Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tablety ketamínu s pomalým uvoľňovaním znížia hladinu depresie o polovicu

Tablety ketamínu s pomalým uvoľňovaním znížia hladinu depresie o polovicu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa výsledkov klinickej štúdie tablety ketamínu s pomalým uvoľňovaním užívané dvakrát týždenne výrazne znížili príznaky depresie. Tabletu možno užívať doma bez lekárskeho dohľadu, čo je pohodlnejšie ako súčasná liečba ketamínom.

Za posledných 20 rokov boli antidepresívne účinky ketamínu dobre preskúmané. Väčšina publikovaných výskumov sa však týkala injekčných alebo nosových sprejových verzií lieku. Obidve tieto metódy si však vyžadujú podávanie pod lekárskym dohľadom a sledovanie pacienta počas dvoch hodín, kým vedľajšie účinky neustúpia.

Nová štúdia teraz podrobne opisuje klinickú štúdiu ketamínu podávaného vo forme tabliet s pomalým uvoľňovaním niekoľkokrát týždenne, ktorá preukázala sľubné výsledky pri liečbe ťažkej depresie pomocou formy, ktorú možno podávať doma bez lekárskeho dohľadu.

„Výsledky, ktoré vidíme, vyzerajú rovnako dobre ako iné spôsoby podávania ketamínu a sú fascinujúce z dvoch dôvodov,“ povedala profesorka Colleen Loová, klinická psychiatrička a výskumníčka z Univerzity v Novom Južnov Walese (UNSW) a z inštitútu Black Dog Institute (BDI). Loová sa už predtým podieľala na výskume injekčnej verzie a verzie ketamínu v nosovom spreji ako liečby depresie.

„V prvom rade je tu praktický klinický dôvod, že ide o spôsob podávania ketamínu na liečbu depresie, ktorý je oveľa jednoduchší,“ povedala Loová. „Namiesto toho, aby raz alebo dvakrát týždenne museli pacienti prísť na kliniku, dostať injekciu a mať lekárske monitorovanie počas dvoch hodín, je toto oveľa pohodlnejšie a umožňuje to pacientom liečbu doma, takže je rovnako pohodlná ako iné antidepresíva. Je tiež možné, že niektorí ľudia môžu reagovať na jeden prístup k liečbe, napríklad na tablety, zatiaľ čo iní reagujú na iný, napríklad na injekciu, takže je veľmi užitočné mať viac prístupov k liečbe.“

Druhým dôvodom je, že zistenia štúdie prehlbujú naše chápanie toho, ako ketamín funguje pri liečbe depresie, a spochybňujú pritom existujúce teórie.

„Existuje jedna myšlienková škola, ktorá tvrdí, že to, čo nazývame disociačné účinky - keď pociťujete akúsi zmenenú realitu a vnímanie - je v skutočnosti neoddeliteľnou súčasťou schopnosti zlepšiť depresiu pomocou ketamínu,“ vysvetľuje Loová. „A to je veľmi podobné modelu psychedelickej asistovanej terapie, ktorá hovorí, že zmena fungovania vašich mozgových obvodov týmto veľmi hlbokým spôsobom vám dáva nové poznatky, ktoré vám pomáhajú vymaniť sa z vášho spôsobu myslenia, a že tento akútny druh disociatívneho zážitku zmenenej reality je potrebný na to, aby ste sa zlepšili.“

„Ale v prípade tejto tabletovej formy sa to nedeje, pretože do krvného obehu sa naraz uvoľňuje len malé množstvo, ktoré sa pomaly uvoľňuje počas niekoľkých dní, a vôbec nedochádza k disociácii, a napriek tomu sa ľudia zlepšujú," pokračuje Loová. „Takže by sa mohlo stať, že teória, podľa ktorej musíte mať tieto zmenené vnemy reality, aby ste sa zlepšili, nemusí byť správna.“

Profesor Paul Glue z Univerzity v Otago na Novom Zélande viedol fázu 2 randomizovanej (náhodnej) kontrolovanej štúdie, ktorá sa uskutočnila v spolupráci s výskumníkmi z UNSW, BDI a ďalších austrálskych a novozélandských výskumných inštitúcií.

Skupina 168 dospelých účastníkov štúdie s depresiou rezistentnou na liečbu bola náhodne zaradená do jednej z piatich skupín. Štyri dostávali rôzne dávky perorálneho ketamínu (30 mg, 60 mg, 120 mg a 180 mg) dvakrát týždenne počas 12 týždňov a jedna dostávala placebo. Úspešnosť liečby sa merala na základe zmien v skóre Montgomeryho-Åsbergovej stupnice hodnotenia depresie (MADRS), 10-položkového dotazníka používaného na kvantifikáciu závažnosti depresívnych symptómov. Priemerné skóre MADRS u účastníkov bolo 30, pričom skóre medzi 20 a 34 znamená stredne ťažkú depresiu.

V 13. týždni sa u účastníkov užívajúcich najvyššiu dávku ketamínu, 180 mg, dvakrát týždenne prejavilo štatisticky významné a klinicky významné zlepšenie depresívnych symptómov na základe skóre MADRS v porovnaní s placebom. Ich skóre kleslo v priemere o 14 bodov, v porovnaní s osobami užívajúcimi placebo, ktorých skóre kleslo o 8 bodov. Miera relapsov - zhoršenia symptómov - medzi druhým a 13. týždňom bola 43,7 % u účastníkov užívajúcich 180 mg ketamínu v porovnaní so 70,3 % u účastníkov užívajúcich placebo.

Nežiaduce účinky, ktoré sa bežne pozorovali v štúdiách injekčného a nazálneho ketamínu - disociácia, sedácia, zvýšený krvný tlak - boli minimálne a celkovo bol perorálny liek dobre tolerovaný. Medzi najčastejšie hlásené nežiaduce účinky patrili závraty, bolesť hlavy, úzkosť, depresívna nálada a menšie pocity disociácie. Pozoruhodné je, že väčšina účastníkov užívala liek doma.

Tak ako pri každom psychedelickom lieku, vrátane injekčných prípravkov a prípravkov ketamínu v nosovom spreji, existujú obavy týkajúce sa zneužitia. Výskumníci sa touto otázkou zaoberali priamo v publikovanej práci.

„Tablety ketamínu s predĺženým uvoľňovaním použité v tejto štúdii sú výnimočne tvrdé a ťažko sa rozbijú,“ uviedli. „Vďaka tejto vlastnosti môže byť pravdepodobnosť zneužitia tohto prípravku menšia, a to z dôvodu ťažkej manipulácie s tabletami. Nebolo nám známe, že by niektorí účastníci hlásili túžbu po tabletách, a iba jeden účastník bol zo štúdie vyradený pre nedostatočné dodržiavanie pokynov.“

Napriek sľubným výsledkom štúdie je pravdepodobné, že dostupnosť tabliet ketamínu s pomalým uvoľňovaním ako liečby depresie bude trvať ešte niekoľko rokov a bude stáť mnoho miliónov.

„Douglas Pharmaceuticals, čo je novozélandská spoločnosť, ktorá liek vyrobila, musí ešte vykonať ďalšie štúdie a je dôležité poznamenať, že tento liek nie je schválený FDA v USA ani TGA (Therapeutic Goods Administration) tu v Austrálii,“ povedala Loová. „Ak však prejde cez všetky tieto prekážky a stane sa schválenou liečbou, určite bude oveľa pohodlnejšie, nehovoriac o tom, že aj lacnejšie, používať ketamín na liečbu ťažkej depresie.“

Ďalším krokom sú skúšky s väčším počtom účastníkov, aby sa ukázalo, že výsledky sú reprodukovateľné. Štúdia bola pritom nedávno uverejnená v magazíne Nature Medicine.