň mať ten prehľad o dianí pred sebou na zariadení, ktoré mám neustále so sebou.“

K dispozícii sú však aj špeciálne zariadenia. Medzi ne patrí i taký Asus PadPhone. Ak používateľ potrebuje veľký displej, jednoducho vloží smartfón do tela tabletu. A naopak, keď vyžadujete mobilitu, zoberiete si len tú časť, ktorú naozaj potrebujete.

Do popredia záujmu používateľov sa pritom dostávajú aj takzvané zariadenia dva v jednom, ktoré spájajú prvky tabletu a notebooku do jedného kompaktného celku.

„Zariadenia dva v jednom sú obyčajne konštruované tak, že trebárs sa dajú otočiť. To znamená, že ten tablet viem vytočiť a vznikne mechanická klávesnica na ktorej môžem písať. A keď to naozaj celkom potrebujem, tak to pretočím až o 360 stupňov.“

Existujú však už aj zariadenia tri v jednom alebo dokonca päť v jednom. Ich pridanou hodnotou je oveľa väčšia variabilita pre používateľa.

„Zariadenia typu tri až päť v jednom potom umožňujú používať jedno zariadenie, ktoré je zároveň mobilným telefónom, tabletom, počítačom, all in one počítačom. A to na operačnom systéme Android a na operačnom systéme Windows. Pričom prepínam len pomocou jedného tlačidla ten operačný systém.“

Už tradične sa medzi obľúbené darčeky radia aj smartfóny. Pri ich výbere treba zohľadniť výdrž batérie, kvalitu displeja a prípadne aj zvuku. Náročnejší používatelia ocenia smartfón s duálnym slotom pre SIM karty. To, čo si však ľudia na dnešných smartfónoch všímajú je fotoaparát.

„Je dobré, aby fotoaparát, ktorý je v smartfóne alebo v tablete, dokázal fotografovať skoro v absolútnej tme. A práve takéto technológie naozaj existujú, že môžete si vyskúšať fotiť trebárs motýľa v takej zavretej škatuľke. A naozaj budete vo výsledku vidieť dokonca ako vyzerajú jeho krídla.“

Štýlové a užitočné sú aj nositeľné zariadenia ako napríklad smart hodinky. Tie vám ponúknu informácie z vášho smartfónu, dokážu monitorovať vaše zdravie, intenzitu spánku a mnoho ďalšieho.

„Zariadenia typu hodiniek dnes už vyzerajú tak, že sú zároveň šperkom. To znamená, že nehanbím sa za to, že nosím niečo na prvý pohľad IT-čkového, ktoré super funguje ale nevyzerá to nejako luxusne.“

Ak máte doma zasa nadšenca počítačových hier, určite by ho potešil herný notebook. Ten mu poskytne vysoký výkon, aby zvládol aj najnáročnejšie hry. A v prípade potreby i dostatočnú mobilitu.

„Herný notebook je teda zariadenie typu takého, že je tam výkonný procesor, výkonná grafická karta, veľmi dobrý displej. Dneska hovoríme o hlavne 4K displeji. A musí to aj dobre vyzerať. To znamená ten dizajn musí byť odpovedajúci hráčovi.“

Smartfóny, Tablety, notebooky či zariadenia dva v jednom. Tieto mobilné hračky sa naozaj rozrástli a rozvetvili. Dnes je tak k dispozícii mnoho počítačových darčekov, a preto sa určite dá trafiť do vkusu zrejme každého.